Annonce

Øremærket barsel: Venstrefløj vil have endnu mere barsel til mænd

Regeringens støttepartier vil mærke mere end 11 ugers barsel til mændene - henter støtte i dele af fagbevægelsen
Regeringens støttepartier - og dele af fagbevægelsen - er glade for, at Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation er blevet enige om øremærket barsel til mænd i 11 uger, men her er man lidt mere ambitiøse.

Målet er gennemgående 14 ugers øremærket barsel til mændene.

Enhedslisten ønsker at øremærke tre uger yderligere til mændene:

Derfor vil vi øremærke 14 uger til hver

“Når vi langt om længe skal sikre ligestillingen, skal vi sørge for effekt. Derfor vil vi øremærke 14 uger til hver og resten kan overføres,” skriver partiets ligestillingsordfører, Pernille Skipper på Twitter.

placeholder

 

De Radikale ligger på samme linje som Enhedslisten.

Arbejdsmarkedets parters aftale om øremærket barsel til mænd er et “vanvittig vigtigt skridt for ligestillingen”, mener beskæftigelses- og ligestillingsordfører Samira Nawa:

Vanvittigt vigtigt skridt for ligestillingen

“Vanvittigt vigtigt skridt for ligestillingen. Arbejdsmarkedets parter har fundet en model, hvor barslen fordeles lige mellem forældrene. I De Radikale ønsker vi 14 uger øremærket til hver - og så vil vi også have medfædre, solomødre osv tænkt med,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Hos SF’s ligestillingsordfører, Astrid Carøe, er holdningen den samme: 

I SF går vi til forhandlinger med et ønske om 14 uger til hver

“FEDT at DA og FH er blevet enige om at der skal øremærkes lige meget barsel til far som til mor. Jeg mener dog at 11 uger til hver er for lidt. I SF går vi til forhandlinger med et ønske om 14 uger til hver,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Djøf: Lad os være mere ambitiøse

Den akademiske del af fagbevægelsen er enige med de tre støttepartier.

Fagforeningen Djøf, der er medlem af Akademikerne, er således ikke overbevist om, at 11 ugers øremærket barsel til mændene er nok: 

”Det er positivt, at FH og DA med aftalen adresserer behovet for ligestilling af forældrene i forhold til orlovsmuligheder. For os er det vigtigt, at vi bruger denne historiske mulighed for at få en tidssvarende og ambitiøs barselslovgivning.” 

“Vi er stærkt optaget af at få en lovgivning, der reelt skaber forandring og fremmer ligestilling – det skal ikke kun være på papiret", siger formand Henning Thiesen til netmediet Altinget.

Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, lader forstå, at hun og Djøf Offentlig støtter, at mænd får 14 måneders øremærket barsel.

I al fald har hun retweetet et tweet fra Dansk Kvindesamfund, der støtter op om De Radikales, SF’s og Enhedslistens ønske om, at 14 ugers barsel øremærkes mændene:

...dog håber vi, at Regeringen vil være ambitiøs og øremærker 14 uger, hvilket bl.a. Enhedslisten, SF og De Radikale også peger på.”

placeholder

 

Samme linje anlægger man i IDA - Ingeniørforeningen i Danmark:

Den historiske mulighed bør dog maksimeres med 14 ugers øremærket

“I landets største fagforening for akademikere har vi armene trekvart over hovedet. Endelig et forslag, som bærer i retning af reelligestilling på arbejdsmarked. Den historiske mulighed bør dog maksimeres med 14 ugers øremærket.”

placeholder

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DJØF vil gerne have endnu mere overbetalt ferie/barsel, så de kan sidde og udtænke vidtløftige ideer, der kun kan finde grobund i Utopia.... 😡

“-Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet,« sagde hun, altså statsministeren.

Tænk hvis statsministeren tilføjede:

»Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at få et barn skal være lystbetonet,« sagde hun. Altså statsministeren.

At få børn er en investering for samfundet, for velfærdssamfundet, for et lands fremtid. Og derfor skal en barselsfond betalt af arbejdsgivere, lønmodtagere og staten give forældrene den frihed at få barnet når det passer bedst ind i biologien og familiens liv. Fonden skal ligeledes kompensere for pensionsindbetalinger for den der tager barselen. Den eneste måde hvorpå ligestilling kan fremmes set i et karriereperspektiv.

Nytænkning er nødvendig som modsvar til EUs bombastiske udmelding, der rammer et hav af mennesker uden for gode lønoverenskomster.