Annonce

Det ved vi om aftale om seniorførtidspension

Regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale ventes i eftermiddag at lande en aftale: Kravet om individuel vurdering fastholdes
Alt tyder på at regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale i eftermiddag lander en aftale, der vil gøre lidt lettere at komme på seniorførtidspension.

Det vil dog fortsat være sådan at ingen kan få tilkendt seniorførtidspension uden en individuel vurdering af ens arbejdsevne. Der bliver således ikke tale om en egentlig rettighed for nedslidte.

Der bliver således ikke tale om en egentlig rettighed for nedslidte

Ifølge TV2 News er der lagt op til følgende krav for tilkendelse af en fornyet seniorførtidspensionsordning:

  • Man kan maksimalt arbejde 15 timer om ugen efter lang tid på arbejdsmarkedet. Ansøgeres arbejdsevne skal altså fortsat vurderes individuelt.
  • Det nuværende krav om 20-25 år på arbejdsmarkedet fastholdes.
  • I dag kan man kun få tilkendt seniorførtidspension, hvis man har højst fem år til folkepensionen. Det krav ændres til seks år.
  • Ens arbejdsevne skal vurderes inden for ens fag. Er man uddannet slagter, er det altså inden for slagterfaget ens rest-arbejdsevne skal vurderes.

Kun 1.285 har fået seniorførtidspension

Pt. har kun omkring 1.285 fået tilkendt seniorførtidspension i perioden 2014-2018. Forventningen var ellers, at 8.000 ville have fået tilkendt seniorførtidspension frem til 2020. Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til folketingsmedlem Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Det er dette store gab mellem forventningerne blandt forligspartnerne - V, K, DF og RV - tilbage i 2011, og så den faktiske virkelighed, som det forventede forlig om seniorførtidspension vil forsøge at rette op på – med fem års forsinkelse.

Socialdemokratiet blev smidt ud af forhandlingerne om en forbedret seniorførtidspension 12. april.

Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der sidder for enden af bordet ved forhandlingerne om en fornyelse af seniorførtidspensions-ordningen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet