Annonce

Alternativet åbner op for at lægge folkevalgte regioner i graven

Lars Løkke Rasmussens centraliseringsreform får nu opbakning fra overraskende kant.
Alternativet - og til dels De Radikale - kan sammen med Dansk Folkeparti være de partier, der i sidste ende sikrer et flertal for regeringens foreslåede sundhedsreform - også hvis flertallet i Folketinget skifter efter et valg. Det skriver DR.

Regeringen med finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen har i denne uge forhandlet med Folketingets partier om den såkaldte sundhedsreform, der skal afskaffe de folkevalgte regionerne og erstatte dem med udpegede bestyrelser.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil, ifølge flere medier, formentlig kunne blive enige om en aftale hurtigt og dermed sikre et minimalt flertal, men det vil også betyde, at oppositionen vil kunne rydde en eventuel aftale af bordet, hvis flertallet skifter efter folketingsvalget.

Men efter møderne torsdag har der også vist sig en åbning blandt nogle af oppositionspartierne, som finansministeren nu vil forhandle videre med.

Forhandler videre med Alternativet

Særligt mødet med Alternativet viste en vej frem mod en bredere aftale, siger Kristian Jensen.

”Alternativet har tilkendegivet en klar interesse i at være med og er kommet med nogle ønsker. De ønsker lytter vi konstruktivt til. De sætter fingeren på nogle rigtige punkter. Derfor er der nogle ting, som Alternativet har sagt, der gør mig optimistisk i forhold til at arbejde videre med dem og med Dansk Folkeparti,” siger han til DR.

Jeg vil blive meget overrasket, hvis vi ikke bliver inviteret til et nyt møde

Også Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, ser positivt på at forhandle videre med regeringen.

”Jeg forventer, at vi bliver inviteret til endnu et møde. Vi er meget enige om, hvad problemet er. Så er spørgsmålet jo: Hvad er løsningen?

Der kom vi med nogle af de ting, der er vigtige for os: Psykiatri, styrkelse af nærdemokrati og en række andre ting. Jeg vil blive meget overrasket, hvis vi ikke bliver inviteret til et nyt møde,” siger han.

Uffe Elbæk understreger overfor DR, at det ikke er vigtigt for Alternativet, om regionerne bevares eller bliver nedlagt, som regeringen har lagt op til.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, siger, at han hellere vil give regionerne flere opgaver end at nedlægge dem, men at han ikke udelukker at gå med i en aftale, hvor de folkevalgte regioner erstattes med bestyrelser.

Nye toner fra både Alternativet og de radikale

Det er nye toner fra både Uffe Elbæk og Morten Østergaard, der i november 2017 blev spurgt om regionerne skal nedlægges. Det afviste de dengang begge:

”Regionerne er et vigtigt demokratisk organ, og det er fornuftigt, at de organiserer opgaver, der rækker ud over kommunegrænserne - såsom sygehusvæsenet. Regionerne har bl.a. vist deres styrke ved at sikre behandlinger af høj kvalitet og hurtig akuthjælp. Der er stadig meget at gøre, men de er de rigtige til at gøre det,” lød det fra Morten Østergaard.

Uffe Elbæk var dengang fortaler for, at regionerne ikke skulle nedlægges, men derimod skulle have mere handlekraft:

”Nej, regionerne skal ikke nedlægges, men det er nødvendigt, at de får langt mere handlekraft, end de har nu, så borgerne kan interessere sig mere for de beslutninger, der bliver truffet,” sagde han.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uffe Elbæk er faret vild i junglen sammen med DF og venstre m.h.t.økonomien i sundhedsreformen som er en omfordeling af de nuværende midler og en direkte besparelse på sundhedsområdet

Kære vælgere hav dette i tankerne når I stemmer til det kommende Folketingsvalg!

Hvad kommer en bestyrelse til at koste med gyldne håndtryk, og hvem skal vælge denne bestyrelse, og hvis det ikke kommer til at virke? så er det den direkte vej til privatisering af hele sundhedsvæsenet, som den borgerlige fløj altid har ønsket sig. Et 1. og et 2. hold sundhedssystem. USA's sundhedssystem er 3 gange dyrere end det danske.