Fagbevægelsen uenige om at sænke topskatten

Flere fagforbund advarer kraftigt Socialdemokratiet mod et Venstre-forslag om at sænke topskatten. Men vores medlemmer, der betaler topskat, vil gerne beholde lidt mere, lyder det omvendt fra Dansk Metal.
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation
Før og under valgkampen slog Jakob Ellemann-Jensen syv kors for sig, da De Konservative foreslog at lette topskatten, men onsdag fik piben en anden lyd.

Der lød nye toner fra venstre-formanden, da han kommenterede hvad der blev diskuteret i regeringsforhandlingerne.

Nu var lettelser i topskatten pludselig i spil:

“Det handler også om at justere på topskattegrænsen. At rykke den, så det for flere kan betale sig at yde en ekstra indsats,” lød det nu fra Jakob Ellemann-Jensen.

Investér i velfærden 

Men den melding fra Venstre-formanden falder ikke i god jord hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og flere fagforbund.

“Topskatten skal ikke sænkes!” skriver FH-formand Lizette Risgaard i et tweet og fortsætter:

“Vi har historisk høj inflation, og mange kan ikke betale deres regninger. Det er ikke dem, der har mest, der skal hjælpes mest. Vi skal bruge de penge, der er, til at hjælpe dem, der er hårdest ramt,” skriver hun.

FH-formanden får i en artikel i Berlingske, opbakning fra flere af de forbund, der primært organiserer offentligt ansatte, blandt andet FOA’s formand Mona Striib, sygeplejerskernes formand, Grete Christensen og pædagogernes formand Elisa Rimpler vender sig imod tanken om skattelettelser,

“Tiden er ikke til skattelettelser. Mange flere ældre og børn, og mangel på velfærdsprofessionelle - samt flere børn i udsathed - kræver i stedet investeringer i velfærd,” skriver BUPL-formanden på Twitter.

Har ikke noget imod at beholde lidt mere til sig selv

Men fra Dansk Metal, som primært organiserer privatansatte og hvor en del af medlemmerne betaler topskat lyder der anderledes positive toner i forhold til Venstre-formandens udmelding:

”Det siger sig selv, at når man træder ind i et forhandlingsrum om en midterregering, så bliver parterne nødt til at lave kompromisser for at få enderne til at mødes,” siger cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted, til Netavisen Pio og fortsætter:

“I Dansk Metal har vi ingen firkantede holdninger til topskat. Det er et spørgsmål om at finde den rigtige balance. Og kan man finde en balance, hvor den offentlige sektor kan håndtere det stigende antal ældre og børn, og hvor der samtidig bliver plads til skattelettelser, afviser vi ikke topskattelettelser.”

“Jeg er helt sikker på, at de medlemmer, vi har, som arbejder hårdt, og som betaler topskat, ikke har noget imod at beholde lidt mere til sig selv," siger Erik Bjørsted.

Ingen kommentarer

Netavisen Pio har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men partiet ønsker ikke at udtale sig af respekt for de igangværende regeringsforhandlinger.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) sagde dog forleden, da hun meddelte at arbejdet med en bred regering fortsætter, at det må forventes, at det vil være nødvendigt at indgå kompromiser, hvis det skal lade sig gøre.

Man betaler topskat på 15 procent af den del af ens personlige indkomst, der overstiger 568.900 kr. (618.370 kr. før am-bidrag) om året.

Skæve arbejdstider, akkord eller højt specialiseret arbejde

Under valgkampen kom det frem, at omkring 85.000 faglærte og 43.000 ufaglærte, betaler topskat.

Selv om der er medlemmer af fagforeninger, der er medlem af FH, der betaler topskat, så er det et fåtal, og de betaler sjældent meget i topskat, lyder det fra Fagforbundet 3F, hvor omkring 5 procent af medlemmerne rammer topskattegrænsen:

“Det er altså ikke en almindelig løn for almindelige lønmodtagere med helt almindelige job. Men der findes selvfølgelig både ufaglærte og faglærte, der tjener så mange penge. For eksempel fordi de arbejder på skæve tider, på akkord eller med højt specialiseret arbejde. De betaler dog typisk ikke så meget i topskat,” sagde Frederik I. Pedersen til Fagbladet 3F.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Topskat er topskat!!!
Hvor 😈 er solidariteten blevet af. jeg ved som tidligere medlem af metal at selvopfattelsen som metal arbejder er stor , men at den historiske indsigt og viden om vi kommer fra, efterhånden er totalt fraværende er trist.

Kender mange smede og VVS'ere på akkord, der betaler topskat. De løber rundt på landets byggepladser mandag til torsdag fra kl. 6 til 18. Da der er stor mangel på faglærte, burde man overveje en model, hvor topskatten blev fjernet for danske faglærte håndværkere. Pengene kan man bare tage fra de uintegrerbare kulturfremmede fra mellemøsten og alle de umulige evighedsintegrationsprojekter.

"mandag til torsdag fra kl. 6 til 18" altså 4-dages uge på ca. 44 arbejdstimer.

En mulighed er at indbetale ekstra til pension der 'kun' beskattes med 8%.
Måske det er en god ide, for de holder ikke til det indtil de blive 68-70 år. Spørgsmålet er om de ikke skyder sig selv i foden med de lange arbejdsuger
.

Kære Kurt Jensen
Jeg tror ikke helt, at du har forstået konceptet akkord. Det afslører, at din viden om entreprise i Danmark er ganske lav. At lave opsparinger af egne penge bør være en privat opgave, hvis man er voksen og myndig. Børneopsparinger er en god idé - til børn.

At spørge Cepos om skatte trykket i Danmark ,er som at få Fanden til at citere biblen. Nu drejer det sig jo ikke om hvor meget vi betaler i skat men hvad vi får for pengene.
https://da.ripleybelieves.com/best-countries-to-start-business-in-3763
Til gavn for borgere og virksomheder. Og husk så på det koster penge at tjene penge.

Skattetrykket er 0, hvis man kommer vandrende fra mellemøsten gennem en perlerække af sikre lande, og blot siger "wallah koran mig asyl boliganvisning familiesammenføring førtidspension".

Kære JP
Artiklen handler om topskatte lettelser .Ikke din sygelig Avation mod mennesker fra mellemøsten.

Kære HC Baun
Ifølge Finansministeriet koster Projekt Mellemøsten i Danmark (Danimakistan) hvert år mindst 35 milliarder skattekroner i rent underskud, når alle indtægter er modregnet. Afskaffelse af topskatten vil imidlertid alene give et provenutab for statskassen på ca. 16 mia. kr.

Derfor er (også) topskatten de facto en ren og skær vantroskat til muslimer (jizyah).

Jeg tvivler på at der er ret mange faglærte eller ufaglærte, som tjener over kr. 51.530,00 om måneden, og da det kun er beløb derover der skal betales topskat af kan det ikke være det store problem for dem. Det er mere dem som tjener mindre end kr. 30.000,00 om måneden der har brug for skattelettelser.
Når det gælder arbejdstiden på byggepladser er det noget vrøvl at det er fra 6 til 18 (det er vist kun på boreplatforme). Håndværkere på danske byggepladser har en arbejdstid fra kl. 6.30 til kl. 14.45/15.00 (om fredagen dog kun til kl. 12.00) og max. 37 timer om ugen. Og der er ikke mange håndværkere som vil påtage sig overarbejde dertil sætter de deres fritid for højt.

Jeg må sige at jeg så kender en del håndværkere der ikke sætter deres fritid så højt. De vil hellere arbejde fire dage og have en længere weekend. Specielt er der mange der er ude at arbejde og derfor ikke kommer hjem hver dag. Om arbejdstiden ligger fra 6.30 og frem er nok også meget forskelligt i dag. Mange af dem jeg kender møder først senere - 7.30 eller otte. Verden ændrer sig - både hvad angår arbejdsmønstre og arbejdstider. Tankegangen du beskriver hører til i industrisamfundet der, i vidt omfang, døde for 20 - 30 år siden. I dag produceres meget udenlands, men udvikles i Danmark. På samme måde har mønstrene ændret sig for den almindelige håndværker - både arbejdsmæssigt og lønmæssigt.

Kære Bent Menck Andersen

Du er velkommen i praktik på en byggeplads, hvis du ikke tror på akkordniveauet. Vi møder kl. 6 på pladsen og slæber gipsplader op på fjerde sal til kl. 17 - også i regnvejr i februar måned.

Husk lange underbukser.

Peter Jensen, sikke dog en gang vrøvl. Jeg har i mere en 40 år haft min gang på byggepladser med tilsyn og byggeledelse på flere byggepladser på Sjælland. Her var mødetiden, efter indførelsen af en 37 timers arbejdsuge, kl. 6.30 og fyraften kl. 14.45/15.00 afhængig af spisepauser. Forstår ikke helt at du er begyndt at "slæbe" gipsplader op på 4. sal, når du tidligere har skrevet at du var elektriker? Ved alle nybyggerier bliver materialer "kranet" op til de etager hvor de skal bruges.
PS! Jeg behøver ikke praktik på en byggeplads, jeg fik svendebrev som murer i 1964.

Mogens Bergsøe, at håndværkere gerne vil påtage sig overarbejde er nyt for mig, jeg har dog i mere end 40 år haft tilsyn og byggeledelse på forskellige byggepladser på Sjælland og ved hvor svært det var for håndværksmestre at få nogle af deres svende til at påtage sig overarbejde, hvis de havde en sag hvor de var bagud for tidsplanen og derfor havde risiko for at blive idømt en dagbod for forsinkelserne.
At håndværkere først møder på byggepladser kl. 7.30 eller 8.00 er vist kun gældende for indehavere af en-mandsfirmaer, hvor de selv kan bestemme deres arbejdstid.
Når der er nogle håndværkere der ønsker at arbejde 4 dage om ugen (37 timer) er det netop for at få mere fritid, men det er ikke gældende for særlig mange, hvilket vi ser ved den tiltagende trafik på motorvejene til og fra storbyerne i myldretiden.
Med mit kendskab til byggepladser er en 4 dages arbejdsuge især gældende for f.eks. jyske håndværkere som arbejder på Sjælland.

Annonce