Men lytter man til erhvervslivet selv, så er det forkert.
Danmark ligger internationalt set helt i front når vi taler om bedste land i verden at drive virksomhed i.
Der er stort set international konsensus om, at Danmark er et smørhul for virksomheder
På magasinet Forbes verdensrangliste kom Danmark sidste gang ind på en 7. plads. Verdensbanken gav Danmark en fjerdeplads, og hos World Economic Forum er vi placeret på en flot 10. plads ud af 141 lande.
Der er stort set international konsensus om, at Danmark er et smørhul for virksomheder. Men ud over at opstille en række indikatorer, hvor Danmark altså scorer høje point i mange af kategorierne, så siger listerne ikke meget om hvilke sektorer der har størst betydning.
Er det f.eks. den private eller offentlige sektor, der har størst betydning for vores kompetencer og evne til at tænke kreativt, som er en af de indikatorer, hvor Danmark scorer højt.
I en større analyse fra Tænketanken Cevea har vi spurgt 25 repræsentanter fra erhvervslivet og store danske virksomheder og 30 eksperter fra universiteterne, om det er den private- eller offentlige sektor eller det kollektive aftalesystem, der har størst betydning for hvor godt vi klarer det inden for de forskellige indikatorer.
Her vurderer både eksperter og erhvervsliv, at den offentlige sektor har størst betydning for 12 af de 20 indikatorer, som indgår i de internationale vurderinger.
Det er indikatorer som vores økonomiske stabilitet, sund finanspolitik, begrænset bureaukrati, kompetencer og evnen til at tænke kreativt.
Der er selvfølgelig også områder, hvor Danmarks succes skyldes den private sektor. Det gælder f.eks. vores høje innovationsevne, moderne informations- og kommunikationsteknologi og adgang til kapital og lån på et sundt finansielt marked.
Og endelig så er vores kollektive aftalesystem årsagen til, at vi scorer topkarakter for et stabilt og sundt arbejdsmarked.
Det er endnu en understregning af, at den private- og den offentlige sektor er dybt afhængig af hinanden, og at vi har fundet en model, hvor stor offentlig sektor ikke er det samme som endeløs papirskubberi og kommunalt skrankepaveri.
Mens tidligere socialdemokrater brugte konkurrencestatsmentaliteten til at save i velfærdssamfundets ben
De internationale sammenligninger er i virkeligheden historien om en velfærdsmodel, der er dybt konkurrencedygtig, og som også er en forudsætning for, at det går så godt for danske virksomheder.
Mens tidligere socialdemokrater brugte konkurrencestatsmentaliteten til at save i velfærdssamfundets ben, så skal nuværende socialdemokrater sætte en ære i at styrke den offentlige sektor til gavn for dansk erhvervsliv.
Kommentarer
Den offentlige sektor har skabt grobånd og fundamentet for den rigdom Danmark i dag nyder godt af. Og Det vil Det misunderlige Blå Svindlerhold afskaffe.