Annonce

Socialdemokratisk ordfører med opsang til fagbevægelsen: Få kultur ud til folket

Det er en skam, at fagbevægelsen har nedprioriteret at arbejde med kunst og kultur, mener Mogens Jensen (S).
Foto: Netavisen Pio
Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokratiet, på sit kontor på Christiansborg
“Ret til arbejde - ret til kultur!” 

Sådan lød teksten på en gammel plakat fra dengang, kultur var vigtig nok i arbejderbevægelsen til, at man gad demonstrere for det.

Det var, mens samarbejdet med kulturlivet var i sin storhedstid.

Anker Jørgensen solgte bøger på livet løs fra fagbevægelsens eget forlag, Fremad, før han blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet. Og  ARTE, som var arbejderbevægelsens egen teaterforening, lavede forestillinger til det arbejdende folk.

I dag er forlaget ejet af Gyldendal, og ARTE gik i betalingsstandsning i 2002.

Kultur fylder lidt 

“Kultur i dag fylder ikke så meget i folks bevidsthed. Der er mange socialdemokrater, som heller ikke synes, at det er det vigtigste område. Det gælder også inden for fagbevægelsen,” siger Mogens Jensen.

Netavisen Pio har mødt ordføreren på hans kontor for at blive klogere på den socialdemokratiske kulturpolitik i forhold til arbejderbevægelsen.   

Fra væggene kigger den nu afdøde socialdemokratiske undervisningsminister, Hartvig Frisch, ned på os i et knaldrødt jakkesæt, mens brune og orange pletter snor sig ind og ud og hinanden i et abstrakt maleri ved siden af.

Bogreolen bugner af bøger, og i hjørnet står en PH-lampe.

“Kultur-Mogens”, som han af og til bliver kaldt i politiske kredse, har kontoret fuld kultur. Han vil have kulturen ud til folket og folket repræsenteret i kulturen. Og det skal fagforeningen lægge sig i selen for, mener han.

Jeg mener, at det er vigtigt, at fagbevægelsen har kontakt til kunstnerne og kulturlivet

“Jeg mener, at det er vigtigt, at fagbevægelsen har kontakt til kunstnerne og kulturlivet. Det er dem, som skaber det indhold, som mange af deres medlemmer forbruger. At have den kontakt er vigtig for at præge kunstnere med fagbevægelsens holdninger og værdier,” siger Mogens Jensen.

Arbejderbevægelse, hvad nu?

Arbejderbevægelsen har været med til at forme det danske samfund, men er der stadig liv i de røde faner? Afskaffelsen af store bededag som fridag satte i hvert fald den faglige kamp på dagsordenen igen, men skabte splid i bevægelsen.

I anledning af 1. maj spørger Netavisen Pio i en artikelserie, hvor arbejderbevægelsen vil hen, og hvordan den vil løse de udfordringer, den står overfor i Danmark anno 2023.

Dette er anden artikel.

Kunsten at glemmer almindelige lønmodtagere

“Hvor meget bliver fagforeningens medlemmers liv afspejlet i kunstproduktionen i dag? Ikke så meget,” siger Mogens Jensen.  

Selvom der findes undtagelser, så er der alt for langt mellem fortællinger i kunsten fra almindelige danske arbejdspladser, og det burde fagbevægelsen sætte ind over for, mener Mogens Jensen.

“Fagbevægelsen har en interesse i, at kulturindholdet repræsenterer den virkelighed, som deres medlemmer lever i,” siger han.

Desværre er det ikke et problem, som står højt på fagbevægelsens dagsorden, mener Mogens Jensen.

“Så vidt jeg er oplyst, er der et forbund, som stadigvæk har en kultur og mediefond, hvor de støtter forskellige initiativer. Men det er ikke noget, der arbejdes systematisk med i fagforbundene. Og det er helt forsvundet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation”

Ret skal være ret. Mogens Jensen medgiver, at fagforeningerne stadig betaler kontingent til AOF og driver Arbejdermuseet.

“Så der er nogle elementer," lyder det. Men sammenlignet med tidligere tiders kulturarbejde er det ikke meget, mener kulturordføreren.

Jeg tror, at tænkningen er, at det ikke er noget, fagforeningen skal levere

“Jeg tror, at tænkningen er, at det ikke er noget, fagforeningen skal levere. Det er ikke, hvad medlemmerne forventer, man får fra fagbevægelsen. Sammenholdt med faldende medlemstal er det noget, man har bortprioriteret,” siger Mogens Jensen.

Det synes jeg er ærgerligt,” tilføjer han.

Fagbevægelsen: Vi laver skam kultur  

I HK kan man godt genkende Mogens Jensens kritik. I hvert fald et stykke hen ad vejen.

“Medlemmernes adgang til kultur og kulturforbrug har ændret sig væsentligt i takt med udviklingen i levestandard og lønmodtagernes vilkår gennem årene. Og det betyder, at vores opgave i forhold til kultur og dannelse er en anden i dag, end den var tidligere. Derfor prioriteres kultur ikke på samme måde i fagbevægelsen, som før i tiden,” siger næstformand for HK, Mads Samsing til Netavisen Pio.

“Men det er stadig en del af vores formål. Det bør det også være i fremtiden,” tilføjer han. Mads Samsing fremhæver Arbejdermuseet og AOF som eksempler på, at HK og andre forbund stadig støtter kulturen.
Derudover påpeger han, at “flere lokale fagforeninger arrangerer kulturoplevelser og ture. Det er der også arbejdspladsklubber, der gør”.

Også Dansk Metal fremhæver, at de skam stadig arbejder med kunst og kultur.

”Vi er i Dansk Metal enige med Mogens Jensen i, at kunst og kultur er vigtigt. Det er også derfor, vi blandt andet prioriterer midler til, at alle vores medlemmer kan komme gratis på Arbejdermuseet, ligesom der på Metalskolen arbejdes aktivt med den kunst og kultur, der møder medlemmer og kursister,” siger Majken B. Kidmose, forbundssekretær i organisationssekretariatet i Dansk Metal.

Hos 3F henviser man til Fagbevægelsens Hovedorganisation, som ikke har nogle kommentarer.

Ryk det ud på arbejdspladsen 

Hvis fagbevægelsen besluttede at opprioritere kultur, så ved Mogens Jensen godt, hvordan han synes, de skulle bruge energien.

Kultur og kunst kunne hjælpe med at skabe attraktive arbejdspladser - særligt i en tid, hvor arbejdskraften er eftertragtet, mener han.  

“Det handler ikke kun om, at du har gode muligheder for at udføre dit arbejde, men også om der er mulighed for at deltage i en koncert, og om der bliver inviteret kunstnere ind på arbejdspladsen til forskellige typer af arrangementer. At man går fælles til koncert eller til teater. At man bruger kunst og kultur til at skabe et godt arbejdsmiljø,” siger Mogens Jensen.

“Det kunne fagbevægelsen være med til at gøre,” siger han.  

Kunst til folket 

Ligesom man tidligere arbejdet med fagbevægelsens teaterorganisation ARTE, kan fagforeningen søsætte kulturelle initiativer på arbejdspladsen.

“Den blev bygget på, at man havde repræsentanter på arbejdspladserne, som samlede grupper af kollegaer og sørgede for, at de kom i teatret,” siger Mogens Jensen om ARTE.

Og sådan kan man løse en af kulturpolitikkens ømmeste punkter, nemlig at kunsten ikke når ud til alle afkroge af samfundet.

Jeg tror, at det kunne være med til at løse udfordringen, vi står overfor kulturpolitisk

“Jeg tror, at det kunne være med til at løse udfordringen, vi står overfor kulturpolitisk, nemlig at vi stadigvæk har kulturel ulighed i Danmark. Vi har 20-25 procent af befolkningen, som ikke kommer i kontakt med kunst og kulturtilbud," siger Mogens Jensen.
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skæg for sig og snot for sig, hedder det. Man skal ikke blande alting sammen, og fagforeningerne skal heller ikke nurse medlemmerne fra vugge til grav.
Engang fandt bankerne ud af at de ville være finansielle supermarkeder, forsikringsselskaber, realkreditforeninger og pensionsopsparinger skulle lægges sammen. Det kom er ikke meget godt ud af. Realkreditmarkedet er for eksempel de facto afskaffet. Det findes stadig af navn, men ikke længere af gavn.
Hvis fagforeningerne kan sikre en ordentlig løn og et ordentlig job til medlemmerne, så er det alt rigeligt i mine øjne.

Jeg tror Socialdemokraterne på borgen, med tyveriet af en fridag, har afskrevet sig en hver ret til at klandre fagbevægelsen for noget som helst!! Så Mogens, knyt sylten!!
Vh.
Et tidligere partimedlem!

Hr. Mogens Jensen kunne jo starte med at give gratis passage af Storebæltsbroen, når man havde kulturbilletter til kulturelle arrangementer på Sjælland!

Hvorfor skal jyder og fynboerne m.fl. betale dobbeltpris for at komme til alle kulturelle arrangementer i Hovedstaden!

Mogens Jensen vil så meget, men når det kommer til stykket, ja, så har manden allerede boet i hovedstaden alt for længe og glemt hvad “at gå på arbejde indebærer”!

Jyder kender ikke deres rettigheder!

De socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra Vestjylland der genvælges igen og igen, er beton-socialister af værste skuffe!

Hvor er alle initiativerne for Vestjylland?

Hvor er alle initiativerne for region Midtjylland?

Vi betaler prisen for Lars Løkkes fejlslagne Stor-sygehus-politik som socialdemokraterne holder hånden over igen og igen!

En nylig rapport over Løkkes storsygehuse viser et tab på 10 milliarder for sundhedssektoren i Danmark!

Hr. Jensen taler om lidt småpenge til kultur alt imens jyder dør på grund af forfejlet sundhedspolitik!

Storebæltsbroen er for længst betalt!

Infrastrukturen på Sjælland betales med bropengene!

Tænk hvis Mogens Jensen krævede et par milliarder til sundhedsvæsenet i region Midtjylland.

Mogens Jensen sidder på bagsmækken i Socialdemokratiet og studerer gamle socialdemokratiske valgplakater!

Indflydelsen er lig en Arne Plus pension!

Men manden har jo aldrig prøvet håndens arbejde og kender kun til konsulentvirksomhed inden for bevægelsen!

I 1990'erne havde Mogens Jensen succes med sin parodi på den daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen!

I dag kendes han mest på parodien på sig selv!

Første maj bringer han kulturen ud til fagbevægelsens medlemmer!

I egen høje person!

Gør kunsten at være politiker til parodien på en syngende arbejder!

Først Poul, så Mogens, og så igen Poul!

Uld i mund til alle uldjyder!

Kunsten at strikke en sok, der passer både til FC Midtjylland og Gødstrup Storsygehus!

Mogens kommer hjem og underholder fagbevægelsen med alt hvad hjertet begærer!

Og har han en kunstner med, ja, så har Mogens betalt for prisen over Storebælt!