Enhedslisten vil straffe hvidvask hårdere

Økonomisk kriminalitet skal straffes hårdere, lyder det fra Enhedslisten.
Hårdere straf er normalt ikke højt på ønskesedlen hos Enhedslisten. ”Man bliver ofte mere, ikke mindre, kriminel af at være i fængsel, og strengere straffe får i mange tilfælde ikke mennesker til at holde op med at begå kriminalitet,” kan man læse på partiets hjemmeside.

Men i kølvandet på en række skandaler om økonomisk kriminalitet, foreslår partiet nu at strafferammen for den slags ugerninger, hæves markant.

Senest er det kommet frem at ti medarbejdere fra Danske Bank fået ransaget deres hjem - bl.a. den tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen og den tidligere formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen.

De ti er sigtet for overtrædelser i forbindelse med hvidvask-skandalen i Danske Banks estiske filial. Hvis efterforskningen viser, at der er noget at komme efter, og der er tale om grov medvirken til hvidvask, vil de højest kunne straffes med otte års fængsel.

Det er forbrydelser, der har enorme konsekvenser for alle.

Og det er altså ikke nok, lyder det fra Enhedslistens finansordfører Rune Lund:

”Udbytteskandale, hvidvask for milliarder og store firmaer i skattely. Den ekstreme økonomiske kriminalitet truer vores samfund, tryghed og pengepung. Det er forbrydelser, der har enorme konsekvenser for alle. Det svækker tilliden til systemet. Det gør alle, der knokler hver dag og betaler deres skat, vrede med god grund. For det er at tage penge direkte fra vores velfærd. Pengene burde gå til sygehuse, børnehaver og ældrepleje”.

Derfor foreslår Enhedslisten at strafferammen for hvidvask sættes markant i vejret.

 ”Vi bliver nødt til at have en straf, der står mål med, hvor samfundsundergravende visse former for økonomisk kriminalitet er,” siger Rune Lund.

Det skal ske ved, at der indføres en helt ny strafkategori for samfundsundergravende hvidvask og skatteunddragelse, som skal give op til 12 års fængsel. Samtidig skal bødeniveauerne for skatteunddragelse hæves, så man ved fængselsstraf vil kunne blive pålagt en bøde på op til det dobbelt af det beløb, der er svindlet for.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce