Annonce

Danmark støtter FN-undersøgelse af forsvunden prinsesse

”Det er ikke en sag, som regeringen agter at forfølge," lød det fra den tidligere regering om prinsesses forsvinden i 2018. Men nu støtter Danmark en FN-undersøgelse, efter at videooptagelse er gået verden rundt
Billedet ryster, lyden er dårlig og det er øjnene, som fylder mest i optagelsen på mobiltelefonen.  

De mørke øjne flakker fra side til side i toiletbåsen, hvor kvinden sidder, som frygter hun konsekvenserne af sin fortælling. Eller at nogle hvert øjeblik vil slå døren ind og tage den indsmuglede mobiltelefon og kontakten til omverdenen.

”Jeg er et gidsel,” siger kvinden, som er den såkaldte ”forsvundne prinsesse”, og det er første gang siden 2018, at hun giver livstegn fra sig.

Men livstegnet kommer med et forbehold.

I videooptagelsen fortæller den 25-årige prinsesse Latifa Al Maktoum, at faderen, Dubais emir Mohammed bin Rashid al Maktoum, har bortført og holder hende indespærret i et ”villafængsel."

Vinduerne er spærret

”Alle vinduerne er spærret,” fortæller hun i videoptagelsen, som det britiske medie BBC har offentliggjort.

”Jeg kan ikke åbne ét eneste vindue. Der er fem politimænd udenfor og to politikvinder inde i huset. Jeg kan ikke gå udenfor.”

FN går ind i sagen

Nu kan der imidlertid være hjælpe på vej fra omverdenen.

Efter videooptagelsen er gået verden rundt, har det fået FN til at reagere. Verdensorganisationen har bedt De Forende Arabiske Emirater om bevis på, at prinsesse Latifa er i live.  Dubai er det næststørste (efter Abu Dhabi) af de syv Forenede Arabiske Emirater ved Den Persiske Golf og et populært rejsemål for mange danskere.

Hvilket får støtte fra den danske regering.

Sager om formodede menneskerettighedskrænkelser

 

”Regeringen støtter selvsagt, at FN aktivt undersøger sager om formodede menneskerettighedskrænkelser,” oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Folketingets udenrigsudvalg.

”Jeg forstår, at FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder allerede er gået ind i sagen og har udbedt sig oplysninger fra de Forenede Arabiske Emiraters myndigheder om Sheikha Latifa Mohammed Al Maktoums situation, herunder beviser på, at hun er i live.”

Svaret var ellers imidlertid anderledes, da daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i 2018 blev spurgt til prinsesse Latifas forsvinden.

Fanget af kommandosoldater

Det år forsøgte Prinsesse Latifa nemlig med hjælp fra en ven at flygte på en yacht til Indien blot for at blive taget til fange og bragt tilbage af emiratiske kommandosoldater.

”Jeg har noteret mig, at det i medierne forlyder, at en prinsesse fra de Forenede Arabiske Emirater sammen med en angiveligt fransk-amerikansk statsborger er forsvundet ud for den indiske kyst,” oplyste Anders Samuelsen ved den lejlighed til udenrigsudvalget.

Ikke en sag, som regeringen agter at forfølge

 

”Det er ikke en sag, som regeringen agter at forfølge.”

Efterfølgende oplyste kongehuset, at bortførelsen havde været til hendes eget bedste, og at prinsessen nu blev passet derhjemme.

"Prinsesse Latifa fortsætter med at få det bedre, og vi er håbefulde, at hun vil være i stand til at vende tilbage til det offentlige liv på et passende tidspunkt," hed det i en udtalelse.

Rejsende ambassadør

I dag roser Enhedslisten udenrigsordfører, Søren Søndergaard, regeringen for kursskiftet.

”Udenrigsministeren har skiftet mening, og det er underligt, at forgængeren selvfølgelig ikke også kunne se, at der var en sag,” siger Søren Søndergaard til Netavisen Pio.

Udpeger Anders Samuelsen til rejsende ambassadør

”Jeg er selvfølgelig glad for, at den nuværende regering tager krænkelser af menneskerettighederne i den arabiske verden mere alvorligt end den tidligere. Og så håber jeg bare ikke, at regeringen udpeger Anders Samuelsen til rejsende ambassadør for menneskerettigheder.”

Konen flygtede

Det er ikke kun prinsesse Latifa, der har forsøgt at flygte fra emiren og ud af Dubai.

I 2000 stak hendes søster, prinsesse Shamsa, af under et ophold i Storbritannien. I en udsmuglet e-mail fortalte prinsessen senere om sin fars reaktion:

”Han sendte fire arabiske mænd for at fange mig, de var bevæbnede og truede mig, og de kørte mig til min fars sted i Newmarket. Her gav de mig to indsprøjtninger og en håndfuld tabletter, og den følgende morgen kom en helikopter.”

Helikopteren fløj prinsessen til Frankrig, hvorfra en privatjet tog hende videre og hjem til Dubai. Hun er ikke set offentlig siden.

Også en af sheikens koner har taget flugten. I 2019 flygtede emirens sjette hustru, prinsesse Haya, efter 15 års ægteskab til Storbritannien. Med sig tog prinsessen parrets to fælles børn. En flugt, der indtil videre er lykkedes.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, det er slemt for prinsesserne i Emiratet, som holdes indespærret af deres despotiske far, så de ikke har deres frihed til at bevæge sig hvorhen de vil, mødes med andre og i det hele taget leve, som de selv ønsker. Det er da godt, at der bliver offentlig opmærksomhed på dem og deres problemer.
Men hvad med de 25 danske børn og deres mødre, som holdes indespærret i interneringslejrene Al-Hol og Al-Roi i Syrien? Dem vil den danske regering ikke gøre noget for at hjælpe hjem til et liv i Danmark med frihed, omsorg og sundhed, skolegang og uddannelse. Begrundelsen er at deres 7-9 mødre udgør et sikkerhedsproblem, men det kan da ikke være rigtigt, at det ikke kan takles af det danske efterretnings- og retsvæsen med fængselsdomme og afradikaliseringsprogram. Regeringen fastholder, at de skal dømmes af en international krigsforbryderdomstol, som det har lange udsigter med at etablere - om overhovedet nogensinde.
Og det er børnene, der betaler prisen med deres barndom. Det er en skamplet på det danske retssamfund.
Niels Uldall

Whataboutism!