Logikken er altid, at skal man drive en moderne virksomhed, så må der ikke stå noget i vejen for de kreative genier i toppen. Da slet ikke hensyn til medarbejdernes arbejdsvilkår.
Men så organiserer fagbevægelsens røde nisser sig til kamp, og inden længe er der tegnet overenskomst.
De stolte rigmænd lærer, at man faktisk godt kan drive en fornuftig forretning i et land med et organiseret arbejdsmarked.
Denne gang er det Elon Musk, kendt for sin modstand mod fagforeninger, der står over for et opgør med Norden.
Ingen af de ansatte på Elon Musks Tesla-fabrikker har tidligere haft en overenskomst, men nu ser vi en serie af strejker brede sig over Sverige og Danmark og de andre nordiske lande.
Musk står ikke kun over for utilfredse medarbejdere; han står over for en hel arbejdsmarkedsmodel, der bygger på principper om kollektive aftaler og faglige rettigheder.
Man kan trække paralleller til tidligere konflikter med lignende giganter i Danmark
Virksomheder, som forsøger at operere uden for dette system, møder modstand.
Historien har vist os, at når gigantiske, internationale virksomheder støder imod den danske model, ender de ofte med at bøje sig.
Man kan trække paralleller til tidligere konflikter med lignende giganter i Danmark.
Tag eksempelvis Ryanair, der oprindeligt nægtede at indgå en overenskomst og flyttede sin base ud af København.
Men efter en tid etablerede de sig i Billund og indgik overenskomst. Dette viser, at selvom virksomheder kan modstå i begyndelsen, er det ofte sådan, at de til sidst må tilpasse sig de lokale arbejdsmarkedsforhold.
Den flamboyante rum-entrepreneur kan lige så vel spare sig både besværet og pengene og skrive under med det samme
Det samme skete for fastfoodkæden McDonalds. Selve symbolet på amerikansk hyperkapitalisme, der efter en lang tids konflikt tegnede sin første overenskomst i 1988.
Det er derfor sandsynligt, at Tesla, på trods af Musks stærke holdninger, kommer til at bøje sig.
Den flamboyante rum-entrepreneur kan lige så vel spare sig både besværet og pengene og skrive under med det samme.
For den danske model er dybt forankret i vores samfund, og virksomheder, der forsøger at underminere lønmodtagernes vilkår, lægger sig ud med os alle.
I en tid hvor virksomheders image og brandværdi er afgørende, kan en langvarig konflikt med fagbevægelsen skade Teslas omdømme alvorligt.
Derfor bør Elon Musk erkende, at samarbejde og respekt for faglige rettigheder er en uundgåelig del af at drive virksomhed i Norden.
Kommentarer
Sjovt nok er McDonald´s efterfølgende nærmest gået hen og blevet stolte af deres overenskomst og de generelt ordnede forhold, som flere gange har fået dem valgt til Danmarks bedste arbejdsplads.
Og det oveni at de stadig tjener penge i Danmark, og kontinuerligt har udvidet forretningen, selvom medarbejderne brutto tjener 3 gange så meget som i USA.
Det er afgørende at vinde kampen for overenskomst med Elon Musk. Men det er helt uacceptabelt for mig som medlem af Metal at se at mit forbund lurepasser i denne vigtige kamp så hvis Niels Jespersen skal få ret i at han kommer til at bøje sig så kræver det at PIOPIO er med til at presse Metal ind i kampen. Det kommer ikke af sig selv og det er farligt bare at tage udgangspunkt i tidligere vundne kampe fra en tid hvor fagbevægelsen stod langt bedre organiseret, https://socinf.dk/tesla-strejken-en-afgoerende-styrkeproeve-i-kampen-for...
Bare trotskisterne ikke blander sig. I givet fald kan man være ret sikker på, at noget går galt - og lønmodtagerne er værre stillet efterfølgende.
Jeg har set 5 asyl ansøgere (kranperkere og bøssenegere) gokke og sutte den af på en hest hvor til sidst at tage den bagfra. Det var en virkelig forstyrrende oplevelse
Hvad har det med Tesla at gøre? Underligt sprog, står vist ikke i Retskrivningsordbogen, uanset årgang.
Hvis Musk ikke bøje sig må vi bøje ham. Musk er ikke enehersker, som kan gøre sine ansatte til slaver.
Legen stopper lige her. I Norden og Danmark.
Hvor ellers?
Gu skal de da ej lade sig afpresse, af de fanebærende tyraner.
er tre interesser her:
Teslas
Medarbejdernes
Fagbevægelsens
Teslas interesser er selvklare.
For medarbejderne gælder det gode løn- og arbejdsvilkår.
For fagbevægelsen gælder det selve overenskomsten.