Tar en tur mere - nu i Alternativet

Uffe Elbæk overrasker igen - shopper videre tilbage til Alternativet, som han ellers smækkede døren til for to et halvt år siden
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Uffe Elbæk (ALT)
Medstifter af Frie Grønne, Uffe Elbæk, har ellers lige meldt ud, at nu går han definitivt på pension fra politik.

Men fredag eftermiddag oplyser Elbæk, at han melder sig ud af Frie Grønne - og ind i det parti, som han ellers smækkede døren eftertrykkeligt til for to et halvt år siden, nemlig Alternativet.

Uffe Elbæk afviser dog over Netavisen Pio, at han har planer om også at stille op til Folketinget for Alternativet ved det forestående folketingsvalg.

Velkommen tilbage til Alternativet - stiller du så op for Alternativet til det forestående folketingsvalg?

"Nej," lyder det kort og godt i en sms-besked fra Uffe Elbæk.

"Glædelig nyhed"

Hos Alternativet byder man Uffe Elbæk varmt velkommen tilbage i folden.

"Sikken en glædelig nyhed Uffe Elbæk. Vi samler og styrker den grønne front frem mod folketingsvalget, så vi fortsat har en progressiv, klimahandlende og bæredygtig stemme i dansk politik," skriver forpersonen hos Alternativet, Franciska Rosenkilde, således på Twitter.

placeholder

 

Med Elbæks nyeste træk er Alternativets mandater vokset til det dobbelte. Fra et til nu to mandater. Ud over Elbæk tegner liste Å-folketingsgruppen Torsten Gejl.

Frie Grønnes tre mandater er med Elbæks seneste træk forvandlet til nu kun to mandater, som Sikandar Siddique og Susanne Zimmer sidder på.

For nylig slog Uffe Elbæk til lyd for at de tre meget små grønne partier - Alternativet, Frie Grønne og Grøn Alliance - slår sig sammen for på den måde samlet at komme op over spærregrænsen. Hver for sig står ingen af de tre partier nemlig til at komme op over spærregrænsen på to procent.

Alternativet tilsluttede sig onsdag ideen, stik modsat Frie Grønne, der betakkede sig. Og nu er Elbæk altså tilbage hos Alternativet, som han var med til at stifte tilbage i 2013.

Var oprindelig radikal

Oprindelig var Uffe Elbæk radikal. Han har siddet seks år i Aarhus byråd for De Radikale.

I 2011 blev han valgt til Folketinget for De Radikale. Han blev straks efter udnævnt til kulturminister. En post han valgte at forlade 14 måneder senere efter kritik for nepotisme. Rigsrevisionen fastslog siden, at der ikke var hold i nepotisme-anklagerne.

September 2013 meldte han sig ud af De Radikale og fortsatte som løsgænger i Folketinget.

I november samme år stiftede Uffe Elbæk Alternativet, der stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 med ni mandater.

November 2019 meddelte Elbæk, at han ville trække sig fra lederposten i Alternativet. 1. februar 2020 blev Josephine Fock valgt som ny leder. På bekostning af blandt andet Rasmus Nordqvist.

Marts 2020 forlader Uffe Elbæk - sammen med Sikandar Siddique og Susanne Zimmer - Alternativet i protest mod Josephine Focks ledelsesstil. Forinden havde Rasmus Nordqvist forladt Alternativet til fordel for SF. Tilbage i Folketinget for Alternativet sad - indtil i eftermiddags - kun Torsten Gejl.

April 2020 stifter Uffe Elbæk - sammen med Sikandar Siddique og Nico Grünfeld - partiet Frie Grønne.

"Jeg ville have gjort det anderledes"

I den seneste udgave af radioprogrammet Alis Fædreland kritiserer Uffe Elbæk i den grad Frie Grønne, og ikke mindst dets leder Sikandar Siddique.

Elbæk bryder sig ikke om, at Frie Grønne har udviklet sig til at være et meget konfrontatorisk parti. Elbæk foretrækker en samarbejdende linje.

Han bryder sig heller ikke om, at Frie Grønne især koncentrerer sig om at bekæmpe racisme. Han så meget hellere at partiet brugte sine ressourcer på at kæmpe for den grønne omstilling og bekæmpelsen af klimakollapset.

Frie Grønne bekæmper indædt det partiet betegner som statsracisme, men Elbæk er grundlæggende i tvivl om, om der findes statsracisme i Danmark:

“Jeg synes, det er langt mere nuanceret.”

Sikandar gør det på sin måde

Om Sikandar Siddique lyder det fra Elbæk:

“Sikandar gør det på sin måde. Jeg ville have gjort det anderledes.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Som gammel radikal kan det da ikke undre at han skifter holdninger som vinden blæser.
Tror de Radikale har rekorden i partiskift.

Det er utroligt, at nogen kan tage denne tidligere statsministerkandidat alvorligt. Det er totalt crazy.

Det sjove er, at tilbage i de Frie Grønnes folketingsgruppe sidder der nu 2, som begge har en fortid i Socialdemokratiet, men ikke desto mindre fremstår som nogen fra en helt anden planet (formentlig i en helt anden galakse).

I stedet for at gøre Uffe til grin, burde I se det som det er: Et måske nødvendigt bidrag til at vi fortsat har en rød statsminister efter valget. Alternativet har ligget mellem 1 og 1,5 % i mange meningsmålinger og Uffes skifte kan måske lige hive dem op over de 2 %. Jeg tager hatten af for Uffe.

I stedet for at gøre Uffe til grin, burde I se det som det er: Et måske nødvendigt bidrag til at vi fortsat har en rød statsminister efter valget. Alternativet har ligget mellem 1 og 1,5 % i mange meningsmålinger og Uffes skifte kan måske lige hive dem op over de 2 %. Jeg tager hatten af for Uffe.

Parti-"hoppere" er svære og tage "alvorligt ".."først det ene,så det andet "- kan være enig med Kristian O..det er måske snedigt og bidrager til Noget godt..bedre "sidevalg" end borglighed..

Har Uffe Elbæk nogen sinde taget politik alvorligt???

En alternativ løsning - som ikke burde undre når vi man taler om Elbæk - Som stifter af kaospiloterne og med den ballast med i rygsækken - er det i dette scenarie af opbrud og modsætninger- at han kan boltre sig som fisken i de rørte vande -

Annonce

Annonce