Annonce

Københavns borgmestre: Lad ikke krigen mellem Israel og Hamas skabe splid og had

Hovedstadens syv borgmestre på tværs af partier siger fra over for enhver diskrimination af mindretal i København og opfordrer til nultolerance over for racisme, antisemitisme og islamofobi
Foto: Københavns Kommune
Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester
De syv københavnske borgmestre med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i spidsen siger i fællesskab fra over for enhver diskrimination af mindretal i København og opfordrer til nultolerance over for racisme, antisemitisme og islamofobi.

“Den blodige konflikt mellem Israel og Hamas har fået tusinder af københavnere til at udtrykke deres frustration og afmagt i byens gader og på sociale medier. Debatten er blevet mere og mere højlydt og polariseret hen over den måned, der nu er gået siden konflikten på ny eskalerede med enorme menneskelige omkostninger for både det israelske og palæstinensiske folk,” hedder det i en pressemeddelelse fra de syv borgmestre.

Bekymret for den stigende polarisering

Borgmestrene er bekymret for den stigende polarisering:

“Selvom konflikten er mere end 3.000 km væk fra vores hovedstad, er den meget tilstede i vores by. Vi ser daglige demonstrationer, støttetilkendegivelser og arrangementer. Langt de fleste foregår i ro og mag, samt med gensidig respekt. Men der har også været undtagelser.”

Vi ser med stor alvor på den stigende polarisering

“Vi ser med stor alvor på den stigende polarisering, der sker lige nu i København. Vi er dybt bekymrede over det stigende antal rapporter om religiøst rettet chikane og trusler, som bl.a. har ramt det jødiske mindretal i København med chikane og hærværk, og for den meget barske og uforsonlige tone på de sociale medier.”

Medfølelse for civile ofre på begge sider

Borgmestrene udtrykker medfølelse for civile ofre på begge sider:

“Vi vil gerne understrege, at vi er borgmestre for alle københavnere. Og at vi intet ønske har om at Israel-Palæstina konflikten blusser op i København. Vores ærinde er det stik modsatte, nemlig at mane til fred og ro og besindelse.”

“Vi står sammen på Rådhuset om at vise medfølelse med alle civile ofre på begge sider af konflikten.”

Borgmestrene understreger, at de med deres appel siger fra over for enhver diskrimination af mindretal:

“Vi siger fra over for enhver diskrimination af mindretal i København. Alle skal føle sig trygge i vores by, ingen skal forfølges uanset hvor de er, hvem de er og hvor de kommer fra. Vi skal som by have nultolerance over for såvel racisme, antisemitisme som islamofobi.”

nultolerance over for såvel racisme, antisemitisme som islamofobi

“Vi skal vise hensyn til hinanden og opføre os ordentligt – både når vi møder hinanden rundt i byen, og når vi debatterer på sociale medier.”

Borgmester-appel fra De Konservative til Enhedslisten

Ud over overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) står Københavns øvrige seks borgmestre også bag appellen:

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), kultur- og fritidsborgmester Mie Nygaard (Rad.), beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) og socialborgmester Karina Vestergaard Madsen (EL) .

Formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening glæder sig over, at borgmestrene på tværs af partier siger nej til grøftegravning:

“Det er samtlige partier, der simpelthen går sammen og siger nej til grøftegravning og ja til sammenhængskræften, og at vi alle skal tænke på dagen efter den her ulykkelige situation,” siger Fathi El-Abed til DR.

Han håber, at budskabet bliver hørt af begge sider - og rundt om i hele Danmark.

Også formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Henri Goldstein, glæder sig, ifølge DR, over borgmester-appellen. Han håber, at appellen vil gøre sit til at situationen ikke eskalerer i de københavnske gader.

Op til 30.000 til demo søndag

Søndag eftermiddag deltog op mod 30.000, ifølge TV 2 Kosmopol, i den hidtil største demonstration i Danmark, siden krigen mellem Hamas og Israel brød ud 7. oktober.

Demonstrationen i Københavns gader - fra Halmtorvet til Christiansborg - gik under parolen "Hele Danmark på gaden for Palæstina - Våbenhvile nu!’ 

Organisationerne bag demonstrationen ønsker "højt og tydeligt at lade politikerne vide, at vi kræver øjeblikkelig våbenhvile, ubegrænset adgang til humanitær nødhjælp og en ende på belejringen af Gaza nu".

Ud over en bred vifte af Palæstina-solidaritetsgrupper stod kun afdelinger af partier yderst på venstrefløjen, SF’s Ungdom Amager og følgende partiafdelinger af Enhedslisten som anbefalere af demo’en:

Enhedslisten Morsø, Enhedslisten Albertslund, Enhedslisten Bornholm, Enhedslisten Frederiksberg, Enhedslisten Blågård, Enhedslisten Ærø, Enhedslisten Ydre Nørrebro, Enhedslisten Nordvest og Enhedslisten Vesterbro.

Læs mere om initiativet ‘Stop Annekteringen af Palæstina’ her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan jeg da kun være enig i. Men så forstår jeg bare ikke, at de københavnske politikere forholder sig tavse overfor Israels terrorbombninger af civilbefolkningen i Gaza.

Israel har vel ret til hævn. Briterne bombede også Dresden og USA bombede Hiroshima og Nagasaki. Spørgsmålet er, hvorfor konflikten overhovedet er et emne i Danmark. Årsagen er, at omkring en million tilhængere af islam fra mellemøsten og Afrika har fået lov af danskerne til at bosætte sig i Danmark og få indfødsret her samtidig med, at danskerne ikke får børn og ikke har reproduceret sig selv siden 1970. Det var derfor, at over 20.000 islam-tilhængere i går marcherede gennem Kabulhavns gader med fremmede flag. Dannebrog er efterhånden meget sjældent anvendt i Danimakistan.

Tjaa, tal er åbenbart taknemmelige. Hvor får du "en million tilhængere af islam" fra ? En hurtig søgning giver tallet 293.000 personer med oprindelse i MENAP landene + Tyrkiet

Kære Julius Schrøder
Du skal lige huske at 300.000 har fået dansk indfødsret tildelt de sidste 50 år og at alle deres efterkommere tælles som "danskere", bl.a. Omar El-Hussein, der ifølge DST var etnisk dansker.

Israel terrorbomber ingen. Stop det vrøvl.

Hvor troligt er det at forhandle med Arabiske lande?