Annonce

Berlingske: Løkke-regering rykkede en stribe tidligere partisoldater ind

Otte personer med tilknytning til Venstre blev ansat som neutrale embedsmænd, efter at Venstre dannede regering i 2015. Det skriver Berlingske

“Klassisk socialdemokratisk kammerateri”.

Det har været parolen fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i den seneste måneds tid.

Anklagen om kammerateri kom, fordi Berlingske har opgjort, at syv ud af ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i ministerierne har en fortid som enten rådgivere eller kampagnemedarbejdere for Socialdemokratiet eller SF eller tidligere har arbejdet for ministre i regeringen.

Syv af de nye embedsmænd i ministeriernes pressetjenester havde tidligere arbejdet for Venstre

I Folketingets spørgetime tirsdag gik også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til angreb på statsminister Mette Frederiksen ved at kalde ansættelserne for “åbenlyst ikke neutrale”.

placeholder
Nu peger pilen dog på Venstre selv. Berlingske kan mandag fortælle, at den rene Venstre-regering havde ansat otte personer med tilknytning til Venstre i centraladministrationen, året efter at Lars Løkke overtog statsministerposten i juni 2015.
 

Syv af de nye embedsmænd i ministeriernes pressetjenester havde tidligere arbejdet for Venstre. En enkelt havde været kandidat for partiet ved et kommunalvalg, skriver mediet.


Ekspert: Potentielt dybt problematisk

Forskningschef i Statskundskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener, at ansættelserne “potentielt er dybt problematiske”. Om der er tale om politiske ansættelser - som er ulovlige - kan han dog ikke konkludere.

»Men det er klart, at det ligner politiske ansættelser, og i givet fald er det jo dybt bekymrende, for det undergraver grundbetingelsen i vores demokrati om, at der ikke foregår politiske ansættelser. Det ville være klart ulovligt, og det skal vi være meget på vagt over for,« siger han til Berlingske.

Det er decideret useriøst at påstå, at der er nogen form for sammenligning

Politisk ordfører Sophie Løhde (V) afviser, at man kan sammenligne Venstres egne ansættelser - tilbage i 2015 - med den nye regerings ansættelser.

“Jeg ved godt, at socialdemokraternes propagandamedie, Pio, har lavet en liste med nogle navne for nogle år siden, men også dengang var der ikke nogen, der tog det alvorligt, for det er decideret useriøst at påstå, at der er nogen form for sammenligning. Ikke en med et gran af kendskab til centraladministrationen i Danmark vil sige, at de to eksempler er sammenlignelige – det er useriøst,” siger Løhde til Berlingske.

Berlingske har tre nye på listen

Den liste, som Sophie Løhde henviser til, er lavet af Netavisen Pio tilbage i 2017. Her listes syv navngivne personer med forbindelse til Venstre eller partiets støttepartier, som i 2015-2017 var blevet ansat som embedsmænd i centraladministration.

Mediet har tilføjet tre yderligere personer, som mediet har valgt ikke at oplyse navnene på

Berlingskes nye liste bygger på mediets kortlægning af ministeriernes ansættelser i 2015 og information fra LinkedIn, artikler og pressemeddelelser. På Berlingskes nye liste er der fem gengangere fra Netavisen Pios liste fra 2017, mens mediet har tilføjet tre yderligere personer, som mediet har valgt ikke at oplyse navnene på.

Der er tale om en person, som i 2015 blev pressechef i Erhvervs- og Vækstministeriet efter i 2005 at have været opstillet til kommunalvalget for Venstre.

En anden person blev souschef i presse Uddannelses- og Forskningsministeriet, efter i 2004 til 2006 at have været politisk sekretær for Inger Støjberg på Christiansborg.

Og endelig er en person blevet pressemedarbejder i Transport-, Bygnings- og Boligministeriet efter i tre et halvt år at have arbejdet for Venstre i forskellige stillinger, primært som assistent for folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V).
 

S går ud fra at reglerne er overholdt

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, regner med, at reglerne også i Venstres tilfælde er overholdt.

Der er måske også en skævhed i ansøgerfeltet

“Men jeg går ud fra, at departementscheferne også i sidste valgperiode overholdt reglerne om ansættelser. Der er måske også en skævhed i ansøgerfeltet, hvor flere med baggrund i Venstre måske syntes, det kunne være mere spændende at arbejde for en V-minister, end personer med en anden baggrund vil synes,” siger han til Berlingske.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet