Socialdemokratisk borgmester genopstiller ikke

Fredericias borgmester Steen Wrist har brug for “en mere normal arbejdsuge” og mere tid til børn, familie og venner
Foto: Privat
Steen Wrist Ørts (S)
Fredericias socialdemokratiske borgmester, Steen Wrist, 43, genopstiller ikke til kommunalvalget i november næste år.

Det fortæller han i et opslag på Facebook.

“Når Socialdemokratiet på den ordinære generalforsamling til marts skal vælge borgmesterkandidat, så stiller jeg ikke op igen,” skriver Steen Wrist.

Han begrunder sin overraskende melding med, at han efter ti travle år i kommunalpolitik ønsker mere tid:

“Efter mere end ti travle år i byrådet og ikke mindst nogle spændende, men også arbejdsmæssigt hårde år som borgmester, har jeg brug for en mere normal arbejdsuge og langt mere tid til mine børn, familie og venner.”

Blev pludselig borgmester

Steen Wrist skriver også, at han - da han trådte ind i kommunalpolitik for ti år siden - ikke havde ambitioner om at blive borgmester.

Men den daværende socialdemokratiske borgmester i Fredericia, Jacob Bjerregaard, meddelte pludselig i december 2020, at han 1. februar stoppede som borgmester til fordel for et ledende job hos kommunikationsbureauet Advice.

Straks efter meldingen startede en lavine af kritisk medieomtale af Jacob Bjerregaard - og af den daværende kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe.

Steen Wrist havnede på borgmesterposten - og stod derfor i spidsen for den nødvendige oprydning og krisestyring i kommunen. Det var en hård tid, skriver Steen Wrist:

7 år senere pegede pilen dog pludselig på mig

“7 år senere pegede pilen dog pludselig på mig. Fredericia Kommune var sendt ud i et stormvejr, og de næste mange måneder gik med dårlige overskrifter, jura og uro.”

Steen Wrist skriver dog også, at han hen ad vejen blev glad for hvervet som borgmester “ikke mindst på grund af den opbakning jeg hele vejen har fået fra kolleger i byrådet, medarbejdere og engagerede borgere bredt i kommunen”.

Massiv socialdemokratisk tilbagegang

Ved kommunalvalget i november 2021 gik Socialdemokratiet i Fredericia massivt tilbage. Partiet havde hidtil haft absolut flertal, men ved kommunalvalget måtte Socialdemokratiet nøjes med 37,3 procent af stemmerne - en tilbagegang på 17 procentpoint.

Men det lykkedes alligevel Steen Wrist og Socialdemokratiet at genvinde borgmesterposten - med støtte fra SF og Enhedslisten.

Steen Wrist stiller selv spørgsmålet: “Hvorfor så stoppe nu?” Og svarer selv uddybende:

jeg savner et liv, hvor man ikke er politiker på fuld tid

“Fordi jeg kan mærke, at jeg ikke kan bevare motivationen og gejsten til 4 år mere som borgmester. Fordi jeg savner et liv, hvor man ikke er politiker på fuld tid og kører i højeste arbejds-gear næsten hele tiden, og hvor der er mere tid til at være far for mine drenge. Og fordi jeg synes, at min afløser på borgmesterposten har et godt afsæt for at videreudvikle Fredericia.”

placeholder

 

Den kommende tid vil vise, hvem der kommer i spil som Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat. Og også om den nye borgmesterkandidat sætter sig i borgmesterstolen i længere eller kortere tid op til kommunalvalget november næste år.

Pt. kan det heller ikke udelukkes, at borgmesterkandidaten findes uden for den nuværende S-gruppe i kommunalbestyrelsen.

Sager droppet

Statsadvokaten i Viborg droppede sommeren 2022 sagerne mod Fredericias tidligere borgmester, Jacob Bjerregaard, og den tidligere kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe.

Sagerne blev droppet fordi, “det  ikke under en straffesag kan bevises, at de to har gjort sig skyldige i grove eller oftere gentagne forsømmelser eller tilsidesættelse af deres pligter.”

Statsadvokaten skrev videre, at “efterforskningen mod den tidligere borgmester vedrørende et køb af en byggegrund m.v. (er) standset, fordi der ikke er grundlag for at fortsætte den, da der ikke er fremkommet beviser for strafbart forhold, ligesom det må antages, at forholdene er forældede”.

Jacob Bjerregaard er i dag særlig rådgiver for skatteminister Jeppe Bruus (S).

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce