Annonce

Arbejderne i tøjindustrien besvimer i massevis

Arbejdermuseet i København sætter fokus på bagsiden af tøjindustrien.
”Vi var rædselsslagne for at dø. Vi løb ud af fabrikken to eller tre gange. Vi græd alle sammen. Nogle af de andre sagde, at vi ikke kunne arbejde videre, men vores manager tvang os til det. Så folk gik i panik og begyndte at falde om. Der kom ambulancer og kørte os væk, men folk blev ved med at besvime,” fortæller en syerske fra Cambodia, der arbejder på en fabrik, hvor blandt andet det danske modebrand Bestseller får produceret tøj.

Det dokumenterer Danwatch og The Guardian i en undersøgelse af arbejdsforholdene på en række tekstilfabrikker i Cambodia.

40 kvinder fra den samme fabrik besvimede, hvorefter de blev kørt afsted på hospitalet i ambulancer. Her kunne lægerne fortælle, at deres generelle sundhedstilstand var ekstremt ringe; de var udmattede, underernærede og dehydrerede, fortæller Louise Voller, graverjournalist og ansvarshavende redaktør på Danwatch, til Netavisen Pio.

Du kan høre mere om arbejdsvilkårene i tøjindustrien onsdag aften, når Arbejdermuseet i anledning af modeugen holder samtalesalon om ”Fair Fashion.

 

Hårde arbejdsforhold
Repræsentanter fra Bestseller-koncernen var tilfældigvis også i Cambodia i februar, da de 40 kvinder besvimede. Bestseller har ikke ønsket at besvare Netavisen Pios specifikke spørgsmål, men henviser til en tidligere pressemeddelelse, hvori de skriver:

”Massebesvimelser er et kendt fænomen i Cambodia, men det er svært at pege på den specifikke årsag. Det skyldes formentlig en kombination af panik, kultur, næringsfattig mad, dehydrering etc.

Derudover har kommunikationschef Jesper Stubkier fortalt Ritzau, at han mener, at det er forsvarligt at fortsætte produktionen på den pågældende fabrik:

”Det er det helt sikkert. Det kan altid blive bedre, men helt grundlæggende står vi inden for den indsats, vi gør, og på forholdene på fabrikkerne, ellers indgår vi ikke samarbejde med dem.”

I 2016 besvimede over 1100 arbejdere på 18 forskellige cambodianske tekstilfabrikker. Det skyldes travlhed, manglende pauser og for lidt mad og drikke.

Kvinderne arbejder på papiret fra klokken 7 om morgenen til klokken 18 om aftenen med cirka en times pause, seks dage om ugen. Hermed tjener de cirka 965 kroner om måneden, men da det kræver gennemsnitligt lige knap 2250 danske kroner for en voksen med 1-2 børn at ernære sig og betale husleje, er stort set alle arbejderne nødt til at arbejde over.

”Det er ikke overraskende, at kvinderne besvimer. Lægerne vi talte med fortalte, at de kvinder, der arbejder i tekstilindustrien langt oftere er fejl- eller underernærede end resten af befolkningens kvinder,” fortæller Louise Voller.

 

Begyndende tegn på organisering
Det er lovligt for arbejderne i Cambodia at organisere sig. Men fabrikkerne har stadig afgørende indflydelse på, hvordan det skal foregå. Louise Voller mødte flere eksempler på, at arbejderne interesserer sig for, hvordan de selv kan være med til at kæmpe for bedre vilkår:

”Nogle af arbejderne tager billeder med deres telefoner, når der sker ulykker eller krænkelser, andre installerer apps, så de løbende kan måle temperaturerne på fabrikkerne. Det er virkelig modigt af dem.”

Louise Voller fortæller, at et af de største problemer i Cambodia er lønnen. ”Den er steget voldsomt over de sidste 5-10 år, men det er leveomkostningerne også, måske endda i endnu højere grad.”

Hun er dog relativt optimistisk, angående tekstilarbejdernes fremtid:

”Det lader til, at det går i den rette retning, blandt andet fordi de fleste brands har forstået, at de ikke kan blive ved med at have de her skandaler. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi holder tøjproducenterne op på, om de nu også overholder det de lover. I sidste ende er det deres ansvar at sikre, at tekstilarbejderne arbejder under rimelige vilkår.”

 

Arbejdermuseet i København inviterer i anledning af modeugen til samtalesalon om ”fair fashion.” Det sker onsdag den 9. august fra klokken 16.30 til 18. Her kan du blandt andet høre Louise Voller fra Danwatch fortælle mere om sit feltarbejde i Cambodia.

 


Flere artikler om emnet