DF med i forlig om forhøjelse af dagpenge

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer reformaftale - ud over S-regeringen er DF, De Radikale, SF og Kristendemokraterne med i aftalen
Dansk Folkeparti er med i forlig om forhøjelse af dagpengene og en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget.

Ud over S-regeringen og DF er De Radikale, SF og Kristendemokraterne også med i reformaftalen, som har taget sit udgangspunkt i regeringens reformudspil "Danmark kan mere I".

S-regeringens ene støtteparti Enhedslisten er ikke med i aftalen. Det er blå blok - Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige - heller ikke. De fire blå partier forlod forhandlingerne først på aftenen fredag.

Aftalen består i virkeligheden af to aftaler, hvor DF er med i den ene, oplyser en meget hæs finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen af aftalerne.

Dagpengene hæves med 3.650 kroner om måneden

Med aftalen øges beskæftigelsesfradraget med i alt 1,2 milliarder kroner.

Dagpengene hæves med 3.650 kroner om måneden

Dagpengene hæves med 3.650 kroner om måneden ved de tre første måneders ledighed. Dermed indfries et meget stort ønske fra fagbevægelsen.

Endnu et stort ønske fra fagbevægelsen indfries med aftalen, idet fagforeningsfradraget sættes op fra de nuværende 6.000 til nu 7.000 kroner om året.

Dimittendsatsen for nyuddannede unge akademikere nedsættes efter tre måneders ledighed for ikke-forsørgere under 30 år. Samtidig reduceres dimittenders ordinære dagpengeperiode fra to år til ét år.

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted fremhæver ved præsentationen især, at det fremover bliver muligt for folkepensionister at tage job uden at blive modregnet. Det gælder både for førtids-, senior- og folkepensionister.

En anden aftale om rekruttering af international arbejdskraft - som kun S-regeringen, De Radikale, SF og Kristendemokraterne står bag - sænker beløbsgrænsen markant. Det betyder at virksomhederne kan importere mere arbejdskraft fra lande som Tyrkiet, Indien og Kina end hidtil.

Beløbsgrænsen sænkes fra de nuværende 448.000 til 375.000 kroner.

Pt. står der ikke et flertal bag aftalen om en sænkning af beløbsgrænsen. S-regeringen må derfor lægge aftalen "ned i folketingssalen" og søge flertal for den der.

Appel til blå partier fra Dansk Industri

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, appellerer til blå blok om at støtte en sænkning af beløbsgrænsen i folketingssalen.

Aftalen, som alle fem aftalepartier står bag, betyder her og nu, at arbejdsudbuddet øges med i alt 12.000 personer.

Kommer sænkningen af beløbsgrænsen også helt hjem, så vil aftalekomplekset yderligere øge arbejdsudbuddet med 10.000 personer.

Dagpengeforhøjelsen hilses varmt velkommen af formanden for Dansk Metal, Claus Jensen:

Historisk forbedring for kernetropperne på det danske arbejdsmarked

"Historisk forbedring for kernetropperne på det danske arbejdsmarked - nu bliver det igen mere attraktivt at være medlem af en a-kasse. Klar styrkelse af den danske model," skriver forbundsformand Claus Jensen på Twitter.

Formanden for 3F, Per Christensen, er helt på linje:

"Det er flotte resultater, at dagpengene nu hæves med 3650 kroner om måneden de første tre måneder, og at fradrag for fagforeningskontingent sættes op," skriver forbundsformanden i en pressemeddelelse.

Direktør hos Dansk Industri, Lars Sandahl, siger til TV 2 News, at han ærgrer sig over, at det ikke er et endnu bredere folketing, der står bag aftalen:

"Jeg håber meget at Folketinget kan samles om ansvarlige og gode løsninger", lyder opfordringen med klar adresse til de fire blå partier, som forlod forhandlingerne omkring kl. 18, fordi de ikke ville gå med til at forhøje dagpengene.

Blå lægger sit eget forslag frem i salen

På et efterfølgende pressemøde forklarer Venstres hovedforhandler, finansordfører Troels Lund Poulsen, baggrunden for, at Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige ikke kunne tilslutte sig aftalekomplekset med, at man ikke fik indfriet sine fire hovedkrav, og at de fire blå partier ikke kunne acceptere forhøjelsen af dagpengene.

Troels Lund Poulsen oplyser, at de fire blå partier på mandag vil fremlægge sit eget lovforslag om en sænkning af beløbsgrænsen:

Så må vi se hvilket forslag, der kan samles flertal om

"Så må vi se hvilket forslag, der kan samles flertal om".

Enhedslisten forlod som de første forhandlingerne, først og fremmest fordi partiet ikke kan acceptere forringelsen af dagpengene for dimittender:

"Ø har forladt reformforhandlingerne. Vi vil selvfølgelig ikke være med til at forringe dagpengene for unge og udhule vores sikkerhedsnet," skrev partiets leder, Mai Villadsen, på Twitter ved 18-tiden fredag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), skatteminister Morten Bødskov (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har også været med til at forhandle aftalekomplekset hjem.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"JP mener: Der er 157.000 ubesatte stillinger. Regeringen vil skaffe 12.000 mand – om tre år."

Endnu en omgang blå svindel og vrøvl. På jobnet.dk, Danmarks officielle stillingsportal er der lige nu opslået 21.681 ledige stillinger. De resterende 135.319 er spøgelses job, som ikke findes. I øvrigt, så er der nærmest konstant ca. 22.000 ledige stillinger slået op på jobnet.dk. Ikke kun nu, men de seneste mange år.

Den blå løgn og manipulation af den danske befolkning fortsætter.

Det her forlig er IKKE rød politik og på centrale punkter i strid med Socialdemokratiets tidligere løfter på området.Der er ikke nogen rød politik i folketinget på det økonomiske område hvor stort set alle partier har underlagt sig de neoliberale regnemodeller. Det forlig der ligger nu er endnu et generationstyveri og en yderligere skævvridning mellem folk som kan arbejde og dem der af forskellige årsager ikke kan. Desuden er det gift for motivationen blandt unge til overhovedet at melde sig i fagforening og a-kasse. Ikke bare sætter man dimmetent satsen markant ned for ikke forsørgere . Man skærer også dagpenge perioden ned fra 2 til 1 år. Det er en skændsel at S og SF kan tilslutte sig en sådan politik !

Det blå julekort er nok kommet på banen med alt deres vås 👍🌹🇩🇰🌹🌹🌹🌹🌹

HVORNÅR FORHØJES FØRTIDSPENSIONER, FOLKEPENSIONER og øvrige almisser for landets afsatte fattigste borgere ?

Pensionen udhules i øjeblikket med en fart som aldrig før.og det kunne jeg godt tænke mig der kom mere fokus på.i år får man sådan en lille regulering at det ikke kan mærkes hvorimod alt stiger helt vildt. Erhvervslivet har fundet på nye metoder til at skylde skylden på prisstigninger og samtidig ser man det en rekord overskud efter det andet.

Annonce