Annonce

Venstre er løbet tør for spørgsmål

Venstres mink-hovedforhandler, Troels Lund Poulsen, melder, at partiet ikke har flere spørgsmål, og derfor kan realitets-forhandlingerne nu begynde
Venstre oplyser nu, at de er løbet tør for spørgsmål omkring erstatning til minkavlerne for aflivning af samtlige mink og deraf følgende de facto ophør af hvervet i Danmark.

På den baggrund melder Venstres hovedforhandler, Troels Lund Poulsen, nu offentligt ud, at “realitetsforhandlingerne nu kan starte”. Venstre håber, at der kan landes en bred, politisk aftale “i næste uge”.

Med den melding bekræfter Troels Lund Poulsen oplysninger fra regeringen om, at der indtil nu er brugt rigtig meget tid på netop Venstre under de langstrakte mink-forhandlinger. Fungerende finansminister Morten Bødskov har dog samtidig understreget, at sagen kræver grundighed:

"Jeg har sagt det før og gentager gerne, at vi er nødt til at være grundige og gøre os umage, for det er en alvorlig situation og mange penge, vi taler om,” udtalte Bødskov tidligere på ugen.

Venstre: Det hænger ikke sammen

Troels Lund Poulsen mener på sin side, at regeringen første udpsil var helt urealistisk:

Man skal ikke lave en overkompensation til nogen

“Man skal ikke lave en overkompensation til nogen, men det er klart, at når man lukker et erhverv - og man ikke kan genopstå som erhverv, og man er udryddet fra jordens overflade - så skal man selvfølgelig også behandles som om, at en virksomhed bliver opkørt. Og der har den store diskussion jo været, hvordan man så laver den værdiansættelse,” siger Troels Lund Poulsen til TV 2 News.

Poulsen udtrykker forbavselse over, at regeringen oprindeligt spillede ud med en samlet erstatning på 3,8 milliarder kroner:

“Vi sagde til regeringen: Der er gæld for over otte milliarder kroner. Så det hænger jo ikke sammen. Og det er netop stridens kerne: Hvordan sikrer vi os, at vi får lavet en fair erstatning, når avlerne ikke kan drive deres hverv videre.”

Venstre: Ikke en kæmpe stor gylden paraply

Venstre er åben overfor, at enkelte avlere - som foreslået af de konservative - hvis de måtte ønske det, kan fortsætte som minkavlere efter ophør af dvaleperioden, som udløber ved udgangen af i år:

“Vi synes, det er en god ide at give mulighed for en dvaleperiode. Jeg tror langt hovedparten af minkavlerne vil tage en erstatning. Sandheden er jo, at alle følgehvervene, der hører sammen med minkavlerne, også er udryddede fra jordens overflade.”

men det skal heller ikke være sådan, at vi efterlader nogen i gældsfængsel

“Når man eksproprierer et erhverv, så skal hvervet også have den fulde erstatning for den ekspropriering. Derfor forhandler vi videre ud fra, at man skal give folk en fair erstatning. Det skal ikke være en kæmpe stor gylden paraply, men det skal heller ikke være sådan, at vi efterlader nogen i gældsfængsel.”

“Mit håber er nu, at vi kan lave en aftale i næste uge. Om det bliver først på ugen, eller om det bliver i slutningen af ugen, det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Men for os er det afgørende, at vi får lavet en bred, politisk aftale. Det skylder vi minkavlerne.”

På spørgsmålet om ikke Venstre er medansvarlig for, at forhandlingerne har trukket ud, når Venstre har brugt så lang tid til at stille spørgsmål, siger Troels Lund Poulsen:

“Nu var det jo ikke mig, der instruerede statsministeren i at melde ud, hvornår forhandlingerne skulle være færdige. Jeg synes, det var friskt sagt af statsministeren (At forhandlingerne burde kunne afsluttes inden for en uge, red.), når hun ved, at der var en række spørgsmål, der ikke var besvaret. Nu har vi ikke mere at spørge om. Det er også derfor jeg siger, at nu er vi klar ved forhandlingsbordet. Hvornår det så ender, det bestemmer jeg jo ikke alene.”

Pris: 15 - 17 milliarder kroner

Den model, som regeringens forhandlere - fungerende finansminister, skatteminister Morten Bødskov, og fødevareminister Rasmus Prehn - har lagt på bordet nu for erstatning til minkavlerne vil stå skatteyderne i 15 - 17 milliarder kroner. Modellen indebærer erstatning for tabte indtægter ti år frem. EU har nikket ja.

Siger man som minkavler ja til erstatning, kan man ikke senere starte op igen som minkavler.

Man kan efter modellen også vælge at genoptage minkavlen efter ophør at den lovbestemte dvaleperiode, der ophører 31. december 2021. Men så får man ikke erstatning for bygninger, maskiner og andet, men alene for aflivede mink og selve den påtvungne dvaleperiode - altså fra november sidste år til og med udgangen af december i år.

Beregningen af hvad minkavlerne skal have i erstatning for tabt indtjening har været en af de helt store knaster i forhandlingerne. Som det ser ud nu, tager man udgangspunkt i de seneste ti års indtjening, men man har klippet toppen af guldåret 2013 væk, hvor indtjeningen var langt højere end de øvrige ni år. Også bunden af det dårligste indtjeningsår - 2019 - er klippet af.

Den gennemsnitlige indtjening for minkavlerne var i 2019 minus 850.000 kroner pr. bedrift

Den gennemsnitlige indtjening for minkavlerne var i 2019 minus 850.000 kroner pr. bedrift. I guldåret 2013 tjente minkavlerne derimod hele 3,3 millioner kroner i snit.

De seneste år har indtjeningen været støt faldende, mens det var en god forretning at være minkavler i årene 2010 til 2013. Hver fjerde minkfarm havde i 2019 kurs mod konkurs.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“Man skal ikke lave en overkompensation til nogen" siger TLP
Nej - rigtigt...
De skal ned på jobcenteret, evt. omskoles og have et nyt job...

"Man kan efter modellen også vælge at genoptage minkavlen efter ophør at den lovbestemte dvaleperiode, der ophører 31. december 2021"

Er det for at have nogle dyr at slå ihjel, næste gang der kommer en pandemi forbi...:-((

Curt Kommer der så krav fra øvrige leverandører mv oven i ?

Selvfølgelig, nu skal staten malkes, og de borgerlige stiller villigt op som malkepiger.
Dette er blot starten på erstatninger. Alle der går konkurs pga. Coronaen-nedlukning, kan stille krav om erstatning fra staten. Og fremover kan vi forvente lignende krav, hvis der kommer lovgivning/forbud mod bestemte varer. Fx. forbud mod handel af E-cigaretter, så vil mange af disse butikker lukke.

Kommentar:

Ser man på hele Mink-Sagen, så må jeg i anstændighedens navn sige, at når man lukker et erhverv fuldstændigt ned, som der er blevet gjort med loven i hånd, dog undtaget Mink-aflivningen uden for aflivningszonerne, så må man betale fuld dækning til alle Mink-Avlerne, alt andet finder jeg uanstændigt...

Samtidigt bliver det interessant at følge den undersøgelse der er igangsat vedrørende aflivningen af Mink uden for aflivningszonerne, som der ikke var lovhjellem til..."Kan det også ende ud i en Rigsretsag med Mette Frederiksen, elle ikke" - Det må tiden vise !

Men alt i alt, fuld økonomisk dækning til alle Minkavlere. m.m.

God Demokratisk Weekend,
Erling Drews...

Vi som handicappede kigger på spillet der berører erhvervslivet( Minkavlerne) TLP. har ikke flere spørgsmål så realitets forhandlingerne kan starte. Alle bør huske på at minkene var en trussel for at mennesker skulle blive syge af smitten som dyrene frembragte. TLP mener at ingen skal overkompenseres, og ejerne og dem der arbejdede med i pelsdyrbrugene skal omskoles, hvilket er en god tanke. Jeg frembringer hermed ? til TLP. var overvejelserne ligeså da du havde med handicap spørgsmålene at gøre. Hvad med kompensationen til dem ? da alle er bekendt med at TLP sad i regering på daværende tidspunkt og havde været med i mere end 20 år ! Hvordan tror TLP livsmulighederne var for denne gruppe ?! min holdning er bare betal ved kasse 1.