Annonce

Boligdirektør: Ghetto-planen betyder højere huslejer

Løkke hævder Landsbyggefonden kan finansiere ghetto-pakken og renovering af almene boliger – uden det betyder højere huslejer. Almene Boliger afviser
Landsbyggefonden kan ikke både finansiere regeringens ghetto-pakke og renoveringen af almene boliger i resten af Danmark – uden at det medfører huslejestigninger.

Det fastslår direktøren for BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.

I svar til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, i Folketingets spørgetid i går, hævdede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ellers det stik modsatte: At Landsbyggefonden sagtens kan klare både at finansiere ghetto-pakken med 12 milliarder kroner – og samtidig finansiere renoveringen af almene boliger i hele resten af landet – uden at det kommer til at betyde huslejestigninger i de afdelinger, der venter på renovering.

”Det er desværre ikke korrekt,” siger BL-direktør i BL, Bent Madsen.

”For det første er der i ghetto-pakken lagt op til et så lavt renoveringsniveau for hele den almene boligsektor, at det ikke engang modsvarer den nuværende venteliste. Resultatet er, at nødvendige renoveringer i hele landet sættes i stå. Når Landsbyggefonden ikke kan støtte, må beboerne mange steder forsøge at finansiere umiddelbar afhjælpning af f.eks. skimmel, og dét giver huslejestigninger,” forklarer Bent Madsen og fortsætter:

”Grundlæggende uacceptabelt”

”For det andet udskriver regeringen i ghetto-pakken yderligere en regning til Landsbyggefonden på 13 milliarder kroner, som skal betales over en årrække. Men allerede i 2018 skal der angiveligt indbetales over 840 millioner kroner, svarende til næsten 1.500 kroner pr. bolig. De penge kan ikke senere gå til renoveringer, og igen peger pilen imod højere husleje.”

Statsministeren har derfor desværre ikke ret, når han siger, at finansieringen ikke vil betyde højere husleje

”Statsministeren har derfor desværre ikke ret, når han siger, at finansieringen ikke vil betyde højere husleje. Når jeg ser på tallene, så kan jeg ikke nå andet resultat, end at det vil slå ud i højere huslejer. Det har selvfølgelig konsekvenser, når man fjerner mange millioner fra de almene lejeres opsparing. Det er grundlæggende helt uacceptabelt,” understreger Bent Madsen.

S: Ghettoindsats bør betales af alle

I Folketingets spørgetid i går understregede Mette Frederiksen, at hun er uenig i, at det er landets lejere, der skal betale den fulde regning for ghetto-udspillet:

”Hvorfor er det kun dem, der bor til leje, der skal betale den regning, som burde betales af os alle sammen,” lød det blandt andet fra Mette Frederiksen.

Regeringen vil bruge 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden frem mod år 2026. Tilbage i Landsbyggefonden er derfor 9 milliarder kroner, som kan bruges til renovering af de resterende almene boliger. Hos BL – Danmarks Almene Boliger - understreger man, at de 9 milliarder kroner slet ikke er nok til at imødekomme den store efterspørgsel efter renoveringer i den almene sektor.

Lars Løkke Rasmussen understregede flere gange under Folketingets spørgetid i går, at regeringen er indstillet på at forhandle om finansieringen af ghetto-planen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet