Annonce

Fremtiden er faglært!

Med regeringens forslag til en ny uddannelsesreform starter arbejdet med at sikre flere kompetente faglærte for alvor. En indsats der må og skal lykkes
Foto: S
Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister - her iført den nye epx-studenterhue
Velfærdssamfundet er under stærkt pres. Det er vanskeligt at rekruttere medarbejdere, og dem der mangler, er de faglærte kollegaer.

Vi står overfor en fremtid med et meget lille rekrutteringsgrundlag på grund af små ungdomsårgange, samtidig med at en stor gruppe medarbejdere står overfor at forlade arbejdsmarkedet pga. pensionsalder.

medarbejdere med de rette kompetencer er forudsætningen for velfærdssamfundet

Hvis velfærdssamfundet skal bestå, kræver det flere faglærte 

Danmark kommer ifølge Finansministeriet til at mangle 15.000 social- og sundhedsuddannede i 2035. Det er en massiv samfundsudfordring. Et tilstrækkeligt antal medarbejdere med de rette kompetencer er en forudsætning for et fortsat stærkt, men også fornyet velfærdssamfund.

Det er bagtæppet for den omfattende uddannelsesreform regeringen har fremlagt. Målet er, at flere i fremtiden skal vælge en professions- eller erhvervsrettet uddannelse.

Det er målet i det omfattende reformforslag af uddannelsessystemet, regeringen har fremlagt. Der er nok at tage fat på.

Det er et fornuftigt bud på, hvordan vi kan skabe ungdomsuddannelser med et andet udgangspunkt end det almene gymnasium

Vi ser flere positive tegn i forslaget  

FOA synes, at forslaget er et godt bud på, hvordan vi kan tegne uddannelseslandsskabet på en ny måde, så flere i fremtiden får en faglig uddannelse.

Regeringen foreslår blandt andet, at der oprettes en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, EPX. Det er et fornuftigt bud på, hvordan vi kan skabe ungdomsuddannelser med et andet udgangspunkt end det almene gymnasium, hvor det hele ikke går op i akademiske fag, metode og teori.

En uddannelse, der giver plads til unge, som gerne vil have praktisk og erhvervsrettet undervisning, et ungt studiemiljø og tid til at blive klogere på de mange uddannelser, der er, før man tager det endelige valg.

Dog er det vigtigt at bruge erfaringer fra de eksisterende erhvervsskoler i dag til skabelsen af de nye fagretninger, så undervisningen netop tager afsæt i praksis og faglighed.

Samtidig er der fortsat mulighed for, at unge der ønsker at starte på en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, stadig vil kunne det. Det er vigtigt, at vi holder fast i den mulighed.

FOA vil gå konstruktivt ind i arbejdet

En håndsrækning til de unge, der har det sværest i folkeskolen

Regeringen foreslår også, at unge, der ikke består folkeskolens afgangseksamen, som noget nyt får en decideret rettighed til at starte på Den forberedende grunduddannelse (FGU). Det er for FOA en helt central forbedring.

Det er et forslag, der kommer vidt omkring, og skal løse en hel stribe af samfundets store udfordringer. Det bliver spændende at se, hvordan det lander. FOA vil gå konstruktivt ind i arbejdet.

Opgaven er alt for vigtig til at blive tabt på gulvet! 

Helena Mikkelsen er Fagpolitisk ordfører i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg gælder mig til Mattias Tesfaye bliver murer igen i den forjættede fremtid, hvor man bliver faglært, hvis man vil være noget ved musikken.

Selv har jeg taget den tunge særdeles vellønnede og behagelige akademiker vej - Nogen må jo ofre sig og gå den tunge vej med hæve/sænkebord og tidlig selvbetalt pension.

Øv øv øv. Bare jeg dog var blevet murer og skulle arbejde til jeg blev 74 år.

De unge håndværkere skal nok vågne en dag - de fortsætter ikke til de er 74 år...
Det går bare lidt trægt med de (curling)unge i dag - far og mor kan jo ikke hjælpe på arbejdspladsen...
De må se at blive voksne, og tage deres eget ansvar, og få ordnede forhold...

Luk for optaget på de uddannelser, som ikke skal bruges mere...
Og styrk håndværkeruddannelsen med en bedre økonomi...
Signalet skal jo sendes hvis skuden skal vendes...