Annonce

Heunicke: Nordic Waste må til lommerne og betale for oprydning

Miljøstyrelsen har netop varslet to påbud over for jordrensningsvirksomheden Nordic Waste A/S. Randers Kommune har indtil nu brugt 41 millioner på at undgå en miljøkatastrofe
Foto: Sundhedsministeriet/Lars Bertelsen
Magnus Heunicke (S), miljøminister
Jordrensningsvirksomheden Nordic Waste A/S ved Randers er tirsdag blevet varslet om, at virksomheden skal efterkomme to påbud om krav om forebyggende foranstaltninger og fremlægge dokumentation for økonomisk sikkerhedsstillelse.

Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

”Miljøstyrelsen har afgivet en bindende udtalelse om, at der er tale om en overhængende fare for en miljøskade, og Randers Kommune har truffet afgørelse herom, hvorfor reglerne i miljøskadeloven skal tages i brug. Heraf følger, at der skal udstedes påbud,” siger Magnus Heunicke og fortsætter:

“Derfor har Nordic Waste A/S nu modtaget to påbud. Det ene pålægger virksomheden at lave afværgeforanstaltninger og sikre miljøet. Det andet pålægger virksomheden med kort frist at stille en sikkerhed for, at den kan betale for oprydningsarbejdet.” 

Virksomheden er varslet med en kort høringsfrist, der udløber onsdag. Herefter kan Miljøstyrelsen træffe afgørelse om at udstede de to påbud.

Nordic Waste: "Vi har noteret os det nævnte beløb"

Randers Kommune oplyser, at kommunen indtil nu har brugt 41 millioner kroner

Randers Kommune oplyser, at kommunen indtil nu har brugt 41 millioner kroner til foranstaltninger, der skal afværge massiv forurening af Alling Å - der løber ud i Randers Fjord.

Randers Kommune understreger, at de 41 millioner kroner er et foreløbigt beløb, der dækker oprydningsarbejdet indtil 9. januar, og at regningen løbende vil stige.

Randers Kommune har siden 19. december sammen med entreprenører og Beredskab og Sikkerhed arbejdet i døgndrift for at forhindre en miljøskade i Alling Å.

Kommunen har nu sendt million-regningen for arbejdet videre til Nordic Waste A/S.

"Vi har noteret os det nævnte beløb, men har ikke mulighed for at kommentere yderligere, før end de forsikringsmæssige forhold er afklarede," skriver Nordic Waste i en mail til DR.

Randers Kommune understreger, at de 41 millioner kroner er et foreløbigt beløb, der dækker oprydningsarbejdet indtil 9. januar, og at regningen løbende vil stige.

Pengemanden bag Jensens Bøfhus

Ejeren af Nordic Waste, Torben Østergaard-Nielsen, er mangemilliardær og Danmarks 6. rigeste mand.

Han er - som omtalt i Netavisen Pio fredag - den ene af to ejere bag konfliktramte Jensens Bøfhus.

I 2018, da Jensens Bøfhus stod over for en nødvendig rekonstruktion, kom en ny ejerkreds til at bestå af en række fynske rigmænd.

Men en efter en er faldet fra i kølvandet på, at Jensens Bøfhus år efter år har givet underskud - og derfor løbende har haft brug for nye tocifrede million-store kapitalindskud.

I august sidste år sprang så også rigmanden Hans Bøgh Sørensen fra. Han og familien ejer medicinalkoncernen Orifarm.

Det er ikke et aktiv, jeg synes giver mening for os

“Jeg og familien Bøgh-Sørensen traf en strategisk beslutning i starten af året om at komme ud af investeringen, og som er reflekteret i regnskabet med en nedskrivning. Det er en position, der har ligget der i en lang årrække og måske også for lang tid. Det er ikke et aktiv, jeg synes giver mening for os at have, og derfor takkede vi også nej til at være med i den sidste kapitalrunde,” udtalte Peter Brink Madsen, administrerende direktør i Habico Invest, til  KapitalWatch  august sidste år.

Nu består ejerkredsen bag Jensens Bøfhus alene af Georg Gundersen, som har tjent en formue på tobaksproduktion, og Torben Østergaard-Nielsen.

I 2022 havde Jensens Bøfhus et underskud på 34 millioner kroner.

Jensens Bøfhus opsagde tilbage i marts 2020 overenskomsten med fagforbundet 3F. Siden har bøfkæden og 3F ligget i konflikt.

Indtil opsigelsen af overenskomsten havde Jensens Bøfhus haft overenskomst med 3F i mere end 30 år.

Opdateret kl. 18.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er det ikke en smule sent at rette pegefingeren mod Nordic Waste A/S med krav om, at de skal betale for hele regningen?

Men bedre sent end aldrig. Håber ikke, de når at gå konkurs inden.

Jeg giver ikke 5 flade ører for Magnus Heunickes udtalelser og løfter, samt hans ageren som miljøminister.
Han lovede guld og grønne skove til et rent hav i Agersø sund. Han lovede at importen af spildevand fra Norge skulle standse øjeblikkelig. Men det var en løgn. Importen fortsætter nogle år endnu, og norsk spildevand får lov til at dræbe alt liv i sund og bælt, bare for at Norge kan slippe af med sit affald, og et lille dansk firma kan tjene et par millioner.
Men de norske fjorde har det godt. Det glæder sikker ministeren.

Enig!

Lortesagerne klæber til den mand
.

Yderst relevante spørgsmål fra en borger.

"En slagmark for profitoptimering

Hvorfor ophober Nordic Waste millioner af tons forurenet jord i stedet for at få det vasket med det samme? Bliver de betalt for modtagelsen, ikke rensningen?
Af hvem og hvor ofte?
Og hvor ender i givet fald vaskevandet? I offentlige renseanlæg – gratis? Findes der tilsvarende anlæg andre steder?

Godkendende myndigheder har da forhåbentlig villet det bedste, men mon ikke vi her ser endnu et eksempel på, at miljø- og klimaangsten af foretagsomme aktører dygtigt udnyttes til profitoptimering?"

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE16757424/en-slagmark-for-profi...

Det ligner til forveksling affaldssagen fra Sverige, hvor husholdningsaffaldet blev smidt i et stort hul, og hokus pokus, så var det problem løst, og det miljørigtige firma skorede kassen fra det offentlige.

Hvis NW får penge i kassen når den forurenede jord bliver afhentet, og henter mere end de kan behandle, så må det jo, på den korte bane, være en overskudsforretning.

"Nordic Waste havde et resultat før skat på 25,9 millioner kroner i 2022 (på grund af regnskabsteknik løb regnskabsåret op i 16 måneder, red.)."
https://dinavis.dk/nyheder/2024/01/09/nordic-waste-og-milliardaeren-der-...
.
Kør den forurenede jord til denne adresse: Gl Strandvej 171 5500 Middelfart
og ikke til f.eks. Silkeborg (https://www.tvmidtvest.dk/silkeborg/forurenet-jord-koeres-til-silkeborg-...)

2.000.000 tons forurenet jord til jordrensning - Thjaa. Vi taler om mindst 1.000 kr. pr. tons Nordic Waste har modtaget for "behandle" jorden. 2.000.000.000 kr.. Og da jorden har været oplagert i årevis lader det til strategien er, at det renser sig med tiden gennem regnvand, nedsivning og fordampning.

Let tjente millioner og atter millioner. Hvor skal pengene komme fra? For nu at bruge en Venstre floskel. Gæt selv hvor.

Igen og igen ser vi grelle eksempler på private virksomheder, som ingen moral og da slet ingen samfundssind. Kun uhæmmet adgang til dine og mine lommer med ansvarsfraskrivelse hare deres interesse. Og nu skal ældreplejen sættes "fri" efter det er gået galt på alle områder de seneste årtier med "frisættelse" af offentlige serviceområder. Den ene skandale efter den anden med alt fra rengøring på skoler, forsvarets facilliteter, ældreplejen ect..

Et økonomisk kæmpe tagselvbord for de velhavende og de rigeste 10% og en økonomisk katastrofe for de 90%.

Og værst af alt. Det støtter Mette Frederiksen (S).

Rasmus, det er synd at din eller rigtige kommentar ender i noget partipolitisk sludder.
Jorden er blevet oplagret under flere forskellige regeringer. Men det er i sidste ende et kommunalt anliggende, som en statsminister sandsynligvis intet ved om. Mette F. har heller ingen anelse om hvad du opbevarer på din grund. Det er kommunen der har pligten til opsyn.
Mette F. har rigeligt på samvittigheden i forvejen.

Få pudset dine brille. Mette Frederiksen (S) er gået i regering med Venstre og Moderaterne, som er et og det samme, og støtter privatisering af offentlige serviceydelse og dermed private virksomheders mulighed for at udbytte samfundet.

At Mette ikke har kørt rundt med en trillebør forurenet jord i Randers ved vi vist godt alle sammen.

Rasmus, nu er du jo dum.
Hvornår startede virksomheden med at oplagre jorden, og hvem gav tilladelsen ? Mette F. ?????
Fordi du ikke bryder dig om Mette F. ( hvilket jeg heller ikke gør mere ) behøver man jo ikke at slå hjernen fra.

Hans Jensen. Det som Rasmus Hansen mener er, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet som led i en SVM regering støtter privatisering af offentlige virksomheder og den udbytning af befolkningen i Danmark det vil medføre.

Jeps, det er jeg med på. Men det har jo ikke noget med det aktuelle problem at gøre.
Jordbunkerne har jo ligget der i årevis, så at påstå at det er Mette F. skyld er noget vrøvl.
Rasmus forsøger nu at flytte diskussionen et andet sted hen, fordi han godt kan se at han har vrøvlet.

Mon ikke regningen for oprydningen og fjernelse af den forurenede jord ender hos staten og Randers Kommune (skatteyderne)? Det vil undre mig meget hvis ejerne af firmaet Nordic Waste ikke lader firmaet gå konkurs. Det er helt sikkert ikke personligt ejet af rigmanden Torben Østergaard-Nielsen, så for ham er det kun aktiekapitalen han mister ved en konkurs.

Bent, forhåbentligt mister TØ-N mere end aktiekapitalen, f.eks. tilliden til de virksomheder som han er medejer af. Danske virksomheder der handler med TØ-Ns virksomheder bør jo lægge ham på is
.

Det er kommunen der har pligten til tilsyn !
Præcis . Men Randers Komunne eller retter Randershavn hvor Komunnen er hovedindehaver, har skovlet millioner ind på samen arbejde med Nordic Waste .så Randers Komunne er i den grad medskyldig, og de har sidst flere advarsler overhørig.
Denne form for sogneråd politik er et direkte resultat af Lars Løkke komunnereform. Kommunerne står med udfordringer som de slet ikke er geret til.
Staten har både miljøminister og naturstyrelse. Regionerne tager sig af generationforureninger. I både stat og region er der ansat folk med faglig indsigt som ikke er styret af kampagne penge til det næste valg.

Indefrys eller beslaglæg Østergaard-Nielsens luksusbiler, både, ejendomme og bankkontier NU!!!!