Annonce

Aktuelt: Regering vil have vindmøller, S vil have el-biler og radikale vil give statsborgerskaber i eksamensgave

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen vil bygge enorm vindmøllepark
Gigantiske møller så store som pylonerne på Storebæltsbroen i en helt ny havvindmøllepark, skal efter regeringens plan levere op imod 800 megawatt strøm til det danske marked. Det svarer til strømforbruget for 800.000 husstande. Oppositionen, de konservative og en række grønne organisationer vil dog have flere.

”Vi gør det jo fordi at vi overordnet har en ambition om, at Danmark skal være fri for fossile brændstoffer, når vi når 2050, og derfor skal vi jo bygge på det, vi allerede har gjort,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR.

Det er dog slet ikke nok med en havvindmøllepark, lyder kritikken fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd, energiselskabet Ørsted og en række partier.

Læs hele historien her.


Socialdemokratiet vil gøre Danmark til en grøn stormagt igen
Socialdemokratiet foreslog i weekenden fem initiativer, som skal fremme målet om en halv million grønne biler på de danske veje i 2030.

Målet omfatter el-, opladningshybrid-og brintbiler og skal sikre, at bilfabrikanter introducerer deres elbiler på det danske marked og medvirke til, at Danmark når EU’s ambitiøse klimamål. Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

 ”Vores grønne førerposition skyldes ikke held. Den er et resultat af bevidste politiske beslutninger. Nu er tiden kommet til at tage de næste store skridt. Derfor opstiller Socialdemokratiet et mål om en halv million grønne biler på de danske veje i 2030. Det skal bidrage til, at vi i fremtiden transporterer os på en måde, der er mere skånsom for vores klima,” siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Partiet foreslår blandt andet at indfasningen af registreringsafgift på elbiler udskydes og Firmabilbeskatning for el- og opladningshybridbiler sænkes.

Socialdemokratiets udspil kommer som led i de energiforhandlinger som kommer i løbet af foråret.

Læs mere om udspillet her.


Radikale vil give statsborgerskab i eksamensgave
Unge, der er født og opvokset i Danmark, består folkeskolens afgangsprøve og i øvrigt har holdt sig på dydens smalle sti, skal automatisk tildeles et dansk statsborgerskab. Det mener de radikale, i anledning af Statsborgerskabsdagen, der blev afholdt i weekenden.

”I dag oplever de, at de - til trods for at de aldrig har boet andre steder - ikke er ligeværdige med deres klassekammerater. De kan ikke stemme til folketingsvalg, når de bliver 18. Og de kan ikke rejse frit, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Unge, der ikke er danske statsborgere, skal i dag selv søge om fornyet opholdsgrundlag, når de fylder 18 år. Og for at få dansk statsborgerskab og dermed dansk pas skal de bestå indfødsretsprøven.

Læs hele historien her.

 

Overenskomstforhandlinger fortsatte
Mandag fortsatte forhandlingerne om en nye overenskomst på det offentlige område i Forligsinstitutionen. I dag var det det statslige område der forhandlede, og statens chefforhandler Sophie Løhde var ikke videre optimistisk i forhold til at lande en aftale.

"Jeg tror ikke, at vi bliver færdige med forhandlingerne i dag, men jeg håber, vi kan komme videre," sagde hun til Ritzau og fortsatte.  "Jeg kan konstatere, at der fortsat er en afstand mellem os som parter, som der ikke er nogle lette løsninger på."

Hendes modpart, HKKF-formand Flemming Vinther, mente også at det så svært ud.

"Det er vel åbenlyst for enhver, at det har været svært helt fra starten. Konflikten har hele tiden stået og truet i horisonten."

Tirsdag fortsætter forhandlingerne mellem de kommunale og regionale parter.

Læs mere her.


HK fik ny næstformand i tæt kampvalg
Fagforbundet HK Danmark har i weekenden fået ny næstformand. Det bliver Martin Rasmussen, der afløser Mette Kinberg, der trak sig tidligere på året. Det skriver Altinget.

På forbundets ekstraordinære kongres vandt Martin Rasmussen med 178 stemmer over modkandidaten Ulla Moth-Lund Christensen, der fik 174 stemmer.

Martin Rasmussen har indtil nu været afdelingsformand for HKs Region Midt, som er identisk med Region Syddanmark.

Læs mere her.

 

Trumps foretrukne udenrigsminister hænger i en tynd tråd
I USA er Præsident Donald Trumps foretrukne valg til udenrigsministerposten, den nuværende CIA-direktør Mike Pompeo, løbet ind i overraskende problemer. Det er det amerikanske senat, der skal godkende udnævnelse af Trumps ministre, og her er der ikke opbakning til Pompeo.

Republikanerne har ellers et flertal på 51-49, men senator Rand Paul har meldt ud at han ikke vil godkende Pompeo og senator John McCain er fortsat i behandling for en aggressiv kræftsygdom, så han kan ikke stemme.

Derfor kræver det at republikanerne kan få mindst en demokrat til at skifte side, hvis Pompeo skal godkendes. Uanset hvad, så der det ud til at Mike Pompeo kan blive udenrigsminister med den mindst mulige opbakning fra senatet i USA's historie.

Læs hele historien her.

Seneste Pio Podcast: LO-FTF-fusion - og hvad så nu?
Hvordan bliver fusionen mellem LO og FTF en succes for fagbevægelsen og de danske lønmodtagere?

Det diskuterer FTFs formand Bente Sorgenfrey, 3Fs næstformand Tina Christensen og Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand for fagforbundet PROSA i denne udgave af Pio Podcast. Som altid i godt selskab med Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen.

Hør med her:

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet