Arne kan se frem til tidlig pension op til tre år før folkepensionen

Medie: S-regeringens forslag til tidlig pension bliver ikke begrænset til bestemte brancher, og vil være en mulighed for alle, der har arbejdet mere end 40 år
Foto: Colourbox
Regeringens forslag til tidlig pension, som på grund af coronakrisen først fremsættes til efteråret, bliver en ret til tidlig pension op til tre år før pensionsalderen. Og den nye ret til tidlig pension bliver for alle, der har arbejdet mindst 40 år. Retten til tidlig pension bliver således ikke forbeholdt bestemte, særligt belastende brancher.

Det bliver ifølge Mandag Morgen hovedindholdet i det kommende forslag til tidlig pension.

Netmediet erfarer - på baggrund af samtaler med centrale kilder - desuden, at barselsorlov sidestilles med arbejde. På den måde vil regeringen sidestille mænd og kvinder.

Deltid tæller som fuldtid

Deltid kommer, ifølge Mandag Morgen, til at tælle som fuldtid. Også på den måde vil forslaget tilgodese kvinder, som f.eks. har arbejdet et helt arbejdsliv som pædagoger, pædagogmedhjælpere, sosu-assistenter og lignende, men på et timetal under 37 timer om ugen.

Deltid kommer til at tælle som fuldtid

Formændene for fagforbundene Fødevareforbundet NNF, 3F og FOA, hvis medlemmer i særlig grad ventes at få gavn af den nye ret til tidlig pension, hilser forslaget - som det fremlægges af Mandag Morgen - velkommen:

"Det ser ud til, at vi får en løsning, mine medlemmer kan bruge til noget. Mange er ufaglærte, som er startet på arbejdsmarkedet lige efter folkeskolen, så de har brug for sådan en ordning," siger formand for Fødevareforbundet NNF til Mandag Morgen.

Også formanden for 3F, Per Christensen, er positiv, men har stadig en række spørgsmål til den nye ret til tidlig pension:

"Det giver god mening at tælle, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet, men vi skal også vide, hvad der ellers tæller med. Hvad nu, når mine medlemmer bliver sendt hjem på grund af vejrlig eller er arbejdsløse i kortere perioder, når de er på vej fra et job til et andet? Det må også tælles med," siger han til Mandag Morgen.

Også Annes tur

"Det er ikke bare Arnes tur. Det er også Annes tur. Vi lægger stor vægt på løsninger, som tager højde for, at mange kvindedominerede fag har mange deltidsansatte," siger formand for FOA, Mona Striib, til Mandag Morgen.

Det er ikke bare Arnes tur. Det er også Annes tur

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, støtter - ifølge Mandag Morgen - regeringens anciennitetsprincip:

"Et eller andet sted må regeringen slå en streg og sige, at de vil hjælpe bestemte grupper. Det er for eksempel ikke embedsmændene inde i ministeriet, der skal have glæde af ordningen, men dem ude på det almindelige arbejdsmarked, i byggeriet, i industrien og i sundhedssektoren," siger Bent Bøgsted.

Minister om Mandag Morgen: Langt fra skiven

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skriver i et tweet, at Mandag Morgens fremstilling af det kommende forslag om ret til tidlig pension ligger "langt fra skiven":

"MandagMorgen er stadig langt fra skiven. Vi glæder os til at fremlægge men vigtigt: Seniorpension er ikke i konkurrence med tidlig pension. Vi bakker varmt og helt op om den ordning, der er for de nedbrudte. Tidlig pension handler om værdig og retfærdig tilbagetrækning."

Regeringen vil efter sommerferien fremlægge sit forslag om ret til tidlig pension.

Regeringen har tidligere oplyst, at den har afsat tre milliarder kroner til at finansiere retten til tidligere pension

Regeringen har tidligere oplyst, at den har afsat tre milliarder kroner til at finansiere retten til tidligere pension. Når der ikke afsættes mere skyldes det, at antallet af nedslidte, der vælger at gå på tidlig pension, vil begrænses af, at der alene bliver tale om en ydelse svarende til folkepensionen.

Mandag Morgen erfarer, at regeringen efter sommerferien også ventes at fremsætte forslag om endnu en forhøjelse af selve pensionsalderen - sådan at man fra 2035 først kan gå på folkepension som 69-årig.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg forlod partiet stemmemæssigt efter det svinske angreb på lærerne i 2013!

Hvad skulle de have gjort, radikale havde jo blandet blod med de blå på det felt. De gjorde det med efterlønnen og dagpengene. Og det var en SSfR regering der vandt magten. Skulle vi igen have givet Løkke magten. Det var krisetider. Reformer var et must. Jeg synes det er fint Mette Frederiksen retter op på Løkkes grumme reformer .

Annonce