Annonce

Fagforbund vil af med forbehold: "Helt afgørende, at Danmark er med i kernen"

Dansk Metal anbefaler sine 105.000 medlemmer at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbehold.
Det nationale kompromis på forsvarsområdet, som fem partier - Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale og konservative, indgik søndag, og som bl.a. indeholder en folkeafstemning om det danske EU-forbehold på forsvarsområdet, bliver godt modtaget af fagforbundet Dansk Metal.

”Det er helt afgørende, at Danmark er med i kernen i EU-samarbejdet – også på forsvarsområdet. Senest har Ruslands ulovlige invasion i Ukraine gjort debatten endnu mere aktuel.”

“Derfor er vi helt enige med regeringen og et bredt politisk flertal i, at danskerne skal spørges om forsvarsforbeholdets fremtid ved en folkeafstemning," udtaler forbundsformand Claus Jensen.

Fagforbundet forventer at tage aktivt del i kampagnen for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

"I Dansk Metal anbefaler vi et ”ja” til at afskaffe forsvarsforbeholdet”, lyder det fra forbundsformand Claus Jensen.

Vis hensyn til velfærdssamfund og konkurrenceevne

Dansk Metal, som bl.a. organiserer medarbejdere i den danske forsvarsindustri, ser "gode perspektiver" i at øge forsvarsbudgettet til to procent af BNP de kommende ti år, som de fem partier har aftalt.

”En aftale er en aftale. Det ved vi, der arbejder med den danske model, bedre end nogen andre. Når Danmark har lovet NATO-landene at bruge to procent af BNP på forsvarsområdet, skal vi selvfølgelig arbejde hen imod det," siger Claus Jensen og fortsætter:

"Det skal naturligvis ske på en måde, hvor vi tager hensyn til både velfærdssamfundet og konkurrenceevnen”, siger Claus Jensen, med henvisning til den såkaldte Wales-erklæring fra 2014, hvor NATO-landene har aftalt at arbejde hen imod at bruge to procent af BNP på forsvaret.

Dansk Metal-formanden peger på, at der også er mange danske arbejdspladser i forsvarsindustrien, og at det vil kræve mere faglært arbejdskraft, at bruge de mange nye forsvarsmilliarder:

”Forsvarspolitik er også industripolitik. Det svækker vores sikkerhed, hvis vi ikke selv har kritiske teknologier og kompetencer på danske hænder. Øgede forsvarsbudgetter skal også give danske arbejdspladser. Jeg forventer, at denne her beslutning styrker behovet for dygtige smede, svejsere, industriteknikere og flymekanikere ude på virksomhederne i Produktionsdanmark”, siger Claus Jensen.

Dansk Metal har cirka 105.000 medlemmer og organiserer mange ansatte både i forsvaret, men også i den danske forsvarsindustri.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var sgu hurtigt, at våbenindustrien og de blå partier fik udnyttet situationen til at overføre flere penge, fra folk i arbejde, til personer uden reelt arbejde (officerer og soldater).

Mangler der nu pludseligt ikke arbejdskraft i det danske samfund???? 🤢🤢

Jan, du har helt ret, våbenindustrien og militæret er inderlig overflødig. Nu ser vi jo i Ukraine, hvad der er meningen med det, at ødelægge bygninger og gøre store områder ubeboeligt for mennesker, dem som overlever, og her gik jeg og troede at klimakrisen var det som de fleste lande og deres indbyggere var mest optaget af, men her tog jeg fejl, de vil hellere havde krig og ødelæggelser.

Det var sgu hurtigt, at våbenindustrien og de blå partier fik udnyttet situationen til at overføre flere penge, fra folk i arbejde, til personer uden reelt arbejde (officerer og soldater).

Mangler der nu pludseligt ikke arbejdskraft i det danske samfund???? 🤢🤢

På længere sigt ville det da også være fremragende, hvis vi i Europa kunne blive meget mindre afhængige af USA på forsvarsområdet, da også de ser mindre og mindre stabile ud efterhånden. Men det har jo dels lange udsigter under alle omstændigheder, og dels står det ikke klart, om det overhovedet er blandt formålene med dette samarbejde.

Så mangler Dansk Metal blot at sikre, at deres forventninger om øget efterspørgsel af deres medlemmer bliver opfyldt på danske virksomheder. Spændende, om fx. franskmænd og tyskere vil se bort fra deres eget arbejdsmarked - det ville være nyt!
Og om de bestemmende i dansk forsvar vil se det lige så attraktivt at få en kop kaffe i Jyllands industri som at blive feteret i udlandet hos en virksomhed der.

"... afgørende, at Danmark er med i kernen"

For ikke længe siden lød parolen "vi skal sidde med ved bordet".
Det kom vi ikke til dengang heller.

Og SE !!!
Verden er ikke gået under endnu.

Det vil den heller ikke efter et "nej tak!" til at ophæve unionsmilitærforbeholdet.

En NATO hær
EN EU hær
EN PLUS EN GIVER TO
TO HÆRE "WAU"
DET ER DER IKKE MANGE DER KAN PRALE AF

Og så er det sådan at er der ikke nogle der angriber NATO,
og vi går og keder os
SÅ kan vi bare bruge EU hæren og angribe "WAU"

Hvor er argumentet for at afskaffe forbeholdet? Så vidt jeg kan se handler artiklen utilsmykket og udelukkende om at få del i de mange opgaver, og indtægter som lønmodtager ved at øge forsvarsudgifter. Ordet Forbehold nævnes i overskriften - bevares!

......og HVAD skaL VI danske borgere så bruge den "kerne" til udover at blive slået ihjel ? Stem NEJ til
Forsvarsforbeholdet den 1 JUNI.

Endnu engang stemmer vi om mere eu i en tilspidset stuation. Er det ikke ved at være på tide med noget ærlighed fra vores politikere om formålet med eu. Hvis de kun kan få deres folkeafstemninger igennem når der er en krig og folk er bange skal vi vist overveje om ikke vi har alternativer.