Annonce

Farvel og tak: Her er profilerne, som stopper i Folketinget

Det er blandt andet forhenværende ministre og partiledere, som stopper efter folketingsvalget. I alt 21 politikere har valgt ikke at stille op igen.
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Henrik Dam Kristensen (S), afgående formand for Folketinget
Henrik Dam Kristensen (S), Marianne Jelved (RV), Bertel Haarder (V), Claus Hjort Frederiksen (V) og Uffe Elbæk (Å) er blandt de mest prominente navne, der nu forlader Christiansborg.

En af dem har rekord som den længst siddende minister, og en anden er kendt for sit helt særlige talent til at kunne neddæmpe en ellers nok så tilspidset sag.
Netavisen Pio bringer et udpluk af de politikere, som har udtjent deres værnepligt på Christiansborg.

Henrik Dam Kristensen (S)

Han er kendt som en driftssikker og lun politiker, der bestrider en af Folketingets mest prestigefulde poster, nemlig formand for Folketinget.
Henrik Dam Kristensen er tidligere postbud fra Vorbasse, og blandt politiske nørder er han kendt for sin helt særlige tilgang til tilspidsede situationer.

Går bølgerne højt kan Henrik Dam Kristensen “damme den”

Går bølgerne højt kan Henrik Dam Kristensen "damme den". Det betyder, at han med sin usædvanlig dybe, rolige stemme oversvømmer den, som er på krigsstien, i en flod af beroligende ord. Bagefter skulle de fleste være i et langt mere tilforladeligt - og søvnigt - humør.

Det er dog ikke kun godmodighed, som har præget Henrik Dam Kristensens liv. Som også statsminister Mette Frederiksen (S) nævnte i sin åbningstale mistede han sine to første børn til sygdom, mens de endnu var helt små. Det er en sorg, som Henrik Dam Kristensen fortæller, har formet hans eget og konens liv:

“Vi lærte på den hårde måde at sætte udfordringer i perspektiv. Så ‘småting’ er aldrig blevet til store problemer hos os,” udtaler han til BT.

 

Marianne Jelved (RV)

Marianne Jelved trådte ind i Folketinget som nyvalgt politiker i 1987 og blev sidenhen en stor skikkelse i dansk politik.

Hun har været leder for Radikale Venstre i ikke mindre end 17 år og er kendt for at være en ordentlig og grundig politiker. Hun er også kendt for at være stædig og beslutsom.

Som uddannet skolelærer har hun bragt mindelser om den strenge lærerinde, der ikke finder sig i hvad som helst fra eleverne.

Marianne Jelveds håndtaske har en særlig plads i historien om hende, fordi hun er kendt for altid at have den med sig rundt på Christiansborg. Blandt politiske kollegaer er hun derfor kendt som "damen med håndtasken".

Blandt politiske kollegaer er hun derfor kendt som “damen med håndtasken”.


Bertel Haarder (V)

Med imponerende 7.904 dage kan Bertel Haarder blære sig med at være den længst siddende minister.
Bertel Haarder har blandt andet været minister for undervisning, forskning, integration, udviklingsarbejde, kirke og sundhed.

Han er vokset op på den grundtvigske højskole Rønshoved Højskole, som ligger i Sønderjylland, og tilhører da også “højskolevenstre”, hvor man er inspireret af Grundtvig og det kristne kulturfællesskab.

Bertel Haarder er kendt for at være en passioneret og nogle gange også særdeles temperamentsfuld politiker. Eksempelvis skældte han en journalist huden fuld, fordi Bertel Haarder mente, han stillede dumme spørgsmål. En video, hvor han råber, at han hellere ville spise risengrød end at deltage i interviewet gik siden viralt.

Selvom Bertel Haarders forhold til pressen på det tidspunkt nok har været anstrengt, varer den dårlige stemning aldrig evigt, når det kommer til ham. Han er samtidig kendt for at være en usædvanlig åben, ærlig og tilgængelig toppolitiker.

 

Claus Hjort Frederiksen (V)

Han startede sin karriere i 1985 som partisekretær for Venstre og har i mange årtier befundet sig i magtens indercirkler i dansk politik. Han har været finans-, beskæftigelses- og forsvarsminister for Venstre.  

Han forlader Folketinget for at tage sig af sin kone, som er alvorlig syg. Det er dog med en ubehagelig sag hængende over hovedet, fordi Rigsadvokaten har sigtet den tidligere forsvarsminister for at røbe statshemmeligheder. Et flertal i Folketinget besluttede i maj måned at frede ham i og med, de ikke ville fjerne hans politiske immunitet som folkevalgt. Men når han er ude af Folketinget, kan han risikere, at sagen bliver taget op igen.

Claus Hjort Frederiksen har dog ikke givet udtryk for at være bekymret for at blive dømt, og en række eksperter vurderer, at det er en svag sag mod ham.
 

Uffe Elbæk (Å)

Uffe Elbæk har været vidt omkring i dansk politik. Han begyndte sin politiske karriere hos Radikale Venstre, hvor han blev valgt ind i 2011. Et år senere fik han posten som kulturminister, men måtte trække sig i december 2012 efter beskyldninger om inhabilitet og vennetjenester.

Han blev efterfølgende frifundet af Rigsrevisionen.

Uffe Elbæk meldte sig i 2013 ud af Radikale Venstre for at stifte partiet Alternativet. Partiet strøg ind i Folketinget i 2015 med hele 9 mandater. Det ikoniske udbrud fra Uffe Elbæk stammer fra den valgaftenen, hvor han glædesstrålende sagde nogenlunde disse ord:

“Jamenarhjmendetdetmennådethvad... hvor er det crazy, det her, mand!”


“Jamenarhjmendetdetmennådethvad... hvor er det crazy, det her, mand”
I 2020 forlod Uffe Elbæk Alternativet efter interne stridigheder og stiftede Frie Grønne. Han kom dog tilbage til Alternativet igen i år.

 

De resterende politikere, som forlader Folketinget, er: Pernille Skipper (EL), Jens Rohde (UFG), Marie Krarup (UFG), Ellen Trane Nørby (V), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG), Lennart Damsbo-Andersen (S), Orla Hav (S), Julie Skovsby (S), Troels Ravn (S), Trine Torp (SF), Jakob Sølvhøj (EL), Christian Juhl (EL), Eva Flyvholm (EL), Henning Hyllested (EL), Bent Bøgsted (tidligere DF), Edmund Joensen (SP).
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Om Marianne Jelved og håndtasken: som en engang bemærkede at der er gået en stor gårdvagt tabt i hende

Er Uffe Elbæk virkelig en prominent person???

Jeg er bange for at Bertel Haarder med imponerende 7.904 dage (forlænge siden) har mistet følingen med hvad der foregår i samfundet

Claus Hjort Frederiksen har altid opfattet ham som lidt af en gadedreng
.

Jeg har ikke andet at bygge det på end en mavefornemmelse og mit kaffegrums, men lad mig alligevel komme med et vildt gæt: Uffe Elbæk stiller alligevel op for Alternativet igen.

Sidste frist for tilmelding af kandidater er 21. oktober. Det kan han sagtens nå.

Hvorfor stopper Henrik Dam? Så vidt jeg ved er han da ikke mere end 66. Han kunne da sagtens stemme for at “stemmekvæget” kan arbejde til de segner! Hvorfor kan han så ikke??

Fordi han prioritere anderledes end du antagelig.

Jan Johansen (A) stopper også i Folketinget

At Socialdemokraterne ønskede Arne-pensionen indført er uden tvivl en påmindelse til de afgående folketingsmedlemmer om at “nok er nok”!

Dog må man give en Bertel Haarder at han på sin sidste dag som deltager i debatten om statsministerens åbningstale andægtigt lyttede og iagttog de talende folketingsmedlemmer uden at kigge på egen mobiltelefon en eneste gang. Det er en præstation af en 78 årig, der kender alle partiers argumenter ud og ind!

Respekt for folkestyret! Debatten! Og beslutningsprocessen!

Under statsministerens åbningstale overværet af den kongelige familie formåede mindst 50 folketingsmedlemmer at iagttage iPhone eller iPad i stedet for at lytte indgående på statsministerens ord!

Måske demonstrativt, måske skødesløst, måske blot uopdragent!

Folketinget har bestemte procedurer! Måske netop for at folketingsmedlemmer skulle lytte deltagende, drage sine konklusioner og stille de rette spørgsmål i folkets tjeneste!

Folketingsmedlemmer repræsenterer folket!

Måske iPhonen skulle afleveres ved indgangen som i en 8. klasse, hvor dagens program var lærerens ord, gennemgang og selvreflektion med spørgsmål! Så forståelsen stod klokkeklar i hukommelsen! Indlæring og parathed til handling!

Mette Frederiksen vil nu have en anden regeringsform!

Et bredt samarbejde hen over midten!

Væk med mobiltelefoner og lyt andægtigt til hinanden som en ungdommelig Bertel Haarder!

Samarbejde, lytning, forståelse er hårdt arbejde!

Folketinget som underholdning er slut!

Alvoren markeres af en statsminister der er vant til at træffe svære afgørelser!

Flere skal nu tydeligvis inddrages i processen!

Spørgsmålet er om de ungdommelige folketingsmedlemmer er parate til denne gammeldags proces!

Sms, Facebook, Twitter, selfies underholder folketingsmedlemmer dagen lang!

Selvpromovering er vigtigere end beslutninger til glæde for vælgerne!

Folketingsmedlemmer har travlt med at styre eget liv, familiemedlemmers liv, organisationsaftaler, arbejdsaftaler, og meget mere, alt imens de sidder i folketinget!

Hvornår skulle de få tid til at lære af hinanden, at finde hinandens fællesskab, at skabe de fælles løsninger som vælgerne efterspørger.

Bertel og Henrik Dam understregede da dronningen lyttede på, at folketingsmedlemmer er bedre end deres ry!

Billeder fra folketingssalen viser en 8. klasse der er optaget af alt muligt andet end folketingsarbejde!

Et eksempel til skræk og advarsel for enhver seriøs folkeskolelærer!

Folketingsmedlemmer bliver betalt en fed timeløn for at være aktivt lyttende og deltagende i plenarforsamlinger!

Det er en vigtig del af beslutningsprocessen!

Men alle følgerne på sociale medier er tilsyneladende vigtigere!

Det vil statsministeren nu gøre op med!

Ved at gøre oppositionen ansvarlig hen over midten!

Spørgsmålet er om det er en postgang for sent!

Sms’er slettes jo hurtigere end de er skrevet! For beslutningstagende politikere!

Mette Frederiksen nye styreform bliver interessant!

Lad iPhones forblive udenfor mødelokalerne!

Så kommer der gang i arbejdet! I folkeskolen! Og i folketinget!

Send de 60 folketingsmedlemmer ud i praktik som sosuer, sygeplejerske, pædagog, folkeskolelærer, gymnasielærer, socialrådgiver, renovationsarbejder, områdeleder, etc. efter tilfældig lodtrækning i perioder af tre måneder.

Så kunne de resterende 119 folketingsmedlemmer i fred og ro træffe beslutninger!

Efter tre måneder sendes 60 nye i praktik! Osv.

Folketingsmedlemmerne ville få et indgående kendskab til det offentlige område og seriøse beslutninger kunne træffes ud fra egne autentiske oplevelser!

Folketingsmedlemmer ved generelt for lidt om det offentlige og deres beslutningsområder!

Fire år hvor man bliver klædt på og på skift sidder og træffer beslutninger!

Regeringen bliver kontinuiteten hårdt presset af folketingsmedlemmernes nye oplevelser!

En helt alternativ regeringsform som måske er bedre end en bred regering hen over midten!

Thi hvad er midten! Folketingsmedlemmerne er ikke klædt på til opgaven!

De gamle afgående medlemmer udgør erfaring, masser af erfaring!

Spørgsmålet er blot?

Var det den rigtige erfaring!

I dagens debat fortalte flere folketingsmedlemmer om personlige erfaringer med ældreplejen!

Det gav anledning til nye beslutninger!

Hvad med alle de andre hjørner af det offentlige område? Dagplejemødre, jordemødre, plejeforældre?

Der er nok for folketingsmedlemmerne at sætte sig ind i!

Lars Løkke har foreslået samfundstjeneste for alle 20-årige!

Glimrende ide!

Lad os gøre det samme for 60 folketingsmedlemmer a tre måneder på skift i to perioder og tre måneder som gode gamle folketingsmedlemmer!

Som Kristian Jensen udtalte: Når man ikke sidder i spidsen af et stort parti, keder man sig i folketinget! Netop! Derfor al iPhone-kiggeriet!

Mange af folketingsmedlemmerne laver ikke dagens gerning!

-Men de er bedre end deres ry!

Hvis de afgående folketingsmedlemmer havde været i praktik som sygeplejerske ville manglen på sygeplejersker, som de efterlader landet med, aldrig være opstået!

Bertel Haarder ville have reageret for længst!

Han blev lullet i søvn i folketinget, fordi ingen sygeplejerske sidder i dag i folketinget!

En løbende tilfældig praktikordning organiseret af et uvildigt lille trepartsudvalg, der sender de folkevalgte i tvingen 6 mdrs praktik, 3 mdrs folketingssrbejde og 3 mdrs ferie ville være en fantastisk model!

Hvor folketingsmedlemmerne fik noget at bidrage med og lytte aktivt på!

Og træffe beslutninger!

En ny regeringsform som statsministeren udtrykte det!

Men først skal folketingsmedlemmerne fyldes med in-put fra virkeligheden.

Den virkelighed som de skal træffe beslutninger om!

Praktikken aflønnes med folketingshonoraret og afvikles tæt på bopælen!

Annonce