Deltid koster ansatte millioner

De store antal deltidsjob i kommunerne er en dyr fornøjelse for de ansatte, som i løbet af et arbejdsliv går glip af millioner, viser opgørelse.
Deltidsansatte på de kommunale arbejdspladser som ældrepleje, daginstitutioner og på handicapområdet betaler en skyhøj pris for det lave timetal på vagtplanen.

Ifølge en opgørelse, som de ansattes faglige organisationer har lavet i samarbejde med Kommunernes Landsforening, KL, mister en deltidsansat millioner af kroner i sin samlede livsindkomst.

også ældre deltidsansatte går glip af mange penge

Eksempelvis vil en 25-årig, der arbejder 25 timer om ugen, når den pågældende som 68-årig når frem til pensionsalderen have mistet 7,5 millioner i samlet indkomst sammenlignet med en kollega, der har fuldtidsarbejde.

Men også ældre deltidsansatte går glip af mange penge, viser opgørelsen.

Mindre end halvdelen er på fuld tid

En social- og sundhedsassistent, som i dag er 41 år, kan øge sin livsindkomst med 5,3 millioner kroner ved i stedet for 25 timer at arbejde fuldtid.

Er man 51 år gammel og arbejder 32 timer om ugen, er det samlede tab på 1,1 millioner kroner, viser opgørelsen.

Deltidsansatte i kommunerne mister millioner. Kilde: FOA

 

I dag er kun knap halvdelen af de kommunale medarbejdere ansat på fuldtid. I nogle fag er andelen endda langt lavere.  

For eksempel arbejder kun hver femte kommunalt ansatte social- og sundhedsassistent på fuld tid. På daginstitutionsområder er kun omkring hver tredje fuldtidsansat.

Hvis kommuner kunne få flere medarbejdere til at gå på fuld tid ville det ifølge fagforbundet FOA kunne løse en del af de store rekrutteringsproblemer, som findes indenfor flere fagområder - et problem, som kun vil blive større i takt med, at børnetallet stiger, ligesom der bliver flere plejetrængende ældre.

Svært at få pengene til at række

”I forvejen arbejder mange af FOAs medlemmer i lavtlønsfag. Som deltidsansatte har de endnu sværere ved at få pengene til at række. Det ser vi især nu, hvor prisstigningerne rammer dem hårdt,” siger FOA-formand Mona Striib, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet, til Netavisen Pio.

ikke alle er på deltid af egen fri vilje

“Derfor er det så vigtigt, at alle får ret til at arbejde fuldtid, og at alle fremtidige job slås op på fuldtid, så vi får vendt bøtten hurtigst muligt,” siger hun.

Hun peger samtidig på, at ikke alle er på deltid af egen fri vilje. Ifølge en arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik arbejder cirka 11 procent af offentligt ansatte ufrivilligt på deltid. Og blandt FOA-medlemmer er tallet endnu højere, viser tidligere undersøgelser ifølge FOA.

”Hvis flere kan gå op i tid, vinder både den enkelte og fællesskabet ved det, for vi har hårdt brug for alle kræfter. Derfor skal vi også sikre, at de deltidsansatte, der vil gå op i tid, kan få flere timer og ikke får et nej fra deres arbejdsgiver,” siger Mona Striib.

De er slet ikke interesserede

I Kommunernes Landsforening spiller man bolden tilbage på de ansatte med henvisning til, at tidligere undersøgelser har vist, at mere end to tredjedele af de kommunalt ansatte slet ikke er interesserede i at lægge flere timer på jobbet.

Michael Ziegler, der er kommunernes chefforhandler ved overenskomstforhandlingerne anerkender dog, at det er et problem, at så mange kommunale medarbejdere arbejder på deltid

Vi står over for store rekrutteringsproblemer

Han henviser samtidig til, at der siden 2018 har været en stigende andel, der arbejder på fuld tid.

»Vi står over for store rekrutteringsproblemer på sundheds- og ældreområdet i de kommende år, hvor antallet af plejekrævende ældre stiger markant. Og derfor er det at få flere op i tid en af nøglerne til at sikre kernevelfærden i den kommunale sektor,« siger Michael Ziegler.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Grunden til de mange deltidsstillinger inden for f.eks. hjemmeplejen skyldes overenskomsten, som muliggør at tildele deltidsansatte mere arbejde uden overtidsbetaling så længe den gennemsnitlige arbejdstid over en periode ikke overstiger 37 timer. Først da skal der betales for overtid. Jeg tænker langt de fleste deltidsansatte inden for hjemmeplejen oplever mere arbejde hver måned således at deres reelle timetal nærmer sig fuldtid. Det giver hjemmeplejen en vis fleksibilitet og så spare de mange penge til overarbejds betaling.

Tror faktisk ikke der findes fuldtidsstillinger inden for hjemmeplejen andet end for dem der har ledende funktioner eller arbejder på kontoret med f.eks. vagtplanlægning på hverdage inden for normal arbejdstid.

Hvad sygeplejesker angår, så er der også en del, som arbejder på deltid. Og mange af dem er slet ikke interesseret i fuldtidsansættelse da lønnen, selv på deltid, er høj nok til et økonomisk bekvemt liv. Så hvorfor arbejde mere.

Med arbejde på alle tider af døgnet forstår jeg godt at nogen vælger deltid. Det må være opslidende.
.

Utroligt! Nogle højt uddannede økonomer har fundet ud af, at man tjener mindre som deltidsansat end hvis man arbejder fuldtids.
Det må komme bag på mange :-)

Hans Jensen: Har du nogen erfaring med at arbejde dag, aften, nat, jul påske og pinse?
Eller plaprer du bare løs?
Jeg tror mest på det sidste.

Ole, Hvad har din kommentar med min bemærkning at gøre.
Det er lidt " goddag mand, økseskaft "
Gør dig selv den tjeneste, at læse hvad jeg skrev, og forstå hvad der står, INDEN du plaprer løs.

Det er også mit indtryk, at det store flertal af SOSUer, sygeplejersker og såmænd også pædagoger på deltid er det efter eget ønske, og vil blive meget svære at lokke på fuldtid.

Den oplagte løsning på det problem må være, at arbejdsgiverne holder op med at slå så mange deltidsstillinger op. Det løser selvfølgelig ikke noget her og nu, men vil da med tiden give en effekt.

Jeg synes mange flere skal tage deltid,s job det bør give mere overskud& en hverdag der ikke er stressede..samt få flere i arbejde det er en priotet &et valg.det bør ikke"koste" arbejdsgiveren og ansætte på deltid, samt fravælger dem der har det som et ønske.jeg har selv job på deltid..og Vil ikke have andet...

Det er ikke mænd, som er i vejen for kvinder. Det er kvinderne selv. Der er ingen mænd i Danmark, som har forsægt at pakke kvinder ind. Det søger de selv for. Der er ingen mænd i Danmark, som tvinger kvinder til at bage kage. Det gør kvinderne selv. Jeg ved ikke hvor ofte jeg på en arbejdsplads har været irriteret over alle de kager der serveres af bage ivrige kvinder. Og når man så siger nej tak for man et meget truende blik retur som svar.

Spis min kage eller dø.

Kvinder er kvinders værste fjende.

Min erfaring er at det er rigtigt, rigtigt svært at få fuldtidsarbejde i daginstitutioner. Pt. arbejder min søn i en daginstitution, hvor der er "ansat" 14 tilkaldevikarer. De 12 af dem ønsker fuldtidsarbejde, men de får typisk under 20 timer om ugen. Rigtigt dårligt for personalet og børnene, fordi de stopper så snart de kan få flere timer et andet sted, ofte i en anden branche. Giver dermed også daginstitutions branchen et dårligt ry, og ringere rekruteringsmuligheder. Erfaringerne kommer fra Københavns Kommune, hvor der åbenbart er politik med mange vikarer med få timer.

Annonce