Annonce

Danske Bank i ny brøler og genopbygning af landet ud fra verdensmål

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Endnu en Danske Bank-skandale, genopbygning af Danmark ud fra FN’s verdensmål, og virksomheder tilbagebetaler lønkompensation til staten.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Ny Danske Bank-skandale

De danske domstole har i flere hundrede tilfælde behandlet sager fra Danske Bank baseret på forkerte oplysninger, viser interne dokumenter.

Danske Bank erkender fejl i domstolssager og lover at kompensere de ramte bankkunder.

Det skriver Berlingske.

En række gældsramte kunder i Danske Bank har fået behandlet sager ved landets domstole på et fejlagtigt grundlag.

Danske Bank har i flere hundrede tilfælde taget udgangspunkt i forkerte oplysninger, når banken gik i retten med for eksempel fogedsager, konkurssager eller sager om gældssanering.

Det fremgår af Danske Banks egne oversigter og notater fra advokatfirmaet Plesner og revisionshuset EY om den aktuelle gældssag.

Konsekvensen er i værste fald, at folk uberettiget kan have fået hentet deres værdigenstande, eller at personer er blevet begæret konkurs på et forkert grundlag, forklarer juraeksperter. Danske Bank beklager at have sendt forkerte oplysninger til domstolene og lover kompensation til de ramte kunder.

“Forældede renter, omkostninger og gebyrer er fejlagtigt blevet inkluderet i forlig med kunder og er ligeledes inkluderet i succesfulde retskrav mod kunder ved domstole etc.,” skriver bankens hyrede advokater fra Plesner i et notat fra oktober 2019.

Læs mere her.

Wammen vil genopbygge Danmark ud fra FN’s verdensmål 

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil bruge coronakrisens afbræk af hverdagen til at få indsluset FN’s 17 verdensmål.

Sådan skriver B.T.

Når coronakrisen engang er overstået, skal hverdagen genopbygges, så den i højere grad end i dag spiller sammen med FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

placeholder

Sådan lyder ambitionen hos finansminister Nicolai Wammen, som er regeringens tovholder på arbejdet med at få de 17 meget overordnede mål til at blive til konkret dansk politik og lovgivning.

“Der venter os en enorm udfordring med at komme ud af coronakrisen på en god og ansvarlig måde. Selv om vi er i en krise, skal vi være meget opmærksomme på, at vi ikke skal tilbage til den samme verden, som var før, men til en bedre verden,” siger Nicolai Wammen.

Finansministeren får onsdag udleveret en 400 sider lang rapport af Folketingets såkaldte 2030-netværk.

Netværket består af 69 folketingsmedlemmer og er netop nedsat til at arbejde med verdensmålene.

I rapporten er de 17 verdensmål oversat til 197 konkrete målepunkter.

De skal hjælpe ministerier, kommuner og virksomheder med at opstille realistiske mål for bæredygtig udvikling, som de siden kan måle, om de har opfyldt.

Regeringen vil nu tygge på rapporten frem til december, hvor den vil komme med sit eget bud på, hvordan Danmark kan bidrage til en bæredygtig fremtid.

Læs mere her.

Virksomheder betaler lønkompensation tilbage

171 selskaber sender lønkompensation tilbage til staten, heriblandt tøjkoncernen Bestseller.  

Det skriver Finans.

Frem til den 2. september har 171 selskaber ifølge en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen tilbagebetalt lønhjælp til staten. Og Bestseller-koncernen bliver nu føjet til listen.

Det skriver Børsen.

Blandt virksomhederne, som har valgt at tilbagebetale lønkompensation de seneste måneder, er også Royal Unibrew, Jysk og Matas.

Flere af virksomhederne oplyser, at tilbagebetalingerne sker, fordi det er gået økonomisk bedre end først antaget i foråret.

Midt i marts forventede ejer af Bestseller Anders Holch Povlsen et underskud i årets regnskab. Det er imidlertid blevet afværget.

“Det bliver ikke et kønt regnskab, men det giver et positivt resultat,” siger Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse ifølge Børsen.

Selve Bestsellers regnskab er endnu ikke offentliggjort, og det er derfor usikkert, hvad overskuddet lander på.

De 171 virksomheder har tilbagebetalt, hvad der svarer til 76,9 millioner kroner. Med Bestsellers returnering på 81 millioner kroner stiger beløbet til mere end det dobbelte, skriver Børsen.

Læs mere her.

Testkapaciteten udvides i København og fordobles i lufthavnen

Lige nu foretager man omkring 40.000 tests i døgnet, men målet er, at man skal teste 50.000 i døgnet, når vi rammer efterårsferien i uge 42.

Det skriver tv2.dk.

Fra på mandag vil testkapaciteten i Kastrup Lufthavn blive fordoblet, og der vil henover weekenden blive oprettet nye pop-up testcentre rundt i København.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

Derudover fortæller flere sundhedsordførere, herunder Martin Geertsen (V), at de har fået lovning på, at man vil fjerne kravet om en lægehenvisning ved symptomer.

Det sker efter kritik af flere dages ventetid på coronatests i København og Odense.

“Der er fra alle partier en kæmpe interesse i at få opgraderet vores testkapacitet, og det er der også fra regeringens side. Vi har et møde med alle relevante styrelser i dag for at sikre, at alle gør, hvad de kan,” siger han.

Man vil udbygge testkapaciteten ved at udbygge laboratorierne i Statens Serum Institut, hvilket man allerede er i gang med.

Men der er global ventetid på de nødvendige robotter, fortæller sundhedsministeren.

“Derfor rykker vi kapacitet - blandt andet med de her testbiler, vi har kørende i hele Danmark, som nu kommer til København, hvor der er et meget stort pres på test,” siger han.

Læs mere her.

4 ud af 10 store virksomheder forventer fyringer

Især timelønnede og funktionærer står til at blive ramt af fyringer i virksomheder med mere end 500 ansatte.

Sådan skriver A4 Arbejdsliv.

Som konsekvens af coronakrisen forventer flere af de største virksomheder i Danmark at skulle fyre medarbejdere de næste måneder.

Det viser en undersøgelse, som konsulenthuset Rambøll har lavet i samarbejde med AS3. Undersøgelsen er lavet blandt 1.000 af landets største virksomheder.

I undersøgelsen svarer 40 procent af virksomhederne med over 500 ansatte, at de forventer at skulle reducere antallet af danske medarbejdere i løbet af andet halvår 2020.

Svaret bliver vurderet til at være relativt alvorligt af direktør hos konsulenthuset AS3, Finn Lund Andersen.

“Man må sige, at den krise, vi har set på arbejdsmarkedet i første halvår på grund af corona, fortsætter i andet halvår, når de største virksomheder siger, at de forventer at reducere antallet i andet halvår,” siger han.

I første halvår var coronakrisen stærkt medvirkende til, at antallet af personer, som meldte sig ledige, steg med cirka 50.000 fra 9. marts til 30. juni.

Den stigende ledighed hang blandt andet sammen med afskedigelser blandt de største virksomheder i Danmark.

Den tendens ser altså ud til at fortsætte.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet