Aktuelt: Uddannelser koster, SF vil have klimalov, og forening trækker ansøgning om 750.000 kroner

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.  
Udflytning af uddannelser koster penge for provinsen

Regeringen lancerede i forbindelse med deres udflytningsplan ”Bedre Balance II” også planen om 10 nye uddannelsesstationer, som skulle skabe geografisk balance på uddannelsesområdet.

Men nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at regningen for de nye uddannelsesstationer kommer til at hænge på Udkantsdanmark alligevel, skriver Ugebrevet A4.

Generelle besparelser, som omprioriteringsbidraget - den 2 procents-besparelse, der tilfalder alle uddannelsesinstitutioner - trækker nemlig ligningen i den negative retning og skaber et minus, på trods af de ekstra midler, der fulgte med de nye uddannelsesinstitutioner.

Ekstrabevillingerne til de ti uddannelsersstationer fra ”Bedre Balance II” udgør 160 millioner kroner fra 2018 til 2021, mens besparelserne fra omprioriteringsbidraget alene på korte og mellemlange videregående uddannelser i 2021 udgør 711 millioner kroner, hvor størstedelen af besparelserne ligger uden for København.

Læs mere om historien hos Ugebrevet A4.
 

SF kræver ny klimalov af Mette Frederiksen

Hvis Danmark efter næste valg står med en S-ledet regering, vil SF kræve en bindende klimalov, der skal forpligte regeringen til at forbedre klimaet efter et fast klimamål. Det skriver dagbladet Politiken.

Til Politiken siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr:

”Vores ambition er at lave en bindende klimalov, så man ikke bare bagefter kan sige, pyt, det er vi sådan set lidt ligeglade med.”
”Hvis vi beslutter i Folketinget, at vi skal nå noget et bestemt år, så er man nødt til årligt at se, om det går i den rigtige retning, eller om der skal ændres noget. Så det er et mere forpligtende element over for enhver siddende regering.”
Kravet er dog ikke så ultimativt, at det kan få støtten til Mette Frederiksen til at vakle, understreger Olsen Dyhr overfor Politiken.

”Vi går til forhandlinger med alle vores krav. For SF er der ikke nogen diskussion, vi peger på Mette Frederiksen. Så kommer vi jo til at forhandle med hende, både i forhold til regeringsgrundlag og finansloven. Men hvad er alternativet? Alternativet er Lars Løkke, og ham får jeg ikke en bindende klimalov med.”

Læs mere om kravet hos Politiken.

 
Bankdirektør vil udfase kontanter

Som et led i kampen mod blandt andet sort arbejde, narkokriminalitet og andre former for kriminalitet, foreslår direktør i Jyske Bank, Anders Dam, i dag i en kronik at udfase kontanter.

”Hvis Folketinget ved lov forbyder brugen af kontanter som betalingsmiddel i Danmark fra 1. januar 2025, vil vi samfundsmæssigt opnå en række fordele og kun ganske få ulemper. Danmark bliver foregangsland på området for elektroniske betalinger, som reelt bare er pengeoverførsler fra én bankkonto til en anden, men som er en effektiv måde at bekæmpe økonomisk kriminel adfærd,” skriver han i en kronik i Jyllands-Posten.

Han peger på, at afskaffelse af kontanter kan være med til at modgå det stigende ønske efter nye betalingsmidler og ’udokumenterbar værdiopbevaring’ i den sorte økonomi, som ses i narkokriminalitet, hvidvask, socialt bedrageri og sort arbejde.

Du kan læse mere om udmeldingen i kronikken hos Jyllands-Posten og en opsummering hos DR.
 

Business Kolding dropper økonomisk ansøgning til Obama-arrangement

Foreningen Business Kolding, der står bag det lukkede arrangement med den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, har trukket deres ansøgning om økonomisk tilskud hos Region Syddanmark. Business Kolding havde ellers sendt en ansøgning til Region Syddanmark om 750.000 kroner fra Kulturpuljen. Regionsrådets forretningsudvalg skulle have behandlet sagen onsdag den 15. august.

Men efter at S- og SF-medlemmer af regionsrådet i Netavisen Pio mandag gav ansøgningen en lunken modtagelse - og K og EL yderligere vendte tomlen nedad - vendte Business Kolding tirsdag formiddag på en tallerken og trak ansøgningen tilbage.

Et flertal i Kolding Kommunes økonomiudvalg har besluttet at støtte Obama-arrangementet med 750.000 skatteyder-kroner. Det oplyser borgmester Jørn Pedersen (V).

Du kan læse om hele sagen lige her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Annonce