Annonce

Dansk Metal: Vi skal være førende på industrirobotter

Robotter i industriproduktionen skaber både vækst og bedre konkurrenceevne. Derfor skal dansk industri være med i verdenseliten, når det kommer til at bruge robotter, lyder det i dag fra Dansk Metal.
Danmark er allerede med langt fremme, når det glæder ny robotteknologi. Og med den rette indsats og de rette prioriteringer har vi potentiale til at være blandt verdens absolut førende. Sådan lyder meldingen i dag fra fagforbundet Dansk Metal, som i disse dage holder kongres i Aarhus.

For mens der fra andre sider lyder bekymring for, at mere automatisering vil betyde færre arbejdspladser, så mener Dansk Metal tværtimod, at det vil skabe både vækst og arbejdspladser:

”Flere robotter gør konkurrenceevnen bedre, og vi ser, at flere og flere virksomheder trækker produktion tilbage til Danmark fra udlandet. Det skaber gode danske jobs, og derfor skal vi arbejde målrettet for en øget brug af robotter”, lyder det fra forbundsformand Claus Jensen.

Robotteknologi sikrer nye arbejdspladser
Dansk Metal har gennemført en analyse, som viser, at de virksomheder, der investerer i ny robotteknologi, også er de virksomheder, der ansætter flest nye medarbejdere.

Ifølge undersøgelsen har 45 procent af de virksomheder, der i høj grad arbejder målrettet med at implementere ny teknologi i produktionen, ansat flere medarbejdere det seneste år, mens det tilsvarende kun gør sig gældende for 28 procent af de virksomheder, der ikke har implementeret ny teknologi.

Samtidig peger analysen på, at det først og fremmest er ufaglærte jobs som kan automatiseres. Opgaven ligger derfor i at opkvalificere ufaglærte til faglærte, og her ser fagforbundet en vigtig samfundsmæssig opgave de kommende år.

Fradrag for investeringer i robotteknologi
En anden undersøgelse fra Dansk Metal viser, at fire ud af fem virksomheder, der det seneste år har flyttet produktion tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Det er markant flere end i den danske industri generelt, hvor kun knap hver anden virksomhed bruger robotteknologi.

”Det er altså et kraftigt hint om, at vi i Danmark sagtens kan konkurrere med andre lande, hvis vi i stigende grad investerer i robotteknologi. Derfor mener jeg, det er helt oplagt, at mindre virksomheder skal have fradragsfordele, hvis de vil investere i robotter. Det er sådan nogle tiltag, der kan styrke Danmark som produktionsland i fremtiden”, siger Claus Jensen.

Ud over et fradrag til virksomheder efterlyser Dansk Metal også mere fokus på uddannelse og opkvalificering, så den rette arbejdskraft er til rådighed for virksomhederne. Det er blandt andet uddannelsen som industritekniker, der er vigtig for at kunne betjene flere robotter.

Når der ses bort fra bilindustrien, er Danmark det land i verden med tredje flest robotter per beskæftiget. Danmark har 170 robotter per 10.000 ansatte i fremstillingsindustrien, mens det førende land, Sydkorea, har 365 industrirobotter per 10.000 ansatte i industrien. Det betyder ifølge Dansk Metal, at skal 5.000 ekstra robotter til, for at gøre Danmark til verdens førende robotnation.


Flere artikler om emnet

Annonce