Annonce

Arne-udspil: Massiv ros fra flere fagforbund

“Et historisk skridt”, mener 3F. “En tiltrængt hjælpende hånd til nedslidte”, lyder det fra Dansk Metal
Hos 3F kalder man i en pressemeddelelse det nyligt præsenterede pensionsudspil for “et historisk skridt i lønmodtagernes retning” og “et vendepunkt i dansk pensionshistorie”

3F’s forbundsformand, Per Christensen, peger dog på, at anciennitetsbestemmelserne bør lempes.

“Regeringen har taget et kæmpeskridt for at hjælpe tusindvis af lønmodtagere, der har hårdt fysisk arbejde og som også fortjener en værdig alderdom, siger Per Christensen, som roser regeringens udspil:

“Det er et vendepunkt i dansk pensionshistorie. Siden 2006 har vi set den ene forringelse efter den anden af danskeres muligheder for at trække sig værdigt tilbage. Nu ser vi endelig et visionært, menneskeligt pensionsforslag, der går lønmodtagernes vej. Der sætter retfærdighed og værdighed over økonomisk bundlinje.”

Det er et vendepunkt i dansk pensionshistorie

Økonomien er afgørende for, at ufaglærte og faglærte faktisk har råd til at benytte sig af retten til tidlig pension, fastslår Per Christensen.

“Folk skal have råd til at bruge retten til tidlig pension. Mine kollegaer råder ikke over store formuer, der gør, at de selv kan vælge at trække sig tilbage. Derfor er økonomien afgørende for, om ufaglærte og faglærte reelt får råd til at benytte sig af ordningen, siger han og fortsætter:

“Intet forhandlingsudspil er perfekt, det kender vi fra overenskomstforhandlingerne. Men det kan det blive. Skal jeg pege på noget, der kan forbedres, så er det ancienniteten, som jeg mener er lige lovlig skrap.”

FH: “Rigtig godt udspil fra regeringen”

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) roser også regeringens pensionsudspil i en pressemeddelelse.

”Det er et rigtig godt udspil, regeringen er kommet med. Regeringen retter med udspillet op på noget af det, velfærdsforliget stadig mangler. Nemlig at sikre, at rigtig mange af dem med lange arbejdsliv fremover kan trække sig tilbage uden at stå med hatten i hånden. Derfor er det et rigtig godt udgangspunkt for en god aftale,” siger formand for FH, Lizette Risgaard, og fortsætter:

Derfor er det et rigtig godt udgangspunkt for en god aftale

”Nu håber jeg så, at politikerne trækker i arbejdstøjet og lander en bred politisk aftale, der sikrer en værdig tilbagetrækning for de lønmodtagere, som har arbejdet siden deres helt unge år. Det samme håber et stort flertal af danskerne.”

I udspillet afhænger retten til tidligere tilbagetrækning alene af antal år på arbejdsmarkedet og ikke af arbejde i bestemte job eller brancher. Det mener FH er retfærdigt.

”Det er klogt set af regeringen, at retten til tidligere tilbagetrækning ikke kobles til særlige job, erhverv eller uddannelse for dens sags skyld. Det ville give et meget kompliceret og formentlig ikke særligt retfærdigt pensionssystem,” siger Lizette Risgaard.

Regeringens udspil indeholder dog ikke initiativer, som skal forbedre arbejdsmiljøet og fastholde seniorerne på arbejdspladserne.

Lizette Risgaard efterlyser en indsats på netop de områder.

”Jeg savner initiativer, der kan forbedre arbejdsmiljøet, forebyggelse og fastholdelse, så lønmodtagerne undgår nedslidning og dårligt helbred på grund af arbejdet. Ambitionerne på det område skal hæves, og det har jeg en klar forventning om, at arbejdsmarkedets parter og regeringen/Folketinget vil forpligte sig til,” siger Lizette Risgaard.

NNF: “Nu bliver det fødevarearbejdernes tur”

Regerings udspil om tidlig pension til nedslidte giver “et markant velfærdsløft til fødevarearbejderne”, men ordningen kan blive endnu bedre, lyder det fra Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse.

“Jeg vil gerne rose regeringen for at have lyttet til de danskere, der hver eneste dag knokler for Danmark. Det glæder mig, at der for første gang i næsten et årti bliver taget politisk initiativ til at lette arbejdslivet for de lønmodtagere, der har et fysisk hårdt arbejde. Mine medlemmer har været vant til at betale prisen, hver eneste gang forskellige regeringer har gennemført reformer; nu er det endelig fødevarearbejdernes tur til at stå forrest i køen, siger Ole Wehlast, der er forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Jeg vil gerne rose regeringen for at have lyttet til de danskere, der hver eneste dag knokler for Danmark

Selvom Ole Wehlast helt overordnet set er tilfreds med regeringens udspil, så er der naturligvis altid plads til forbedringer.

“I dag kan de fysisk nedslidte medlemmer af Fødevareforbundet NNF kæmpe sig frem deres pensionsalder, eller de kan gå med hatten i hånden op til kommunen og håbe på at blive visiteret til en ordning. Nu får de en rettighed – det er alt andet lige en langt, langt bedre ordning end de muligheder, de har i dag. Men når det er sagt, så kunne jeg da godt håbe på, at man kunne se på anciennitetskravet, så også dem, der er startet som 20-årige, kan få en tidligere pension,” siger Ole Wehlast.

FOA: “En redningsplanke for mange mennesker”

Med regeringens udspil får mange nedslidte nye muligheder.

Sådan skriver FOA i en pressemeddelelse.

Udspillet vil være “en redningsplanke for mange mennesker” ifølge FOA, som specielt lægger vægt på, at udspillet tager højde for deltid og barsel, hvilket er vigtigt for mange af fagforbundets medlemmer.

”Når jeg ser på regeringens forslag, så må jeg umiddelbart sige, at selv om det måske ikke er alt det, vi havde ønsket, så er det bedre, end vi havde frygtet. Ret meget bedre faktisk,” siger Mona Striib, der er forbundsformand for FOA.

Mona Striib fortæller, at det har været vigtigt for FOA, at en ordning også tager hensyn til deltidsansatte og til de mange kvinder, som har været væk fra arbejdsmarkedet på grund af barsel.

Mere end 70 procent af social- og sundhedspersonalet på det kommunale ældreområde er i dag på deltid.

”Vi har selv regnet på forskellige modeller, det her er kompliceret stof, som der ikke er nogen enkel løsning på. Det bliver spændende at læse det med småt og regne alle muligheder igennem,” siger Mona Striib, som dog beklager én ting:

Det bliver spændende at læse det med småt og regne alle muligheder igennem

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne havde set, at kontanthjælpsmodtagere også var med i ligningen omkring Arnes tur. Det er de ikke. Det beklager vi.”

HK: Svær opgave, men flot løst!

“Flot udspil til tidlig tilbagetrækning”, skriver HK i en pressemeddelelse.

HK-formand Kim Simonsen mener, at det var en svær opgave, som regeringen har løst flot.

“Vi har med spænding ventet på regeringens udspil til denne reform, for ambitionerne har været høje og faldgruberne store. Men den ramme der er fremlagt i dag, ser rigtig fornuftig og gennemtænkt ud,” siger Kim Simonsen.

Det er ifølge Kim Simonsen afgørende, at der i regeringens udspil ikke bliver gjort forskel på lønmodtageres muligheder for at opnå retten til tidlig tilbagetrækning.

“Reformen lægger op til at løse nogle af de udfordringer, som systemet i dag ikke tager højde for. Vejene ud af arbejdsmarkedet, for dem der virkelig er nedslidte, er meget kringlede i dag. Regeringens forslag giver flere mulighed for at gå med værdigheden i behold inden nedslidningen rammer alvorligt, fordi det bliver givet som en rettighed. Det har været afgørende, og regeringen i mine øjne lykkedes flot med dette udspil,” siger Kim Simonsen.

Det har været afgørende, og regeringen i mine øjne lykkedes flot med dette udspil

Udspillet vil - i sin nuværende form - betyde, at omkring 4.500 HK’ere får lov til at trække sig tilbage tidligere end folkepensionsalderen, når reformen træder i kraft.

Dermed udgør HK’s medlemmer en stor del af målgruppen, og det glæder formanden sig over.

Kim Simonsen roser regeringen for i udspillet at tage højde for perioder med barsel, deltid, ledighed, fleksjob og selvstændig virksomhed, når der skal tælles år på arbejdsmarkedet.

“Alt i alt vil jeg mene, at skønhedsfejlene ved dette udspil er ganske små. Vi så for eksempel gerne, at grænsen for, hvor meget man må tjene ved siden af, uden at blive modregnet i sin ydelse, hæves fra de foreslåede 24.000 kroner om året. Det vil for mange kunne give en mere glidende overgang til pensionisttilværelsen, og samtidig bidrage positivt til arbejdsudbuddet,” siger Kim Simonsen.

Dansk Metal: “En tiltrængt hjælpende hånd til nedslidte”

Udspillet fra regeringen giver ifølge Dansk Metal “en tiltrængt hjælpende hånd til nedslidte”.

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, roser udspillet og håber på en bred aftale, som vil hjælpe de nedslidte; heriblandt mange af Dansk Metals medlemmer.

”Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for de personer, der er nedslidte. Jeg synes, det her udspil er et rigtig godt bud, og det vil forhåbentlig hjælpe rigtig mange nedslidte, der har knoklet i mange år på arbejdsmarkedet. Alle har fortjent en ordentlig seniortilværelse,” siger Claus Jensen.

Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for de personer, der er nedslidte

Regeringens udspil er et vigtigt skridt i en generel indsats for bedre forhold for lønmodtagerne, mener Dansk Metal. En indsats, som også handler om bedre arbejdsmiljø og gode muligheder for at kunne skifte spor.

”Det her er en form for nødvendig symptombehandling, for vi skal jo gerne derhen, hvor folk slet ikke bliver nedslidte af at gå på arbejde. Derfor håber jeg også, at Folketinget og regeringen i forbindelse med det her forslag kommer til at kigge endnu mere på arbejdsmiljø og indsatsen fra Arbejdstilsynet. Samtidig skal vi se endnu mere på efteruddannelse og sporskifte,” siger Claus Jensen.

Hos Dansk Metal håber man på, at alle partier på Christiansborg går konstruktivt ind i forhandlingerne, så der kan landes en bred aftale:

Derfor håber jeg også på, at de andre partier går konstruktivt ind til forhandlingerne, så vi kan få en bred og holdbar aftale

”Det her burde være en kæphest for samtlige partier. I et velfærdssamfund som vores, kan vi altså ikke bare kigge på, når mennesker der har knoklet hele deres liv, ikke kan få en ordentlig seniortilværelse. Derfor håber jeg også på, at de andre partier går konstruktivt ind til forhandlingerne, så vi kan få en bred og holdbar aftale,” slutter Claus Jensen.

Alliance råber Christiansborg op: Nu skal I være jeres ansvar bevidst!

Efter regeringens pensionsudspil kommer Alliancen for en værdig tilbagetrækning nu med et opråb til alle Folketingets partier i en pressemeddelelse: Nu skal I vise, at I er jeres ansvar bevidst ved at indføre en tilbagetrækningsordning for dem med et langt og fysisk hårdt arbejdsliv!

De fire forbund bag ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’ (Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Dansk El-Forbund) repræsenterer i alt cirka 65.000 medlemmer, hvoraf mange af dem hver eneste dag mærker, hvordan hårdt fysisk arbejde slider på kroppen.

Henrik W. Petersen, som er forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet, er godt tilfreds med de bærende elementer i udspillet.

Han glæder sig over, at et af hovedelementerne i udspillet er, at ordningen skal være rettighedsbaseret, og at det ikke vil kræve, at man bliver vurderet af en læge:

“Vi har helt fra starten slået på, at der skal indføres en ordning, som er både rettigheds- og anciennitetsbaseret. Det er to af de centrale elementer i det udspil, regeringen har præsenteret i dag, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Det er et godt skridt på vejen hen mod at sikre, at de lønmodtagere, som er bekymrede for, om de kan holde helt til pensionsalderen, får trygheden i at vide, at de kan trække sig tilbage, før kroppen siger helt fra,” siger Henrik W. Petersen.

Det er et godt skridt på vejen hen mod at sikre, at de lønmodtagere, som er bekymrede for, om de kan holde helt til pensionsalderen, får trygheden i at vide, at de kan trække sig tilbage, før kroppen siger helt fra

Jørgen Juul Rasmussen, der er forbundsformand for Dansk El-Forbund, er også godt tilfreds med, at udspillet tager udgangspunkt i anciennitet:

“Det er positivt, at regeringen har valgt, at kriteriet handler om, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet. Vi har nogle, som har knoklet på de store byggepladser og nogle, som mere går og finpudser og justerer. Derfor kan jeg godt lide princippet om, at det afhænger af, hvor mange år du har været på arbejdsmarkedet. Så skal vi ikke ud i en diskussion om, hvilket arbejde der er mest nedslidende,” siger Jørgen Juhl Rasmussen.

Derfor kan jeg godt lide princippet om, at det afhænger af, hvor mange år du har været på arbejdsmarkedet

Senere på ugen begynder de politiske forhandlinger, og det ser medlemmerne af Alliancen frem til at følge.

“Nu har regeringen præsenteret et fint udspil, som er inden for skiven, og som vil kunne gavne en stor del af de medlemmer, vi repræsenterer i Alliancen. Nu må de kommende politiske forhandlinger vise, om det kan lykkes at ramme plet. Vi har store forventninger til alle Folketingets partier, og vi vil i Alliancen blive ved med minde dem om, hvem det hele handler om – nemlig de lønmodtagere, som har arbejdet hårdt og længe for Danmark,” siger Martin B. Hansen, som er forbundsformand for Malerforbundet.

Nu må de kommende politiske forhandlinger vise, om det kan lykkes at ramme plet

Medlemmer fra ‘Alliancen for en værdig tilbagetrækning’ vil stå foran Beskæftigelsesministeriet, når de politiske forhandlinger begynder.

 

Opdateret med reaktioner fra 'Alliancen for en værdig tilbagetrækning' kl. 15:05

 

Hvem får den nye ret til tidlig pension?

Det bliver antallet af år på arbejdsmarkedet, der afgør, om man har ret til tidligere pension, og ancienniteten skal opgøres, når man fylder 61 år.

Jo tidligere, man begyndte på arbejdsmarkedet, desto tidligere kan man gå fra:

  • Har man arbejdet i 42 år, når man er 61 år, optjener man en ret til at gå ét år tidligere på pension end den almindelige pensionsalder.

  • Har man arbejdet i 43 år, når man er 61 år, kan man gå fra to år tidligere end den almindelige pensionsalder.

  • Har man arbejdet i 44 år, når man er 61 år, kan man gå fra tre år tidligere.

For at få ret til at trække sig tidligere tilbage, skal man altså være startet på arbejdsmarkedet som 17-, 18- eller 19-årig, hvis det ender med den model, regeringen har fremlagt.

Hvordan bliver ancienniteten opgjort?

  • Antallet af år med beskæftigelse bliver opgjort på baggrund af ATP-indbetalinger.

  • Perioder på barsel, dagpenge og deltidsarbejde på mindst 18 timer ugentligt bliver talt med i det samlede antal år på arbejdsmarkedet.

Hvor mange penge får man?

  • Ydelsen lyder på 13.550 kroner om måneden. Det svarer til 162.600 kroner før skat, hvis man er på tidlig pension et helt år.

  • Derudover er det tilladt at tjene op til 24.000 kroner årligt og fortsat modtage den fulde ydelse.

  • Satsen sættes ned, hvis man har en pensionsformue på mere end to millioner kroner.

Hvor stor gavn får forskellige faggrupper af den nye ordning?

  • Medlemmerne af Fødevareforbundet NFF, som blandt andet repræsenterer slagteriarbejdere, bagere og ansatte på mejerier, er den gruppe, hvor den største andel kan få ret til tidlig pension. Det gælder 65 procent af medlemmerne i 2022.

  • Den næststørste andel finder man i A-kassen Metalarbejdere, hvor 63 procent får rettigheden i 2022.

  • I 3F vil knap 60 procent af medlemmerne være berettigede til tidlig pension i 2022.

  • I Magistrene eller Akademikernes a-kasse vil meget få eller højst fem procent være berettigede til tidlig pension.

Hvor mange vil samlet set få den nye ret?

  • Regeringen skønner, at 38.000 personer vil opnå ret til tidlig pension i 2022, og at 49.000 personer vil opnå retten i 2025.

  • Af dem skønnes 22.000 personer at benytte sig af muligheden i 2022, mens det vil være 25.000 personer i 2025. Det skøn bygger på erfaringer fra efterlønsordningen.

  • Regeringen regner med, at 6.000 af de 22.000 personer der vil benytte muligheden i 2022, kommer fra beskæftigelse. De resterende kommer fra andre overførselsindkomster som for eksempel efterløn eller dagpenge.

  • I 2025 regner regeringen med at antallet af personer der kommer fra beskæftigelse stiger til 10.000. Det svarer til fire ud af ti personer af dem, der benytter ordningen.

Hvad vil regeringens forslag betyde for arbejdsudbuddet?

  • Det skønnes, at arbejdsudbuddet vil falde med i alt 9.000 personer fra 2020 - 2025 som resultat af regeringens pensionsmodel.

  • I samme periode lyder regeringens skøn, at den strukturelle beskæftigelse uden en ny ret til tidlig pension ville stige med cirka 67.000 personer. Det vil sige, at den i stedet vil stige med 58.000 personer, hvis regeringens ordning om tidlig pension træder i kraft.

Hvordan vil regeringen finansiere pensionsordningen?

Dansk økonomi er svækket af coronakrisen, og derfor vil regeringen i 2021 og 2022 udelukkende finansiere pensionsordningen ved at trække på det økonomiske råderum. Det kan lade sig gøre, fordi dansk økonomi forventes at stabilisere sig i 2023.

Konkret vil regeringen bruge 200 millioner fra råderummet i 2021 og 2.2 milliarder i 2022. Og herefter vil finansieringen hvile på to elementer, står der i regeringens udspil.

  • For det første vil regeringen tilbagerulle skattelettelser af højere indkomster og formuer samt indføre nye skattestigninger for blandt andet ejendomsinvestorer. Regeringen vil fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække de allerhøjeste lønninger i skat, og skattelettelser på høje aktie- og kapitalindkomster skal tilbagerulles.

Det vil ifølge regeringens beregninger bidrage med godt en milliard i 2023 og stige til godt halvanden milliard kroner i 2025.

  • Står det til regeringen, kommer den finansielle sektor også til at trække en stor del af læsset, når pengene skal findes. Og det skyldes ifølge regeringen, at den finansielle sektor under finanskrisen fik store hjælpepakker betalt af danske skatteydere.

Her skal finansieringen ske gennem en særlig selskabsskat af overskuddet, som ifølge regeringen vil bidrage med yderligere halvanden milliard kroner årligt.  

Kilde: Altinget

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er befriende rart at se fagbevægelsen grundlæggende er tilfreds med det udspil, som regeringen har lagt frem. Nu skal der forhandles - kun en tåbe frygter vælgerkorpset, som grundlæggende også bakker op - så mon ikke det lykkes at få pensionsskibet sejlet sikkert i havn - gennem et tæt og fornuftigt forhandlingsforløb med et bredt flertal af partierne i Folketinget.