Annonce

BT's fejlfyldte kampagne om stemmefusk

BTs kampagne om socialdemokratisk folketingskandidaturer bygger på fejlagtige oplysninger og ulogiske argumenter.
BT har i de seneste dage kørt en række stort opsatte artikel om folketingsmedlem Jacob Bjerregaard (S), der angiveligt skulle have fået medlemmer flyttet over fra andre partiforeninger, da han for godt seks år siden blev opstillet som folketingskandidat i den lille Utterslevkreds i København.

Overskriften hedder ”Mistanke om stemmefusk hos Socialdemokraterne”. I sig selv en selvopfyldende profeti og ikke særligt dækkende for hvad der er historien. Nemlig at der er blevet flyttet medlemmer fra andre københavnske kredse til Utterslevkredsen på Ydre Nørrebro.

I den seneste artikel i dag siger Socialdemokraternes partisekretær Lars Midtiby at han mener artiklerne er "udtryk for dårligt journalistisk håndværk". Og han har måske en pointe.

BTs kronvidne er en tidligere ansat på socialdemokraternes partikontor, der bevidner at der var en stor trafik af yngre medlemmer til netop Utterslevkredsen. Hun siger også, at der blev oprettet mange nye medlemmer i Utterslev.

Begrebet 'stemmefusk' indikerer på en eller anden måde, at det er foregået i modstrid med reglerne, men de socialdemokratiske partilove tillader faktisk, at man kan være medlem i en kreds uden for sin bopæl. Det giver specielt god mening i København, hvor mange ikke har så stor tilknytning til deres lokalområde, men måske gerne vil være aktive sammen med nogen de kender, eksempelvis fra DSU. Den regel kan man så være uenig i, men der kan ikke være tale om fusk, når man følger reglerne.

I partilovene fremgår det dog, at medlemmer der ifølge valgloven ikke kan stemme på vedkommende, ikke kan stemme til opstillingen. Altså at hvis man er bosat i f.eks. Rødovre, men er medlem på Amager, så kan man stemme til opstillingen til regionsrådet, men ikke til kommunal- og folketingsvalg.

Til BT siger den tidligere ansatte på partikontoret:
”Jeg frygtede, at de ude i landet troede, at jeg var dybt idiot, når et medlem med adresse i Kastrup, som jeg har oprettet, pludselig havde stemmeret i Utterslev. Jeg kunne ikke have, at der foregik sådan noget. Selvfølgelig måtte vi ikke bare flytte et medlem fra hans hjemmekreds og over i en anden kreds, men det skete altså”.
Men det er her at BTs kronvidne så tager fejl, når hun siger at et medlem fra Kastrup ikke kunne stemme på Jacob Bjerregaard. Kastrup ligger godt nok i Tårnby Kommune, men indbyggerne Tårnby Kommune stemmer til folketingsvalg i Københavns Storkreds – og derfor kunne vedkommende godt stemme på bl.a. Jacob Bjerregaard.

En anden påstand fra BT er at yngres medlemmer af DSU og Frit Forum – der deres vilje eller kendskab – er blevet flyttet til Utterslevkredsen lige op til afstemningen.

Der mangler BT, at give en logisk forklaring på hvorfor en kandidat til nogen politisk post - her Jacob Bjerregaard og hans støtter - skulle bruge tid og kræfter på at rykke medlemmer rundt fra andre partiforeninger og til Utterslevkredsen, enten imod deres vidende eller imod deres vilje. Meningen må da være at flytte folk, der af fri vilje havde lyst til at stemme på ham.

For det giver altså ikke nogen mening.


Flere artikler om emnet

Annonce