Annonce

Efter skandalesager: Socialdemokraterne i Fredericia har fundet sin borgmesterkandidat

Kandidaten, der blev fremhævet i egen avis af sin bror - uden at det blev deklareret for læserne, blev vraget af S-medlemmerne
Foto: Socialdemokratiet i Fredericia
Andreas Dyhrberg Andreassen (S), folketingskandidat - tabte kampen om at blive sit partis borgmesterkandidat
Socialdemokraterne i Fredericia har torsdag valgt sin borgmester- og spidskandidat til kommunalvalget november 2025.

Valget faldt på tidligere tillidsmand ved Post Nord og 3F'er, Christian Bro, der er medlem af Fredericia Kommunalbestyrelse og formand for teknisk udvalg. Bro blev valgt med 60 procent af de afgivne stemmer.

Afstemningen blev dermed også et fravalg af den anden kandidat til posten, folketingskandidaten og mediemanden Andreas Dyhrberg Andreassen.

Kom skidt fra start

Dyhrberg Andreassen kom skidt fra start, da han blev fremhævet som den bedste af borgmesterkandidaterne i en analyse skrevet af Andreassens egen bror i lokalmediet Fredericia Avisen, som er ejet af Andreas Dyhrberg Andreassen.

"Med en baggrund i partiet siden barndommen, er Andreassen særdeles godt bekendt med de socialdemokratiske rutiner," hed det blandt andet i analysen, der fremhævede Andreassen på bekostning af de dengang to øvrige S-borgmesterkandidater.

Andreassen blev også fremhævet for sit gode netværk på Christiansborg

Andreassen blev også fremhævet for sit gode netværk på Christiansborg.

Men Fredericia Avisen oplyste derimod ikke, at Andreas Dyhrberg Andreassen ejer netmediet, og at journalisten, der skrev analysen, Janus Bang, er hans egen bror.

Først da sagen kom frem i ikke alene lokale og regionale medier, men også i landsdækkende medier blev analysen opdateret med en oplysning om, at Andreas Andreassen ejer Fredericia Avisen, og at journalisten bag analysen er Andreas Andreassens bror.

Andreassen var også forbi TV 2 News-programmet ‘Presselogen’, hvor han beklagede forløbet.

Fredericia Kommune har betalt dyrt for annonceaftale 

I valgkampens slutspurt kom det desuden frem, at Fredericia Kommune har betalt en langt højere pris end Middelfart Kommune for annoncering i Andreas Andreassens Fredericia Avisen.

Fredericia Kommune har betalt 26.552 kroner om måneden i 2023 mod en garanti på 250.000 visninger per måned. Det giver en pris per 1.000 visninger på 106 kroner.

Middelfart Kommune har kun betalt Fredericia Avisen 7.956 kroner om måneden mod en garanti på 200.000 visninger per måned. Svarende til 40 kroner per 1.000 visninger.

Dermed har Middelfart Kommune betalt Fredericia Avisen under det halve

Dermed har Middelfart Kommune betalt Fredericia Avisen under det halve af den annoncepris, Fredericia Kommune har betalt.

Den markante prisforskel kritiseres af professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh:

”Offentlige myndigheder må ikke betale mere end højst nødvendigt, ellers kan det være ulovlig erhvervsstøtte. Hvis en kommune konstaterer, at man tilsyneladende betaler for meget for en vare, så skal man enten bringe det fuldstændigt til ophør eller sikre sig, at man får den besparelse, som andre også kan opnå,” sagde han tidligere på ugen til  TV Syd.

Tredje kandidat trak sig

Oprindeligt var der tre kandidater, der kæmpede om at blive Socialdemokraternes borgmesterkandidat i Fredericia. Men 6. marts kastede byrådsmedlem John Nyborg håndklædet i ringen.

“Jeg vurderer, at der ikke er stor nok opbakning til mig. Det er vigtigt, at byrådsgruppen og partiet står sammen om at sikre, at vi sikrer os borgmesterposten efter næste valg. Derfor bakker jeg i stedet op om Christian Bro, for det er vigtigt at få valgt en borgmesterkandidat med erfaring fra byrådet,” forklarede John Nyborg til TV Syd om baggrunden for, at han trak sig.

Den nuværende socialdemokratiske borgmester, Steen Wrist, meddelte i slutningen af januar, at han ikke genopstiller.

Men det har Wrist ikke planer om

Forventningen har været, at Wrist - hvis den nye spidskandidat blev et medlem af kommunalbestyrelsen - ville trække sig i god tid og overlade pladsen til den nye borgmesterkandidat, som så bedre kan profilere sig op til kommunalvalget november næste år. Men det har Wrist ikke planer om:

“Mit udgangspunkt er at blive valgperioden ud.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet