Annonce

Hvad kommer efter øremærket barsel?

Der skal ske forbedringer af vilkår for den enkeltes lønforhandlinger og reelle lønstigninger under barslen for at styrke kvinders ligestilling.
Jeg voksede op i et hjem, hvor tingene var mere eller mindre aftalt på forhånd. Den klassiske gammeldags forestilling om, at far går på arbejde og mor passer børnene.

Der skulle et generationsskifte til før det ændrede sig. For jeg gad i hvert fald ikke gå hjemme med mit barn, uden at dele orloven med min mand og jeg havde glædet mig til det blev min tur til at kæmpe for ligestillingen på hjemmebane.

Men så blev jeg gravid…  

Vi er nået langt

I Danmark tager kvinderne langt størstedelen af barselsorloven. Danske kvinder tog i gennemsnit 91 procent af barslen modsat mænds 9 procent i 2015.

Lad mig starte med at slå en ting fast, vi er nået rigtig langt med at sikre barsel. Vi kan tjekke ud af samfundet næsten et helt år, hvor vi koncentrerer os om vores nye tilværelse som nybagte forældre og kan generelt set værne om familien, der både vil drive karriere og få børn.

Men min barsel var sandelig også en øjenåbner.

Jeg er taknemmelig for det privilegium det har været, at have fået tid med min søn de seneste måneder og muligheden for at komme tilbage på arbejdsmarkedet og fortsætte, hvor jeg slap. Men min barsel var sandelig også en øjenåbner.

For vi kvinder tager stadigvæk en stor andel af barsel og betaler en pris ofte flere år efter vi er tilbage på arbejdsmarkedet. Vi går glip af lønforhandlinger og samtaler, der kan have afgørende betydning for vores karriere.

Et alvorligt dilemma

Hvis jeg derfor bare var lidt i tvivl om øremærket barsel vil ændre noget, er jeg nu slet ikke i tvivl!

Men jeg tror næppe på, at det kan stå alene, at få fædrene til at tage mere barsel. I min optik, skal der ses på økonomien under barselsorlov.

For der ligger simpelthen nogle strukturelle rammer, der spænder ben for, at det samlet set kan være fordel for hele familien, at mor kommer hurtigere ud igen.

Og det er et alvorligt samfundsdilemma!

Forbedringer under barslen

Vi ved, at i mange familier er fordelingen af forældreorloven et økonomisk spørgsmål, og det gør typisk mindst ondt, hvis mor bliver hjemme.

Med de erfaringer jeg har gjort mig, er to måneders øremærket barsel et godt initiativ i ligestillingens navn.

Men vi risikerer at ramme familiens økonomi, når far der plejer at tjene mere, skal være på dagpenge, mens mor, der tjener mindre - nogle gange flere tusinde kroner i forskel - skal ud på arbejdsmarkedet.

Derfor kan øremærket barsel ikke stå alene. Næste skridt bør være at se på en forbedring af vilkår for den enkeltes lønforhandlinger og reelle lønstigninger under barslen i eksempelvis overenskomsterne i ligestillingens navn.

Fatima Hachem Ladefoged er uddannelseskonsulent og kandidat til kommunalvalget for Socialdemokratiet i København.


Flere artikler om emnet