Annonce

Den delvis nedlukning udvides til resten af landet, og borgmester slår alarm

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at regeringen udvider den delvise nedlukning til resten af landet, at Københavns overborgmester slår alarm over antallet af coronasmittede i byen, og at justitsministeren nægter at svare på flere spørgsmål i minksagen. Og så er udlejningsplatformen Airbnb hårdt ramt af coronakrisen i netop København. Rigtig hårdt.

Tak fordi du læser med.

Nu udvides delvis nedlukning til hele landet

De skærpede restriktioner, der indtil nu har gjort sig gældende i 69 kommuner, bliver udrullet til resten af Danmark.

Det skriver TV2.

De nye restriktioner vil gælde fra onsdag klokken 16.

I dag er 79 procent af befolkningen underlagt særlige restriktioner.

De lokale restriktioner blev først indført i 38 kommuner - hovedsageligt i hovedstadsområdet, men også i Odense og Aarhus.

Den 10. december blev restriktionerne udvidet til at gælde i yderligere 31 kommuner.

Og nu følger altså de resterende kommuner.

De skærpede restriktioner betyder blandt andet, at skoleelever fra 5. klasse og opefter er sendt hjem og skal undervises digitalt, og at restauranter, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal holde lukket. Restauranter kan dog servere takeaway.

Offentlige arbejdsgivere er blevet opfordret til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, og private arbejdsgivere opfordres også "kraftigt" til at hjemsende medarbejdere, hvis det er muligt.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er det såkaldte kontakttal i dag 1,2. Det er det samme som sidste uge, og det betyder, at 10 personer smitter 12, og at smitten stiger 20 procent hver 5. dag.

placeholder

Læs hele historien her.

 

Københavns overborgmester slår alarm

Begræns jeres sociale liv!

Sådan lyder det fra Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), efter at hovedstaden topper listen over kommuner med størst smittetryk. De unge fører ganske vist an, men smitten stiger blandt alle aldersgrupper i hovedstaden, og flere testes positive.

”Det er positivt, at så mange bliver testet, og at så mange gør sig umage for at følge myndighedernes anvisninger om afstand og mindre social aktivitet,” siger Lars Weiss.

”Men intet tyder desværre på, at de mange tiltag har slået igennem endnu. Derfor opfordrer jeg på det kraftigste til, at vi alle sammen strammer os ekstra an og gør alt, hvad vi kan for at begrænse smitten de kommende dage og henover julen. Også selvom det kræver afsavn for mange af os.”

Senest har Københavns Kommune genindført ensretningen for gående omkring Peblinge Sø, Sortedams Sø og volden på Christianshavn. Det sker blandt andet, fordi kommunen forventer, at lukkede fitnesscentre og breddeidræt sender flere motionister udenfor.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der hen over de seneste syv dage er registeret 4.939 smittetilfælde i København. Mens 2,5 procent af de testede blev fundet positive i begyndelsen af december, så er nu 4,3 procent positive af alle de københavnere, som bliver testet.

 

Hækkerup nægter at svare på flere spørgsmål i minksag

Selvom der er mange ubesvarede spørgsmål i minksagen om både Justitsministeriets, justitsminister Nick Hækkerups (S) og ikke mindst Rigspolitiets rolle og ageren i den spegede sag om aflivning af mink uden lovhjemmel, så skal Folketinget ikke regne med at få flere svar fra netop Nick Hækkerup.

Det skriver Berlingske.

I et brev til Folketingets retsudvalg forklarer justitsministeren nemlig, at den såkaldte granskningskommission nu skal endevende forløbet.

»Jeg har stor forståelse for, at der er tale om en sag, som påkalder sig stor politisk interesse, og hvor udvalget naturligt har et ønske om at stille regeringen spørgsmål,” skriver Nick Hækkerup.

”Indtil de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er faldet på plads, finder jeg – som det er sædvanligt og naturligt, når der gennemføres en sådan uafhængig undersøgelse eller er udsigt hertil – imidlertid af principielle grunde ikke anledning til at besvare flere mundtlige eller skriftlige spørgsmål om sagen.”

Justitsministeren er dog klar til at svare på spørgsmål, når ”de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er på plads”. Det gælder dog kun spørgsmål, som ”klart måtte falde uden for den kommende kommissionsundersøgelses kommissorium”.

Læs hele historien her.

 

Borgmester-skandale: Tilsyn kræver svar

Fredericia Kommune skal nu svare Ankestyrelsen på, hvad der foregik, da borgmester Jacob Bjerregaard (S) købte en luksusgrund af kommunen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ankestyrelsen fører tilsyn med kommunerne og har nu bedt Fredericia Kommune om en redegørelse på baggrund af avisens afsløringer.

”Ankestyrelsen er blevet opmærksom på, at Fredericia Kommune har solgt en ejendom til borgmesteren. Vi er blevet opmærksomme på forholdet igennem en artikel af 9. december 2020 i Ekstra Bladet,” skriver Ankestyrelsen blandt andet.

Ankestyrelsen fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Styrelsen skal bruge redegørelsen til at vurdere, om der skal rejses en tilsynssag.

Fredericia Kommune har selv igangsat en intern undersøgelse af forløbet, der blev afsløret, dagen efter Jacob Bjerregaard (S) meddelte sin afgang. Kommunen har nu seks uger til at svare tilsynsmyndigheden.

Læs hele historien her.

 

Airbnb styrtbløder i København

Udlejningsplatformen Airbnb er hårdt ramt af coronakrisen i København. Rigtig hårdt.

Det skriver Fagbladet 3F.

Nye tal, som Fagbladet 3F har trukket via dataindsamlingssiden Insideairbnb, viser, at antallet af anmeldelser givet via Airbnb’s platform styrtdykkede i marts måned.

Derudover viser tallene, at antallet af udbudte Airbnb-boliger i København er faldet fra næsten 24.000 i februar til kun lidt over 7.000 i november.

Det overrasker ikke Jane Widtfeldt Meged, som forsker i blandt andet deleøkonomi og turisme på Roskilde Universitet, at Airbnb ligesom den københavnske hotelbranche er blevet tvunget i knæ af coronakrisen.

”Den udenlandske turisme er faldet kraftigt, mens den indenlandske turisme til gengæld er steget. Men der har danskerne søgt ud af byerne og mod kysterne, og Airbnb er et udpræget storbyfænomen,” siger Jane Widtfeldt Meged til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Airbnb, men de har hverken ønsket at kommentere tallene eller at offentliggøre deres officielle udlejningstal.

Men Visitdenmark har tidligere offentliggjort officielle tal fra Airbnb, og her fremgår det, at der i 2019 var omkring 1,1 millioner turister i Danmark, som havde brugt Airbnb. Og ud af dem boede godt halvdelen i København.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet