Politisk kommentator: Venstre slår til, hvis tilbuddet er godt nok

Jarl Cordua vurderer, at Venstre er parat til at indgå i en regering, hvis S kommer med indrømmelser, “hvor det blinker i neon at her er der tale om Venstre-aftryk”
Foto: Jacob Kjerumgaard/Venstre (Flickr)
Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarsminister, vicestatsminister
Venstre-kender, politisk kommentator Jarl Cordua, vurderer, at Venstre er parat til at indgå i en regering med Socialdemokratiet, hvis tilbuddet fra Socialdemokratiet er godt nok:

“Det afhænger fuldstændig af, hvad Venstre bliver tilbudt af Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. Hvis tilbuddet er godt nok, så tror jeg de er interesserede,” siger Jarl Cordua til Netavisen Pio og fortsætter:

“Men det skal være indrømmelser, hvor de kan se sig selv, og hvor det er muligt for dem at forsvare over for baglandet, vælgerne og måske også den meget forudsigelige kritik, der vil være fra rivaliserende borgerlige partier.”

Kræver solide indrømmelser til Venstre

Cordua vurderer, at der skal solide indrømmelser til Venstre fra Socialdemokratiet til, for at operation 'regering hen over midten' kan blive virkelighed:

Det handler om indrømmelser

“På et eller andet tidspunkt kommer der noget rigtig politik på banen. Det handler om indrømmelser på nogle områder, hvor det blinker i neon, at her er der tale om Venstre-aftryk. Hvis ikke det kommer, så kommer der ingen regering.”

“Socialdemokratiet er ikke gået ned ad den her vej, hvis ikke man har nogen intentioner om det her. De Venstre-folk, der er vant til at forhandle med socialdemokraterne, opfatter dem som pragmatikere.”

“Mette Frederiksen står i en stærk position”

Cordua vurderer, at Mette Frederiksen står i en så stærk position, at hun har muligheder for at strække sig langt for at komme Venstre i møde:

“Mette Frederiksen står i en meget stærk position. Hun står stærkt i hendes eget parti. Der er ikke en eller anden Svend Auken på bagsmækken og gamle rustbankere, der står og slår sig i tøjret.”

Så hun har meget store handlemuligheder

“Så hun har meget store handlemuligheder, og et SF som - ikke endnu i hvert fald - siger: Det kan de slet ikke tænke sig. Så hun har meget store muligheder for at gå ret langt for at komme Venstre i møde. Og det tror jeg, der er brug for, for ellers tror jeg ikke, man får dem med.”

Og Venstres landsmøde her i weekenden, bliver det et “træde vande”-årsmøde?

“Ja, det kan man godt sige. Der vil ikke blive lanceret store krav til forhandlingerne. Måske kommer der noget, men man vil gøre meget for ikke at mane sig op i et hjørne. Og så kommer der vel noget evaluering af, hvorfor det egentlig gik så skidt for Venstre. Måske nogle meldinger om, hvordan man står i forhold til de øvrige blå partier.”

“Men man skal jo ikke sige for meget. Fordi så vil du og jeg og alle andre, der sidder og ser på det sige: “Aha, det går den vej”. Jeg tror Ellemann vil sige så lidt som muligt, hvor han kan stå så frit som muligt. Det tror jeg bliver hele øvelsen.”

“Øvelsen går ud på at sige så lidt som muligt”

“Øvelsen går ud på at sige så lidt som muligt, og tale sort, men formentlig sige noget om, at de er gået til valg på deres politik. Og som de vil kæmpe for bliver gennemført. Så kan man repetere det. Så får man mod-spørgsmålet: Jamen, er det ultimativt? Og så svarer man: Åhh, det er måske ikke så ultimativt. Jeg tror,  det bliver en gang repetition af det, man er gået til valg på. Det vil være den sikre måde at spille det der på.” 

Det vil være den sikre måde at spille det der på

“Temaerne kunne være lidt frit valg, noget skat, noget forsvar, noget grønne afgifter.”

Søren Gade (V) er blevet formand for Folketinget. Er det en brik i et samlet hele?

“Jeg ser det som socialdemokraternes imødekommelse af, at man gerne vil noget med Venstre, og man har måske ikke selv den mest oplagte kandidat. Men det er ikke sådan, at  Venstre siger: Nu har hun (Mette Frederiksen, red.) været flink, så nu skal vi vise os imødekommende. Nej, der kommer ikke en regering, hvis ikke Venstre får politiske indrømmelser. Men Gade som formand er en venlig gestus, og det bliver også opfattet på den måde.” 

Venstre afholder landsmøde i Herning Kongrescenter lørdag-søndag.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ellemann vil reform teste Frederiksen og Socialdemokratiet. Og hvad reformer betyder ved vi godt efter 20 års nedskæringer. Der skal tages fra de mest udsatte og gives til de mest ressourcestærke. Hvorfor kalder man det egentlig reformer? Når det i virkeligheden betyder offentlige besparelser og at livet skal være hårdere for de lavtlønnede, som skal til stå til rådighed til de bliver 74 år for fremtiden. Ellemann siger det skal være for Danmarks bedste. Men hvem er Danmark ifølge Ellemann?

En SV regering vil trække Socialdemokratiet mod højre som det var tilfældet med Thorning-Schmidt og Corydon i sin tid. Så en SV regering er no-go. Og en SMV completely-out-of-range. Den-Lille-Svindler har påført Danmark nok skade for både to og tre liv.

Nu lufter Løkke tanken om at en S-V- M regering ville være et udmærket udgangspunkt - Typisk og klassisk Løkke - og ved en sådanne konstruktion , ser han sig selv som den skal bygge bro mellem S og V forskellighederne -
Jeg vil anbefale Mette Frederiksen at hun tænker sig meget godt om inden hun åbner op for at lukke Løkke ind i et regeringssamarbejde - skal det alligevel ende ud med en bred over midten regering - så bør SF også være en del af denne -

Hmmm, ja. Et udmærket udgangspunkt for Løkke, så han kan pløje en SV regering på kryds og tværs dagligt indtil han har taget magten uden for referat i korridorerne, folketingets pissuar og paternosteren.

Næppe et scenarie hverken Mette Frederiksen eller Socialdemokratiet og Jacob Ellemann-Jensen og Venstre er interesseret i. Ikke mindst fordi der jo skal være valg i gen om senest 4 år. Selv uden Dan-Lille-Svindler til at rundbarbere en SMV regering kan det blive surt nok for Ellemann. For hvis det går fornuftigt med Mette Fredriksen i en SV regering, hvorfor så vælge en anden statsminister om 4 år?

Jakobsstigen (eller himmelstigen) har sin oprindelse i Det gamle Testamente, hvor en af patriarkerne, Jakob, ser en stige i en drøm. Stigen rakte op til himlen og Jakob så engle stige op og ned ad den. I kristendommen er stigen et symbol på menneskets vej til himlen (og Gud).
Jakobsstigen som symbol benyttes ofte i juleudsmykningen. Oprindeligt var det en stige klippet af en lang strimmel glanspapir eller lignende, så den kunne række fra toppen af juletræet og ned til gulvet, ofte med en eller flere engle på. Den kunne også laves af flere papirstrimler, der klæbes sammen i ringe til en lang kæde, og denne form bruges nu de fleste steder som frithængende guirlander uden nogen relation til juletræet.
De første træer var sparsomt pyntet med små gaver, der hang på grenene, hvori der mest var spiselige ting som honningkager.

Jacob og Mette pynter allerede op til en fælles jul 2022.

Kravlenisserne er skiftet ud med engle, men modellen er endnu ikke fastlagt. Mette som skabelon efter uddeling af mange honninghjerter efter pandemien er oplagt!

Om Jacob ser engle hos Moderaterne og SF er mere tvivlsomt! Sidstnævnte taler hele tiden om himlen der åbner sig i en syndfloden af tegn eller solen der bare skinner og skinner fra en skyfri himmel!
Hvordan Jacobsstigen skal finde vej i det virvar, fortæller Jacobs mareridt intet om!

Drømmen om et juletræ uden CO2 afgiftsbelagt sne bliver afklaret i weekenden, hvor Jacob skal møde sit bagland og fortælle om sin drøm om engle og stiger og en stabil himmel med masser af vind og sol til vindmøller og solceller.

Og for enden af regnbuen der endda blinker i neon sidder Søren Gade i sin nye tronstol og peger ned på Inger Støjberg.

Venstres eneste aftryk i folketingssalen!

Alt imens drysser CO2 afgifterne ned over det ganske land og snart er alt klædt i hvidt!

Og inflationen raser!

Men juleanden er reddet!

Thi den hverken prutter eller laver gylle!

Den er importeret fra Frankrig som Coq au Canard!

Alt er i den fineste orden! Selv for Venstre-fløjen!

Den ultimative drøm!

Jakobsstigen!

Nu er det ikke kravlenisser eller juleudsmykning jeg tænker på , ej heller diverse politiske rævekager og narrestreger- Når jeg glædes over synet af de blå blomster på Jakobsstigen (:Polemonium caeruleum ) der klæder mit staudebed så smukt i hele vækstperioden :-)

Det sidste landet har brug for er en Løkke med i regering, nej tak. VogS ?? Ser helst fortsat en S mindretalsregering der samarbejder til begge sider, men tror det ender med SSFVR.plus fra nord.fire stks

Socialdemokratiet får 30% af stemmerne i den seneste meningsmåling, Venstre får fattige 12,8%. Så målestoksforholdet står klart. Helt klar. Og rød blok kan mønstre 51,6% af vælgernes gunst.

Der er et tydeligt rødt flertal. Vi skal ikke have en ny Thorning-Schmidt / Corydon katastrofe igen. Og med Venstre i regering med Socialdemokratiet vil det blive være.

Tydeligt rødt flertal? Eet mandat! Det er da forståeligt, at MF ikke tør - eller bør - bygge en regering alene på det.

Og hertil kan du lægge et RV med ultimative krav samt et Alternativet, som kræver en advokatundersøgelse af minksagen.
En regering bygget på et rødt flertal alene er med andre ord et fatamorgana. Desværre, for jeg så helst den nuværende regering fortsætte.

Kig engang på stemmetallene - vælgerne er rykket mod midten - corona, energipriser, inflation eller andet -
Blå blok eksisterer ikke som blok
Rød blok eksisterer ikke som blok
Et stort flertal af de borgere, der har stemt, har stemt for ro i 4 år -
Det bør ikke blive hverken "blå" eller "rød" blok, der danner en "simpelt flertals-regering".
Mine favoritter efter denne valgkamp er Alex, Jakob, Mette og Pia.
En regering med V og S vil slet ikke være en dårlig løsning - så er man fri for Moderaterne, Konservative, Radikale og Enhedslisten - og kan trække på SFs miljø- og sociale indstilling og LAs tænkning om personligt ansvar.

Leif Hartman, Jeg tro du mener LA, som en del af en regering, det kommer ikke på tale.
Jeg må indrømme at Alex Vanopslagh og LA ikke i mine øjne kan matche Mette Frederiksen,
og LA har vel ikke et kendt politisk program som kan favne bredt, det vil det kræves.
Derimod har partiet Venstre flyttet sig mod den midte, som Socialdemokratiet har
signaleret er deres sigte, du skal huske på, at det største parti også har ret til at
fremføre deres politiske ønsker ved et evt. kommende regeringsgrundlag, så må LA
fortælle hvad de har for sigtelinjer, som kan forenes med de linjer som valget
resultat har fortalt de folkevalgte, og ikke hvad Alex tror vælgerne ønsker, hvis
vælgerne tror mere på Alex burde LA få et langt bedre valgresultat, men mange unge
vælgere syntes at Alex er en stor politisk begavelse, det kan da godt være han er
begavet, men rækker det til at forme de som samfundet har brug for TIK-TOK er ikke nok.

Nej - jeg mener SF og Liberal Alliance - som samarbejds- og sparringspartnere.

Selvfølgelig skal vi have en rød regering, når der er et rødt flertal. Og det er der. Hvis Socialdemokratiet går i regering med Venstre er det slut med velfærdsstaten Danmark. Så bliver der ført en blå økonomisk politik. En politik, som vil trække tæppet væk under de lavtlønnede. De sidste stumper af velfærden ryger for dem. Det er der slet ingen tvivl om. En sand katastrofe for Socialdemokratiet, som ligger i ruiner.

Venstre er nu åben for et VS samarbejde måske i regering. Men Anders Fogh skal blande sig uden om. Ham og hans krav, han overser vist, at Mette F har alene 53 mandater bag sig mod V 24, så det med tunge ministerposter, hun kan jo lave en rød regering i sidste ende,så ....
Og hun kan vælge SFR og M, plus fra nord. Han er irriterende at høre på

Venstre er nu åben for et VS samarbejde måske i regering. Men Anders Fogh skal blande sig uden om. Ham og hans krav, han overser vist, at Mette F har alene 53 mandater bag sig mod V 24, så det med tunge ministerposter, hun kan jo lave en rød regering i sidste ende,så ....
Og hun kan vælge SFR og M, plus fra nord. Han er irriterende at høre på

Åh nej - nu er den da helt gal ! Tænk sig at Anders Fogh tillader sig at besvare etpørgsmål fra pressen og have en mening, selv om Venstre ikke har lige så mange mandater som Mette. Det er da helt uforskammet, og hvorfor spørger man ikke Helle, som synes at have svar på alt ! Måske er der en grund til det ! Men oraklet sy nes jo at Mette måske kan tage Løkke med i puljen. Spændende hvad resultetet bliver og reaktionen fra en vis person !
Men Anders Fogh er altså irriternde at høre på må vi konstatere - Ak Ja...

og nej Løkke skal ikke med, men hun kan tage M med, jeg håber det bare ikke. Er der mere der får dine nakke hår i omdrejninger.

Åh nej - nu er den da helt gal ! Tænk sig at Anders Fogh tillader sig at besvare etpørgsmål fra pressen og have en mening, selv om Venstre ikke har lige så mange mandater som Mette. Det er da helt uforskammet, og hvorfor spørger man ikke Helle, som synes at have svar på alt ! Måske er der en grund til det ! Men oraklet sy nes jo at Mette måske kan tage Løkke med i puljen. Spændende hvad resultetet bliver og reaktionen fra en vis person !
Men Anders Fogh er altså irriternde at høre på må vi konstatere - Ak Ja...

Du har ondt et vist sted ind i mellem Kaj Åberg, men som Uffe Ellemann sagde, tidliger formænd skal ses, men ikke høres. Det gælder Fogh, Nyrup og Lykketoft, kun Thorning har respekteret den sætning. Og det må i sidste ende være Jakob Ellemann selv og Mette F, der sætter retningen, beslutter hvem de ministre, der skal udnævnes er, det skal hverken gamle formænd, eller Berlingske blande sig i. Ej heller hvem der kommer med i en bred regering. Det med at Fogh sætter seks krav op som Ellemann skal følge, glem det, det er ham der er V leder nu, ikke Fogh. Og det er Mette F der er kongelig undersøger, ikke andre.

Annonce

Annonce