Annonce

Efter afstemning: Gade beholder lukrativ sidegesjæft

Folketingets formand, Søren Gade (V), har fået grønt lys til at beholde hverv ved siden af formandsposten.
Foto: Venstre, pressefoto
Søren Gade (V), formand for Folketinget
Det skabte debat om mulig inhabilitet, da den nyudnævnte formand for Folketinget, Søren Gade(V), meldte ud hvilke af sine ulønnede og lønnede hverv, han agtede at beholde ved siden af formandsposten.

Men tirsdag aften valgte et flertal i Udvalget for Forretningsorden at give Søren Gade grønt lys til at beholde de udvalgte hverv.

Det skriver Ekstra Bladet.

Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte

Det var især det, at Søren Gade beholder det lønnede hverv som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn, som vakte debat. En stilling til 300.000 kroner om året.

”Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte,” sagde Søren Gade efter mødet til Ekstra Bladet.

Både Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), kritiserede Søren Gades beslutning.

Formandspost til millionløn

Ifølge reglerne på området skal formanden for Folketinget udtræde af andre hverv, medmindre han selv vurderer, at der ikke vil være vanskeligheder ved at fortsætte i disse stillinger.

Folketinget kan dog beslutte, at en formand skal udtræde af sine hverv.

Jeg vurderer, at de hverv, jeg viderefører, ikke vil medføre vanskeligheder i forhold til mine pligter som formand

Med posten som formand for Folketinget følger en årsløn på samme niveau som statsministerens på 1,7 millioner kroner.

Selvom det ikke er imod reglerne at beholde ulønnede og lønnede hverv ved siden af formandsposten, så har det været kutyme at forrige formænd er udtrådt af deres hverv.

Søren Gade er udtrådt af en række lønnede og ulønnede hverv. Den mest prominente er den som kommitteret for Hjemmeværnet til 400.000 kroner om året.

Den stilling skal nu slås op.

Partier ønsker klarere regler

SF’s Karina Lorentzen fortæller til Ekstra Bladet, at partiet agter at stille forslag om at ændre reglerne fremover. Det bakker Enhedslisten desuden op om.

Søren Gade har hele tiden forsvaret sin beslutning med, at det er vigtigt for ham at have føling med samfundet uden for Christiansborg.

”Jeg vurderer, at de hverv, jeg viderefører, ikke vil medføre vanskeligheder i forhold til mine pligter som formand og min mulighed for at lede møderne i Folketingssalen. Efter min vurdering er det vigtigt, at jeg som folkevalgt også er i berøring med livet, som det leves uden for Christiansborg. Det er den væsentligste årsag til, at jeg ønsker at bevare nogle hverv,” lød det fra formanden i sidste uge i en pressemeddelelse.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"at jeg som folkevalgt også er i berøring med livet, som det leves uden for Christiansborg"

Søren Gade, hvornår var du sidst på et plejehjem, en skadestue, en børnehave, med politiet på patrulje, ....
i flere dage hvert sted???

Vi kan også godt vende den om - den med honoraret for posten i Esbjerg havn - de 300.000kr. modregnes i vederlaget som folketingets formand.
Det burde i princippet gælde for ALLE folketingsmedlemmer og ministre, at der modregnes i vederlaget svarende til de honorarer der oppebæres ved arbejde uden for tinget
.

Ja. Nan er jo blandt venner. Og alle kan jo få brug for en nebengeschæft.

I 2 år har politikken blidt en oprørt befolkning ind politikerne på fløjene er hinandens værste fjende. Det har så vist sig at være en kollektiv lodret løgn.

Fake News af den aller værste skuffe fra de mennesker vi skulle stole på.

Annonce