Erhvervsminister får kritik for IKEA-udmelding: Ville minimere smitterisiko

Venstres Sophie Løhde: "Det nytter ikke noget at skælde ud på en virksomhed, der følger loven"
Foto: IKEA
IKEA varehus

Møbelgiganten IKEA valgte mandag at åbne sine fem varehuse i Danmark efter frivilligt at have lukket dem ned 18. medio marts.

Åbningen blev mandag kritiseret af erhvervsminister Simon Kollerup:

“Som erhvervsminister har jeg været stolt over, at regeringen og dansk erhvervsliv har kunnet samarbejde om at håndtere corona ansvarligt og forsvarligt. Men hvis vi skal lykkes med en forsvarlig og kontrolleret genåbning af Danmark, så er vi nødt til at kontrollerede skridt mod en mere normal hverdag. Derfor har vi sagt meget klart og tydeligt til IKEA og andre, der har holdt lukket: Lad nu være med at åbne, før vi har koordineret med hinanden,” sagde Kollerup til Ritzau og fortsatte: 

Lad nu være med at åbne, før vi har koordineret med hinanden

“Jeg synes, det er meget bekymrende, at man midt i en sundhedskrise vælger at overhøre myndighedernes advarsler. Vi vil alle sammen gerne have en normal hverdag igen, og vi er i gang med at tage skridt i den retning. Det skal vi ikke risikere at sætte over styr. Derfor er jeg heller ikke glad for åbningen af IKEA i dag. Det er klart, at vi nu overvejer, hvordan der skal følges konkret op på det her.”

Simon Kollerups kritik af IKEA mødes nu med kritik fra partierne på Christiansborg, der kræver klarere meldinger fra regeringen til erhvervslivet.

Venstre: Ikea følger loven

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at “det er en besynderlig opførsel fra erhvervsministeren”:

Enten er der et forbud, eller også er der ikke

“Enten er der et forbud, eller også er der ikke. Det nytter ikke noget at skælde ud på en virksomhed, der følger loven og alle retningslinjer og frivilligt har valgt at lukke ned i seks uger, mens byggemarkeder og havecentre har valgt at holde åbent. Det er ti dage siden, IKEA meldte ud, at de ville genåbne, og hvis det var sundhedsfagligt uforsvarligt, har der været ti dage, hvor man har kunnet gribe ind og forbyde det. Man kan altså ikke lede et land ud fra, hvad ministeren føler, mener og synes,” siger Sophie Løhde til Berlingske.

Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, holder sig heller ikke tilbage. På Twitter skriver han omkring midnat natten til tirsdag:

“De blev ikke tvunget til lukning. Åbner igen. Følger sundhedsmæssige forskrifter. Ministeren kan ikke lide det. Hvor er vi på vej hen? Skal borgere og erhvervsliv pejle efter ministres fornemmelser eller landets lovgivning? Pas nu på!”

placeholder

 

Konservative: Ikea lukkede frivilligt ned

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, siger, at “det begynder at ligne noget, jeg ikke kan lide”:

IKEA har ikke på noget tidspunkt været lukket – de har gjort det frivilligt

“Hvad bliver det næste? Regeringen går alt for langt i forhold til, hvordan den skal agere over for virksomheder og vores befolkning. IKEA har ikke på noget tidspunkt været lukket – de har gjort det frivilligt. Nu har de brugt tid på at gøre deres forretning klar til, at der kan være et særligt antal ad gangen, der er sprit, og de har taget deres forholdsregler, helt ligesom alle andre steder, der har åbent. At ministeren siger, at han skal overveje, hvad der skal ske, er ikke i orden. Det bliver simpelthen for magtfuldkomment og er langt ude i forhold til, hvordan vi skal behandle vores erhvervsliv,” siger de konservatives formand til Berlingske.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, er mindst lige så hård i sin kritik.

På Facebook skriver han mandag aften:

“Jamen, hallo - hvad er det lige erhvervsministeren har gang i?

IKEA har i dag genåbnet deres butikker. Med max kapacitet på antal tilladte kunder, afstandskrav, håndsprit i rigelige mængder og kontrol. Altså fornuftige retningslinjer.

Ved IKEA Høje Taastrup var politiet forbi og konstaterede at folk holdt afstand, opførte sig hensynsfuldt og fulgte myndighedernes råd.

Men alligevel er landets erhvervsminister utilfreds.

Han mener ikke, at IKEA skulle have åbnet - selvom de har lov og ret til det - og selvom det ifølge myndighederne sker under ordentlige forhold.”

placeholder

 

Også de radikale undrer sig over ministerens kritik af IKEA:

“Hvis ikke de må gøre noget, der er lovligt, og følge opstillede retningslinjer, så må man give påbud og klarere retningslinjer. Vi kan ikke have, at en virksomhed skal “regne den ud” eller ringe ministeren op først, før den må være til,” lyder det fra partiets gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen.

Byggemarkeder har holdt åbent

Simon Kollerup har uddybende forklaret over for TV 2, at han havde håbet, at IKEA havde fulgt hans og regeringens “anbefalinger og klare meldinger”:

Jeg havde også regnet med, at man fra IKEA's side havde fulgt de anbefalinger, som de zoologiske haver kunne finde ud af at følge

“Der er ikke retningslinjer til det hele, og derfor er det anbefalinger og klare meldinger, man skal følge i disse dage. Der bliver løbende lavet retningslinjer, men i Danmark har vi også kunnet tale os til rette, ligesom med de zoologiske haver. Jeg havde også regnet med, at man fra IKEA's side havde fulgt de anbefalinger, som de zoologiske haver kunne finde ud af at følge.”

Presseafdelingen i Erhvervsministeriet oplyser over for Netavisen Pio, at Simon Kollerup for nærværende ikke har yderligere kommentarer til sagen.

IKEA forsvarer åbningen med, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket, at man i flere uger frivilligt har haft lukket, og at man i forbindelse med åbningen har indført en række corona-foranstaltninger. Blandt andet må der maksimalt være 3.500 gæster i Ikea Taastrup mod normalt det dobbelte.

“Vi har taget alle forbehold. Vi har lukket på frivillig basis, og vi åbner også på frivillig basis,” siger Elefteria Cromlidou, kommerciel direktør i Ikea Danmark, til TV 2.

Byggemarkeder som Bauhaus og Silvan har - modsat IKEA - under hele corona-krisen holdt åbent. Byggemarkederne har dog indført en række forholdsregler, sådan at sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og afspritning overholdes.

Analytiker: Minister vil næppe lukke IKEA

TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen vurderer, at IKEA er kommet regeringen i forkøbet:

“Nøgleordet her er "ukontrolleret". Regeringen er bekymret for, at for mange åbner for tidligt. IKEA er kommet udviklingen i forkøbet, og erhvervsministeren havde gerne set, at man havde ventet 14 dage, så der formentlig var retningslinjer for en genåbning af storcentre, siger Peter Lautrup-Larsen til tv2.dk.

Han mener dog ikke, at erhvervsministeren vil skride til lukning af IKEA:

men jeg tror ikke, erhvervsministeren vil skride til en lukning

“Der skal nok ikke stimle mange mennesker sammen om en sovesofa, før der kan blive problemer, men jeg tror ikke, erhvervsministeren vil skride til en lukning,” vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Regeringen og partierne i Folketinget er i øjeblikket i gang med at forhandle om rammerne for en genåbning af butiks- og erhvervsliv i Danmark.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce