Annonce

Anmeldelse: Prisvindende tegner drømmer med Tove Ditlevsen i rigtig fin børnebog

Ganske fremragende balancerer tegneren Line Jensens skæve streg mellem hendes egen tegnede hverdagsrealisme og Tove Ditlevsens fattige Vesterbro.
I en tid, der ellers får skudt i skoene, at den bliver mere og mere historieløs, oplever vi lige nu en bølge af biografiske børnebøger om kendte personligheder skylle ind over bogmarkedet.

Alene bare i det forgangne år har Johan Olsens sjove “Kompasnålen: En bog om Hans Christian Ørsted og elektromagnetismen”, Vibe Termansens gakkede “Fuld af liv: Natasja” og “Spillemand: Kim Larsen” og Maria Isabel Sanchez Vegaras ”H.C. Andersen” fundet vej til landets små læsere.

Nu gælder det så tegneren og forfatter Line Jensen, som lige har ramt boghylderne med børnebogsdebuten ”Tove – En lille digter”.

Den lille billedbog er fortællingen vel nok en af Danmarks største forfattere gennem tiderne, nemlig Tove Ditlevsen, der nok af mange huskes for klassikere som ”Pigesind” og ”Barndommens gade.”

Gør Tove til sin egen

Især sidstnævnte lader også til at være et klart afsæt for denne fine billedbog. Ganske fremragende fortæller bogen om Tove Ditlevsens opvækst med et særdeles godt øje for både mennesket og digteren undervejs.

Som når vi hører om lille Tove, der går til bageren efter gammelt brød eller når hun drømmer om en dag at skrive alle hendes historier ned i en rigtig bog.

Godt nok er bogen et ekko af det voksende antal børnebøger om store personligheder, som vi oplever i disse år. Og godt nok er den et udtryk for dansk kulturliv, der i en del år efterhånden har være ramt af ordentlig omgang tovefeber - med alt fra teaterforestillinger, animationsfilm og lang række genudgivelser.

Men det der gør denne lille billedbog så fremragende er, at Line Jensen alligevel formår at gøre udgivelsen til hendes egen.

Hendes karakteristiske skæve streg, som nogen måske kender fra bøgerne ”HVER DAG STARTER DET FORFRA” fra 2017 eller ”DET STORE REGNESTYKKE” fra 2019, balancerer med andre ord nærmest perfekt mellem hendes egen tegnede hverdagsrealisme og Tove Ditlevsens fattige Vesterbro.

Smid masken og drøm 

Med sin humoristiske fornemmelse for forkerthedsfølelse og udbrydertrang hos den lille Tove sætter Line Jensen således ikke kun hverdagen i litterært og historisk perspektiv. Hun sætter også rammen for en god snak om følelser i børnehøjde.

Samtidig er bogen en påmindelse til både store og små om, at vi skal huske at smide masken og drømme. Også selvom hverdagen hænger os tungt om anklerne.

Det kan naturligvis virke rimeligt banalt. Ikke desto mindre mestrer Line Jensen også i hendes debut som børnebogsforfatter, at få det, der ellers virker så indlysende til at træde frem på en ny måde.

Alt sammen i enestående balanceakt mellem litterære trends og arvesølv samt hendes eget skæve univers. Sådan! 

Line Jensen: “Tove – en lille digter”. Forlag: Grønningen 1, 2020. Er udkommet

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet