Endnu flere familier har brug for julehjælp

Selvom Danmark efterhånden er kommet ud af krisen, kommer det ikke alle til gavn. Nødhjælpsorganisationerne forventer rekordmange ansøgninger om julehjælp i år.
Selvom julen for de fleste af os stadig er på behørig afstand, er der allerede flere af vores medborgere, der gruer over, om der bliver råd til and, pebernødder og julegaver, når kalenderen siger 24. december.

For selvom krisen efterhånden har sluppet sit greb om Danmark, melder nødhjælpsorganisationerne om rekordmange ansøgninger til julehjælp. ”Det har svinget de seneste år, men i år har vi set en markant stigning i antallet af ansøgere allerede nu. Det bliver et rekordår” siger Mads Roke Clausen fra Mødrehjælpen til Fagbladet 3F.

Også hos Dansk Folkehjælp forventer man, at køen til julehjælp bliver længere i år. ”Læner vi os op ad sidste års erfaringer, kommer vi til at se en stigning på op til 20 procent i antallet af ansøgninger”, siger generalsekretær Klaus Nørlem, der forventer mindst 15.000 ansøgninger om julehjælp i år.

Det er i høj grad en forfejlet krisepolitik og et offentligt system, der skubber arbejdsløse rundt som en kastebold, der har skylden for, at flere og flere danskere søger om julehjælp. I hvert fald hvis man skal tro Dansk Folkehjælp. ” Mange af de familier, der søger, er gengangere. De bliver skubbet rundt i systemet mellem de forskellige overførselsindkomster”, siger Klaus Nørlem

Efter regeringen afskaffede fattigdomsgrænsen, er det blevet sværere for os at måle, hvordan fattigdommen i Danmark udvikler sig, og derfor kan antallet af danskere, der søger julehjælp være en god indikator på, hvor mange, der ikke kan få pengene til at slå til.

Hvis de julehjælpssøgende håber på en hjælpende hånd fra regeringen, må de kigge i vejviseren. Regeringen forhandler netop nu reglerne for et nyt kontanthjælpsloft, hvor man blandt andet vil fjerne boligsikringen for kontanthjælpsmodtagende par. Så måske bliver julekurvskøen endnu længere næste år.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook