TV2 beklager censur af Kristian Thulesen Dahl

"I det lys ligger Kristian Thulesen Dahls kommentar i Facebook-tråden også inden for skiven,” lyder det fra TV2 efter at have opdateret artikel med oplysning om mistænkte drabsmænds etniske baggrund.
Baggrunden er tragisk.

Svensk politi efterforsker for øjeblikket fem drab på kvinder på blot tre uger, og senest blev en kvinde lørdag dræbt af en mand på åben gade i Alvesta i Småland.

Fælles for de fem drab er, at gerningsmanden havde en nær relation til ofret, og drabene kommer samtidig med, at antallet af overgrebssager mod kvinder fra 2019 til 2020 er steget med 15,4 procent.

Hvilket har ført til en fornyet debat om vold mod kvinder, og at ligestillingsminister, Märta Stenevi fra Miljøpartiet, har indkaldt partiformændene til et møde for at finde en løsning.

Men er det også relevant at nævne, at flere af de fem mænd, der er mistænkt for at stå bag drabene, ikke blot har en nær relation til ofret, men også har anden etnisk baggrund end svensk? Og handler drabene også om svensk udlændingepolitik?

Fjernede fra Facebook

Det mente TV2 i første omgang ikke og fjernede derfor en kommentar fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på stationens side på Facebook.

“Sverige har igennem årene ført en fuldstændig ansvarsløs udlændingepolitik, hvor de har importeret et hav af mennesker fra Mellemøsten med et helt fordrejet kvindesyn – uden respekt for kvinder,” skrev Kristian Thulesen Dahl som kommentar til en artikel om drabene på de fem kvinder.

“Det er ikke underligt, at det smitter af i statistikkerne. Det der er underligt er, at Sverige stadig ikke vil erkende, hvor problemet ligger.”

Ikke fordreje debat

TV2's beslutning skyldtes, at artiklen ikke handlede om svensk udlændingepolitik, og at den dermed ikke forholdt sig til emnet: “Denne regel er med til at sikre, at debatten ikke fordrejes.”

Hvilket Kristian Thulesen Dahl kalder censur. I artiklen stod - i første omgang - ikke noget om gerningsmændenes etniske baggrund. Der stod netop blot, at ”fælles for de fem drab er, at gerningsmanden havde en nær relation til ofret”.

“TV2 vil ikke have, at jeg nævner indvandring til Sverige ift denne artikel,” skriver Dansk Folkepartis formand på Twitter.

“Er derfor blevet censureret af @tv2nyhederne. IKKE [sic] må nævne indvandring, når indvandrere ellers er overrepræsenteret ift kriminalitet! Svenske tilstande i DK?”

placeholder

Opdateret artikel

Men nu har TV2 “opdateret artiklen med oplysninger om de mistænkes baggrund”, som det hedder i en rettelse, og TV2.dk’s chefredaktør, Kristoffer Pinholt, kalder det en fejl, at Kristian Thulesens Dahls kommentar blev fjernet.

“Vi har modereret kommentarsporet i henhold til vores retningslinjer,” siger Kristoffer Pinholt til Netavisen Pio.

Det beklager vi

“Vi fjernede kommentaren, fordi den handlede om noget andet end det, der stod i artiklen. Vi har efterfølgende tjekket op på historien om drab på fem kvinder i Sverige, og vi har konstateret, at vores artikel ikke var fyldestgørende. Det beklager vi, og vi har rettet op på det. I det lys ligger Kristian Thulesen Dahls kommentar i Facebook-tråden også inden for skiven.”

Selv er Kristian Thulesen Dahl glad for TV2's beklagelse.

"De indser nu, at de tog fejl da det ved fintællingen viser sig, at der selvfølgelig desværre var en sammenhæng mellem kriminaliteten de omtalte og indvandringen til Sverige," skriver Dansk Folkepartis formand på Facebook.

"Man SKAL kunne kalde en spade for en spade!"

placeholder

Fylder ikke det samme i Sverige

I dag forklarer TV 2s Norden-korrespondent Jesper Zølck i artiklen, at det dog ikke er integrationsspørgsmålet, der fylder mest i den svenske debat om drabene.

Ville være en større del af debatten

“I Danmark er jeg sikker på, at de mistænktes baggrund ville være en større del af debatten. I Sverige nævner de større svenske nyhedsmedier ikke engang de mistænktes etnicitet. Her er det debatten om vold mod kvinder generelt, der fylder mest.”

Sidste år blev 25 svenske kvinder dræbt - heraf var, eller havde været, de 13 i et forhold med deres gerningsmand. I 2019 blev 16 kvinder dræbt af en mand, de havde eller havde haft et forhold til. I 2018 var det tal 22.

De svenske krisecentre for kvinder modtog 140.000 henvendelser i 2020 mod 120.000 i 2019.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

I Sverige kan man ikke kalde en spade for en spade. Sveriges Television har sit helt eget politisk korrekte sprogbrug hvor man bl.a. ikke må benytte ordet "indvandrer", men gerne "udenrigs født" (for en svensker kan godt være udenrigs født, en rigtig svensker altså). "Invandrertæt område" er også helt fy fy, men "socialt/ekonomiskt utsatt område" går an. Og i den konkrete sag må det bare ikke hedde sig at det typisk er indvandrere der øver vold mod kvinder. Her gælder størst mulige tystnad!

"I Sverige nævner de større svenske nyhedsmedier ikke engang de mistænktes etnicitet. Her er det debatten om vold mod kvinder generelt, der fylder mest"

Og måske fylder den debat netop mest, fordi svenskerne slet ikke får at vide, at der i vid udstrækning er tale om et importeret problem?

Det Stockholmske blodbad og Stockholm-syndromet

Det Stockholmske Blodbad fandt sted 7.-10. november 1520 efter den danske kong Christian 2.s kroning som konge af Sverige. Kongen lod henrette mere end 82 medlemmer af den svenske adel, gejstlighed og borgerstand. De var hovedsageligt støtter af det svensk-nationale parti med Sten Sture i spidsen

Stockholmsyndromet er en psykisk tilstand, i hvilken fanger eller ofrene for en kidnapning udvikler tilknytning til deres vogtere. Denne solidaritet kan sommetider komplicere tingene, når fangerne ligefrem hjælper deres tilfangetagere med at opnå deres mål eller undslippe politiet.
Syndromet udvikler sig ud af ofrets forsøg på at relatere sig til sin tilfangetager eller få sympati fra kidnapperen.

Danskere er danskere. Svenskere er svenskere. Og det globale samfund skaber nye forbindelser med udgangspunkt i kulturernes særpræg og fortidig historie.

Men historien gentager sig. I Danmark har vi udtrykket “af skade bliver man klog, men sjælden rig”. Hvert land sine tilgange. Neutralitetspolitiken har de sidste 100 år været et særpræg for Sverige der bliver rig af jern og træ og landbrug i det gamle danske land.

I Danmark lever vi af landbrug, innovation og handel. I kraft af store historiske tab til englændere og tyskere er vores skepsis over for indtrængende nationer fortsat på et højt niveau.

Københavns bombardement og den tyske besættelse.

Danske Christian imod svenske Anni Lööf.

Dansk åbenhed imod svensk censur.

Af dansk venlighed undlader vi at omtale Skåne, Halland og Blekinge.

Alligevel bekymrer danske Christian sig om vort broderfolk.

Odin og Thor glæder sig. Fortrængt i deres forsagte boliger.

Annonce