Annonce

De gule fagforenigner er arbejdsmarkedets gøgeunge

Fagbevægelsen må tage kampen mod den gule fare seriøst. Men der er også brug for politisk indgreb mod organiseret snylteri.
Hvorfor melder danskerne sig ud af den danske model?

Det spørgsmål står som det centrale, efter at en ny undersøgelse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet (FAOS) har dokumenteret den massive medlemsflugt fra de traditionelle såkaldt “røde” fagforbund.

Dem, der i gamle dage var organiseret i LO, og som med fusionen med FTF nu er samlet i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

For samtidig med, at den danske arbejdsmarkedsmodel har vist din overlegne styrke i corona-katastrofens år, så knager det i modellens fuger og bånd.

Medlemmerne forsvinder

Fra en organisationsgrad på 69 procent af arbejdsstyrken i år 2000 dækker de traditionelle overenskomstbærende fagforeninger nu kun 53 procent af arbejdsstyrken. Det vil sige, at kun lidt over hver anden lønmodtager bidrager aktivt til opretholdelsen af det frie aftalesystem.

Det er en uholdbar udvikling. Hvis der ikke er nogen til at betale for at indgå og opretholde overenskomster, så falder lønniveauet, og staten mister en værdifuld samarbejdspartner.

For samtidig med, at den danske arbejdsmarkedsmodel har vist din overlegne styrke i corona-katastrofens år, så knager det i modellens fuger og bånd.

I 2020 har mere end 10 trepartsaftaler skabt ro om økonomien, men de er kun mulige, så længe parterne har legitimitet til at tale på henholdsvis lønmodtagernes og arbejdsgivernes vegne.

Men hvad er der så blevet af de mange uorganiserede lønmodtagere? Ja, de har såmænd meldt sig ind andetsteds. Tælles medlemmerne af de gule fagforeninger – primært KRIFA og Det Faglige Hus – med i opgørelsen, ændrer billedet sig. Så er andelen af arbejdsstyrken, som er medlem af en fagforening i Danmark, "kun" faldet til 64 procent.

Det handler om prisen

Hvorfor melder man sig ind i en gul fagforening? På papiret burde der ikke være nogen konkurrence. Den service, de gule fagforeninger tilbyder deres medlemmer, er ikke-eksisterende i sammenligning med FH-fagforeningerne.

Det afgørende er kontingentstørrelsen, for her er de gule langt billigere end de røde. Hvor et fuldtidsmedlemskab af 3F koster 468 kroner om måneden, så kan det klares for 69 kroner i Det Faglige Hus.

Det vil sige, at kun lidt over hver anden lønmodtager bidrager aktivt til opretholdelsen af det frie aftalesystem.

Men er der noget galt med at konkurrere på pris? Nej slet ikke. I det hele taget bør man ikke i FH-bevægelsen være bange for udfordringer, men det grundlæggende problem er de gule fagforeningers karakter som det, arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen kalder “snyltere”, som benytter sig af “falsk markedsføring”.

Med mere end 350.000 medlemmer er de gule fagforeninger efterhånden vokset sig store som en gøgeunge.

De gule fagforeninger er snyltere og gratister

De gule fagforeninger har nemlig ikke nogen udgifter til opretholdelsen af den danske model. De indgår stort set ingen overenskomster, uddanner ikke deres tillidsfolk og bidrager ikke til løsningen af en lang række samfundsopgaver såsom driften af erhvervsskoler eller kontrol med udenlandsk arbejdskraft.

Med mere end 350.000 medlemmer er de gule fagforeninger efterhånden vokset sig store som en gøgeunge.

Det betyder, at uanset hvor effektivt de røde fagforeninger driver butikken, så vil de aldrig kunne konkurrere med de gule på prisen. Det er en klassisk “gratist”-problematik. Det svarer til, at nogen har gavn af en forsikring uden at skulle betale for den. Det løber nok rundt, så længe det store flertal bidrager, men desto færre der er om at samle regningen op, desto tungere byrde må de bære.

Derfor må det være op til politikerne at sikre en ægte konkurrence mellem de gule og de røde fagforeninger. Det er ikke holdbart, at den ene part kan snylte på den anden parts resultater.

Politikerne må på banen

En løsning kunne være at behandle de gule fagforeninger som de virksomheder, de reelt er. Fagforretninger, der er sat i verden for at tjene penge frem for at tjene medlemmernes sag.

Det svarer til, at nogen har gavn af en forsikring uden at skulle betale for den. Det løber nok rundt, så længe det store flertal bidrager, men desto færre der er om at samle regningen op, desto tungere byrde må de bære.

Hvis KRIFA og Det Faglige Hus vil virke som kommercielle forsikringsselskaber, så må de også betale skat og arbejde under kommercielle vilkår.

En anden og bedre løsning kunne være at differentiere fradraget for fagforeningskontingenter, så de gules discountbutikker ikke nyder samme fradrag som de røde foreninger.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fjernede i 2010 fradragsretten for fagforeningskontinenter over 3000 kroner for på den måde at ramme de røde fagforeninger.

En socialdemokratisk regering kunne lade sig inspirere og vende den model på hovedet. Gribe ind over for de gules snylteri og sikre de rigtige fagforeninger fair vilkår.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De gule gøgeunger ødelægger den danske model...
Vil de nuværende arbejdere acceptere, at der skal være sådan en gøgeunge, der ødelægger den danske model...
Nej - der er ikke plads til gøgeunger i den danske fagbevægelses rede...
Når og hvis det lykkedes de gule at ødelægge den danske model, vil arbejderne få slavelignende arbejdsforhold...
De gule gøgeunger skal ikke have de tilkæmpede overenskomster - de må nøjes med minimums løn og forhold...
og væk med skattefradrag for de gule gøgeungers fagFORRETNING...
Håber sandelig der er noget kampgejst i de nuværende arbejdere...tænk på jeres børn og børnebørn...puha...

Som Henning Jørgensen så rigtig beskriver det bør det grundlag som startede fagbevægelsen, dvs de røde partier kigge den løsning med fradrag igennem...
Fagbevægelsen er slet ikke synlig nok, der er for få " stærke " valgte og de formår ikke at fortælle hvad de gule netop ikke kan...
Jeg plejer ved hvervning at spørge ind til om de som er i Krifa er meget troende siden de støtter det formål, det plejer at åbne dialogen....

Måske den politiske fagbevægelse skulle begynde at levere noget medlemmerne ønsker, istedet for at føre partipolitik!

De rigtige fagforeninger levere det vigtigste; overenskomster der giver en fornuftig lønstigning og ornede arbejdsvilkår. De gule foreninger er opfostrer i Lars Løkkes hjerne for at ødelægge Den Danske model, så det bliver muligt at indføre tilstande som skal muliggøre dårligere løn og dårligere arbejdsvilkår. Billigere mdk. Betaling lokker folk, men på den lange bane viser det sig at blive et dyrt bekendtskab.

Nu har Krifa eksisteret i mere end 100 år, så gammel er Løkke trods alt ikke.

Krifa laver også overenskomst, en skam at FH bruger mafiametoder for at ødelægge dem!
Og Lars Løkke? Har du noget dokumentation for at Lars Løkke skulle have udtænkt de rigtige fagforeninger?

Jens Peder Nielsen, skal dit indlæg forstås på den måde som
du mellem linjerne beskriver, at det kun er Dansk Industri,
Dansk Erhverv og Dansk arbejdsgiver forening der må føre partipolitik.
Danske erhvervsklubber samler ind til at støtte de borgerlige partier,
det tror jeg ikke skar i fagbevægelsen, at man samler penge ind blandt
deres medlemmer, til at støtte de partier, som hører til den politiske
venstrefløj, SF og Enhedslisten, vi ved, at man har brudt forbindelsen
til Socialdemokratiet. Vi ved at Fritz Schur, som var bestyrelsesformand
for DONG, og personlig ven med Anders Fogh Rasmussen, var fundraiser for
partiet Venstre, så Lars Løkke kunne få rene underhyler på hver dag.

Nej Arne, jeg siger bare at de ikke kan forvente at blive taget seriøst i den arbejdende klasse, med deres socialistiske tankegang!

Og hvorfor blander du Løkke og hans underbukser ind i debatten? Du har måske ikke saglige argumenter?

Jens Peder Nielsen, det er da Lars Løkke der har fortalt,
at de indsamlede midler samt medlemmernes kontingent, er
blev brug til at betale for, at han kunne optræde velklædt,
og der blev også købt underbeklædning og sokker til formanden.

Fagbevægelsen har svækket sig selv ved ikke at nytænke sig selv. Fagbevægelsen har i årtier fastholdt samme gamle struktur og måde at organisere sig på, og har fejlet ved ikke at ville se deres medlemmer efterspørger noget andet. Men det er selvfølgelig nemmere at pege fingre af "de gule".

Kan man virkelig være anonym og så brokke sig over Fagbevægelsen? Er det fordi man er flov over et eller andet? Der var engang en Fremskridtsmand/DF´er/Brandmand, som vandt en sag om fagforeningsfrihed efter en dom i højesteret. Højesteret var nødt til at følge en tidligere dom fra menneskerettighedsdomstolen, som sagde man frit kunne vælge sin fagforening. Det har HELT SIKKERT ikke været danske forhold, der kan have været en afgørende faktor. Siden er der blevet mere og mere lovløst på området og hvis vi ikke passer på, ender det med vi skal stå på stillerpladser med vores papirer i hånden og fungere som daglejere! Det er DA absolut heller ikke interesseret i. Hvis Fagbevægelsen og DA kan gå hånd i hånd og fortælle arbejdstagerne og de uorganiserede arbejdsgivere , at alle ville vinde ( socialt og økonomisk ), hvis man organiserer sig i de aftalebærende organisationer. Problemet er at de gule fagforeninger elsker uorganiserede arbejdsgivere.

Lennart du er da helt væk, Krifa har på mange områder en bedre overenskomst end 3F!

Nej 3F og FH vil skide på de danske arbejdere!
En sørgelig udvikling de sidste femogtyve år!

Vi taber alle på monopol, især når det kommer til lobbyister, som FH!

Jens Peder Nielsen, når man kaldes for en overenskomstbærende
fagbevægelse, er det fordi man laver landsdækkende overenskomst,
jeg må indrømme, jeg kender ikke en eneste landsdækkende
overenskomst, som er indgået af forretningen KRIFA, det er da en
mulighed, at der er lavet lønaftaler med enkelt virksomheder,
men det har da vidst intet med en overenskomst at gøre.
der er ingen valgte repræsentanter i KRIFA, så vidt jeg ved er
der kun udpegede medlemmer af bestyrelsen, der kan nævnes Mette Bock,
som også samtidig sad i folketinget for LA.
Jeg tror at Krifa har lønaftaler med kristne friskoler, og ville
sikkert også haft med rejsebureauet Tjæreborg, "hvis de falder ned,
bliver de deroppe" som man sagde i Cirkusrevyen.

Jens Peter vil du venligst bevise, at KRIFA har en bedre overenskomst end 3F, mig bekendt har de ikke landsdækkende overenskomster mere, men det kan jo være du ved noget jeg ikke ved, jeg glæder mig til at dine påstande bliver bevist eller du indrømmer, at du tog fejl

forsat god dag

Anonym, du skriver som om du ved, hvad de som søger til de
gule fagforretninger efterspørger, jeg kunne godt tænke mig
at vide hvad disse mange hundrede tusinde efterspørger,
udover at ikke skal betale for at være i en fagforening,
det man betaler for i de gule, er vel kun at de gule
FORRETNINGER, administrerer A-kassen for dem der tror,
at de er medlem af en fagforening.

Arne tror du selv på det ævl?
Er du også tilhænger af QAnon?

Jens Peder Nielsen, jeg må indrømme jeg har taget fejl af Krifa,
de administrerer også efterlønsbidrag, for de medlemmer som har en
sådan aftale med staten.
Nej Jens Peder, jeg er ikke medlem af QAnon, men med alt det, ikke
fakta baseret nonsens du skriver, kunne min mistanke være at du
måske er, men det er kun en konspirations teori.

Det er så nemt af kritisere fagforeningen - den rigtige - den er altid blevet kritiseret, men uden den og strejkeretten var der ikke kommet ordentlige forhold for arbejdsfolkene. De der melder sig i de gule fagforeninger, gør det kun fordi, det er det billigste, og så regner de med, at andre stadig kæmper for ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Sludder, de gør det fordi de få et meget bedre produkt!
Dem på arbejdsmarkedet er jo som hovedregel ikke socialister og kommunister!
Men arbejdsome mennesker der ønsker et godt samfund der udvikler deres velfærdssamfund!
Ikke bruger pengene på omfordeling som venstrefløjen, som vil skide på de svageste i samfundet!

Jens Peder Nielsen, endelig har du set lyser, og givet udtryk for,
at medlemmerne af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten ikke er
socialister eller kommunister, men lønmodtagere, det har da også
taget lang tid for dig at nå til den erkendelse.
De svageste i vores samfund, må da være de som har mistet arbejdsevnen,
på grund af nedslidning, de har nu fået muligheden for at bruge
ARNE pensionen, som de kan vælge, uden at samfundet skal visitere dem.
Og så er det de overenskomst bærende fagforbund, som skaber forhold
for disse lønmodtagere, så nedslidningen kan undgås, og at de får en løn,
som tager hensyn til alle parter i samfundet, og som de kan leve godt af.
Du må heller ikke glemme ØD (økonomisk demokrati) som fagbevægelsen
har fået sneget ind af bagdøren, ved deres bugnende pensionskasser,
som på nuværende tidspunkt måske rummer små 6000 Mia. kroner, sådan cirka.