Annonce

Radikale klar med fjernvarmeudspil til milliarder

Partiet lancerer plan, som skal hjælpe 400.00 husstande med skiftet til fjernvarme inden udgangen af 2025.
Foto: Colourbox
Mange danskere kæmper i øjeblikket med høje varmeregninger, især de husstande som varmes op med gas, olie og træpiller. De danskere kan se frem til en hjælpende hånd, hvis altså det står til Radikale Venstre.

Mandag fremlagde partiet en plan til en samlet pris på omtrent syv milliarder kroner.

400.000 husstande

Inden udgangen 2025 skal 400.000 husstande, ifølge planen, være koblet på fjernvarme eller have installeret en varmepumpe, og allerede i 2023 skal 175.000 husstande være fri for olie, gas og træpiller, ifølge udspillet.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, skriver på Twitter, at Danmark er havnet i en energikrig, og derfor bør der igangsættes en kriseindsats.

placeholder

 

Her er de konkrete punkter:

  • Afsætte 4,2 milliarder kroner i tilskud til nye fjernvarmeprojekter og varmepumper. Heraf 500 millioner kroner øremærket til husstande med lav indkomst.
  • Afsætte 1,5 milliarder kroner til en fond, som skal give sikkerhed for, at godkendte fjernvarmeprojekter kan fortsætte trods usikkerhed omkring budgetter i en tid med stigende materialeomkostninger og mangel på arbejdskraft.
  • Afsætte 500 millioner kroner til en grøn treparts-forhandling med fokus på efteruddannelse til en grøn arbejdsstyrke målrettet fjernvarmeudrulning.
  • Afsætte 750 millioner kroner til en styrket energispareindsats, der tidligere blev drevet af Bygningspuljen, samt afsætte midler til en fysisk rådgivningsindsats, som skal sikre, at danskerne får den nødvendige viden til at foretage energibesparelser i eget hjem.
  • Afsætte 50 millioner kroner til at understøtte lokale initiativer for at fremme grøn varme i hele Danmark og ikke mindst i de små lokalsamfund. Det skal ske gennem rådgivning af borgergrupper, som ønsker at danne forbrugerejede lokale varmefællesskab.

Den store udfordring

Særligt punkt fire er vigtigt, ifølge Brian Vad Mathiesen, energiprofessor ved Aalborg Universitet. Han mener, at netop manglen på arbejdskraft er det, som kan blive den store udfordring i forhold til at nå i mål inden 2025.

”Der er projekter, der venter på at blive gennemført, fordi man mangler arbejdskraft. De hovedbarrierer, som jeg ser for planen, er mangel på arbejdskraft og mangel på materiel, eksempelvis fjernvarmerør. Jeg tror, det kan blive vanskeligt at nå inden 2025, siger Brian Vad Mathiesen til Ritzau ifølge Politiken.

Inspireret af coronapandemien

Radikale Venstre har ladet sig inspirere af den måde som Danmark håndterede coronapandemien. Den nuværende energikrise skal håndteres på lignende vis.

”Da coronaepidemien ramte, igangsatte vi i Danmark den nationale operative stab til at sikre tværgående samarbejde og koordinering mellem myndighederne. Radikale Venstre foreslår at igangsætte en lignende operativ indsats med formålet, at hundredtusindvis af husstande hurtigst muligt bliver fri af gas, olie og træpiller i opvarmningen,” hedder det i planen.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alt andet end varmepumper tak. De bliver det nye støjhelvede i Danmark med uløselige nabokonflikter, stress og søvnløse nætter med tidlig dø som konsekvens. Nej da. De støjer da ikke noget af betydning siger du. Så har du ikke haft en som nabo. Med en varmepumpe som nabo er det slut med at nyde en rolig aften eller nat. Når der er stille larmer de igennem og får det til at lyde som om du er ombord på et jetfly. En susen og brummen, som når lige ind i din stue og soveværelse. Et støj helvede som burde forbydes, hvis der er naboer inden for en kilometers omkreds. Og da helt sikkert i områder, hvor fjernvarme, som kræver 70% tilslutning i et område, bliver en mulighed.

Varmepumper skal forbydes. De ødelægger liv.

Varmepumper kan vel godt bruges af fjernvarmeværker? Giver da god mening ifm at der opsættes flere vindmøller.

Hej Rasmus.
Vi har selv en varmepumpe, der blev installeret efter et pillefyr, da vi havde behov for at være væk fra matriklen i mere ende en uge ad gangen.
Varmepumpen støjer ikke, da vi kan sidde på terrassen med denne kørende 10 meter væk.
MEN, MEN, MEN.
Varmepumper er af forskellig varierende kvalitet, både i støj og virkningsgrad, men alle, der anvendes til villabrug arbejder med en ny slags "freon" R410, der for at få det til at glide ned hos folk også kaldes Økoflour, en HFC-gas, der stadig skal være kontrol med, da den er klimabelastende, hvis den slipper ud i
omgivelserne.
Varmepumpen, der anvendes i vores lokale (fjern)varmeværk inde i byen, har ammoniak som kølemiddel. Det giver en større virkningsgrad og med begrænset klimabelastning.
Men enig. Det radikale forslag er u-gennemtænkt. Fjernvarmen smider stadig i gennemsnit 25% af varmen op i gader og stræder. Med de ny udvidelser kan der forventes endnu større tab, da transmissionsledningerne er længere.
Investeringerne i en varmepumpe kan beløbe sig til omkring 100.000 Kr. Så den allerede nu faldende gaspris bør lede til omtanke inden forgæves nyinvesteringer foretages. Mit eget lønlige håb er, at andre landboforeninger end den ved Lemvig, bygger biogasanlæg og leder den fremstillede gas ind i naturgasnettet, som allerede over 25% bliver. Naturgasnettet er det eneste sted, der i øjeblikket kan opbevares energi til en overvintring i Danmark.

Hej Otto,

Viste godt den ville komme Otto. Det gør den altid. Men fakta er mange varmepumper støjer. Særligt de lidt større, som bruges til at varme hele boligen op med og tillige levere varmt vand. Nogen støjer så meget, at det lyder som en lufthavn i hele nabolaget. Og selv en sagte susen kan være nok til komplet at ødelægge hele stilheden. Så er freden væk. Og de ultra dybe lyde fra varmepumper går igennem alt lige ind i soveværelset. Det er ikke alle, som kan hører de højeste og laveste frekvenser. Men for dem der kan er det det rene støjhelvede. Det samme er naboskabet.

Det er det samme med larm fra køretøjer og andet støjende i byerne. Der udvises ikke den mindste hensyn til de mennesker, som bor der. Ikke det mindste. Med mindre der bor en politikere der. Ellers får folk lov til at rende og hoppe og tvinges til at leve med de dårlige beslutninger politikerne tager for at tilfredsstille erhvervsdrivende i området, som selv bor langt væk derfra og ikke generes af støjen. Alle byer er helt og aldeles tilrette langt ud fra køretøjers præmisser. Vanvittigt. Byer skal være for mennesker. Biler kan køre ude på landet.

Men alle taler varmepumper op. Sådan er det også hver gang. Man kan ikke se skoven for bare træer. Varmepumper overalt bliver det næste miljøproblem.

Synd og skam at det netop er de radikale der kommer med idekataloget!

DFs lokale folk er inde på noget lignende!

At Socialdemokratiet lader de radikale komme med idekataloget er logisk!

De radikale peger jo på Mette Frederiksen som statsminister!

Om Lars Løkke eller andre lilla partier fremsætter et lignende fornuftigt idekatalog bliver interessant at følge de næste dage!

400.000 vælgere er netop det de radikale mangler efter “de uartige drenges exit”!