Chokeret Jensens Bøfhus-tjener: “Jeg troede ikke, de ville gå så langt”

Fremtiden er meget usikker efter varsling om lockout, mener chefværtinde på Jensens Bøfhus. Restaurantkæden kræver billigere overenskomst.
Foto: Privatfoto
Jensens Bøfhus varslede sidste uge, at man fra 16. marts vil lockoute alle ansatte, der er medlem af 3F.

Varslen om lockout kommer, efter at restaurantkæden i længere tid har kæmpet med fagforbundet 3F for at få en billigere overenskomst, hvor timelønnen for tjenere ligger 20 kroner lavere end den nuværende.

Jeg er rystet over, at det er kommet så vidt

Udsigten til at blive udelukket fra sin egen arbejdsplads, gør Lisa Kramme Pedersen rigtig ked af det. Hun arbejder som tjenere og chefværtinde på fuld tid på Jensens Bøfhus på Axeltorv i København.

“Jeg blev faktisk rigtig overrasket. Jeg troede ikke, at de ville gå så langt. Jeg er rystet over, at det er kommet så vidt, at en af Danmarks store restaurantkæder vælger at lockoute nogle af sine ansatte,” siger den 24-årige tjener til Netavisen Pio.  

“Jeg håber, at Jensens Bøfhus kommer til fornuft”

Lisa Kramme Pedersen kalder sine kollegaer på Jensens Bøfhus “sin anden familie” og Jensens Bøfhus for “verdens bedste arbejdsplads”. Derfor har hun stadig et spinkelt håb om, at kædens administrerende direktør Anders Nicolaisen lægger kursen om.

Jeg håber, at Jensens Bøfhus kommer til fornuft og vender tilbage til forhandlingsbordet

“Jeg håber, at Jensens Bøfhus kommer til fornuft og vender tilbage til forhandlingsbordet og indgår en aftale med 3F, så vi alle sammen kan få en lysere fremtid. For lige nu er fremtiden meget usikker - både for os, der bliver lockoutet, og de medarbejdere, som skal møde på arbejde,“ siger Lisa Kramme Pedersen.

Frygter at blive fyret 

Tidligere har Jensens Bøfhus’ administrerende direktør Anders Nicolaisen i en video garanteret de ansatte, at de vil kunne fortsætte på den nuværende overenskomst. Mens nye tjenere vil få en anden overenskomst, der svarer til den, som medarbejderne har på Restaurant Flammen.  

Video med Jensen Bøfhus' administerende direktør Anders Nicolaisen: 
 


Alligevel frygter Lisa Kramme Pedersen, at et eventuelt brud med 3F kan koste hende jobbet.

“Jeg ved jo heller ikke, om de bare stikker mig den nye overenskomst i hånden. Eller om jeg bliver fyret, hvis vi skal spare. For så er det måske os, der har været der længere og er dyrere, som ryger først.” 

Det er en mærkelig sammenligning

Hun køber heller ikke direktørens sammenligning mellem Restaurant Flammen og Jensens Bøfhus.

“Han (Anders Nicolaisen, red.) bliver ved med at sammenligne os med de ansatte på Flammen og McDonalds. Men de steder har slet ikke den samme bordservering som os. Vi udøver en ekstra service, som de ikke gør. Det er en mærkelig sammenligning,” siger hun.
 

Mister forhandlingskraft

Usikkerheden omkring fremtiden fylder meget på arbejdspladsen, fortæller Lisa Kramme Pedersen, der også er arbejdsmiljørepræsentant.

“Vi prøver at holde humøret oppe, men det fylder utrolig meget. Både i vores pauser og når vi ikke er på arbejde. Vi skriver sammen og holder hinanden opdateret. Det påvirker os rigtig meget,” siger tjeneren og arbejdsmiljørepræsentanten.

Vi mister vores forhandlingskraft. Vi mister tillidsrepræsentant

Hun har ikke taget endeligt stilling til, om hun ønsker at fortsætte som tjener på Jensens Bøfhus, hvis kæden ikke længere har overenskomst.

“På den ene side, så er det verdens bedste kollegaer. Men på den anden side, så er jeg nervøs for, hvad jeg skal tilbage til. Vi mister vores forhandlingskraft. Vi mister tillidsrepræsentant,” siger Lisa Kramme Pedersen.
 

Ikke lige løn for lige arbejde

I videoen til medarbejderne argumenterer Jensens Bøfhus’ administrerende direktør også for, at kampen for en ny overenskomst handler om “lige løn for lige arbejde”.

Det skal bare ikke være bekostning af os

Tjenere på Jensens Bøfhus har i dag en timeløn på 154 kroner, mens dem i køkkenet får 139 kroner, hvis de er faglærte. Men hvis direktøren ønsker en mere ensartet løn blandt de ansatte, bør det ikke ske på bekostning af tjenernes løn, lyder det fra Lisa Kramme Pedersen.

“Os tjenere ude gulvet, synes dem i køkkenet skal have hævet deres løn. Det skal bare ikke være bekostning af os. Det samme gælder dem i køkkenet. De vil også gerne have mere i løn, men ikke på bekostning af tjenerstaben.”

Så bliver der A- og B-hold

Et brud med den nuværende overenskomst, vil netop give forskellig løn for medarbejdere, der udfører det samme arbejde, mener Lisa Kramme Pedersen

“Hvis nye medarbejdere bliver ansatte på andre vilkår og til en anden løn, men vi gamle stadig skal lave det samme arbejde, så bliver det jo ikke lige løn for lige arbejde. Så bliver der A- og B-hold. Han (Anders Nicolaisen) splitter personalegrupperne ad,” siger Lisa Kramme Pedersen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Thomas, hvorfor hedder du kun Thomas? Jeg har også et efternavn.
Thomas, hvorfor læser du Pio, der tilsyneladende SJÆLDET eller aldrig giver dig gode oplevelser.

Første tegn på at de er på vej til en KONKURS.

Mon ikke det er 3F, der burde have tænkt sig om, inden de lavede overenskomst med Flammen. Det giver ingen mening at Jensens Bøfhus skal have en dyrere overenskomst.

Nu gør du mig nysgerrig; hvordan fucker 3F medarbejderne?

Annonce