Erhvervsminister får kritik for IKEA-udmelding: Ville minimere smitterisiko

Venstres Sophie Løhde: "Det nytter ikke noget at skælde ud på en virksomhed, der følger loven"
Møbelgiganten IKEA valgte mandag at åbne sine fem varehuse i Danmark efter frivilligt at have lukket dem ned 18. medio marts.

Åbningen blev mandag kritiseret af erhvervsminister Simon Kollerup:

“Som erhvervsminister har jeg været stolt over, at regeringen og dansk erhvervsliv har kunnet samarbejde om at håndtere corona ansvarligt og forsvarligt. Men hvis vi skal lykkes med en forsvarlig og kontrolleret genåbning af Danmark, så er vi nødt til at kontrollerede skridt mod en mere normal hverdag. Derfor har vi sagt meget klart og tydeligt til IKEA og andre, der har holdt lukket: Lad nu være med at åbne, før vi har koordineret med hinanden,” sagde Kollerup til Ritzau og fortsatte: 

Lad nu være med at åbne, før vi har koordineret med hinanden

“Jeg synes, det er meget bekymrende, at man midt i en sundhedskrise vælger at overhøre myndighedernes advarsler. Vi vil alle sammen gerne have en normal hverdag igen, og vi er i gang med at tage skridt i den retning. Det skal vi ikke risikere at sætte over styr. Derfor er jeg heller ikke glad for åbningen af IKEA i dag. Det er klart, at vi nu overvejer, hvordan der skal følges konkret op på det her.”

Simon Kollerups kritik af IKEA mødes nu med kritik fra partierne på Christiansborg, der kræver klarere meldinger fra regeringen til erhvervslivet.

Venstre: Ikea følger loven

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at “det er en besynderlig opførsel fra erhvervsministeren”:

Enten er der et forbud, eller også er der ikke

“Enten er der et forbud, eller også er der ikke. Det nytter ikke noget at skælde ud på en virksomhed, der følger loven og alle retningslinjer og frivilligt har valgt at lukke ned i seks uger, mens byggemarkeder og havecentre har valgt at holde åbent. Det er ti dage siden, IKEA meldte ud, at de ville genåbne, og hvis det var sundhedsfagligt uforsvarligt, har der været ti dage, hvor man har kunnet gribe ind og forbyde det. Man kan altså ikke lede et land ud fra, hvad ministeren føler, mener og synes,” siger Sophie Løhde til Berlingske.

Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, holder sig heller ikke tilbage. På Twitter skriver han omkring midnat natten til tirsdag:

“De blev ikke tvunget til lukning. Åbner igen. Følger sundhedsmæssige forskrifter. Ministeren kan ikke lide det. Hvor er vi på vej hen? Skal borgere og erhvervsliv pejle efter ministres fornemmelser eller landets lovgivning? Pas nu på!”

placeholder

 

Konservative: Ikea lukkede frivilligt ned

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, siger til Berlingske, at “det begynder at ligne noget, jeg ikke kan lide”. Også han understreger, at Ikea har lukket ned frivilligt.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, er mindst lige så hård i sin kritik.

På Facebook skriver han mandag aften:

“Jamen, hallo - hvad er det lige erhvervsministeren har gang i? IKEA har i dag genåbnet deres butikker. Med max kapacitet på antal tilladte kunder, afstandskrav, håndsprit i rigelige mængder og kontrol. Altså fornuftige retningslinjer."

"Ved IKEA Høje Taastrup var politiet forbi og konstaterede at folk holdt afstand, opførte sig hensynsfuldt og fulgte myndighedernes råd. Men alligevel er landets erhvervsminister utilfreds."

"Han mener ikke, at IKEA skulle have åbnet - selvom de har lov og ret til det - og selvom det ifølge myndighederne sker under ordentlige forhold.”

placeholder

 

Byggemarkeder har holdt åbent

Simon Kollerup har uddybende forklaret over for TV 2, at han havde håbet, at IKEA havde fulgt hans og regeringens “anbefalinger og klare meldinger”:

Jeg havde også regnet med, at man fra IKEA's side havde fulgt de anbefalinger, som de zoologiske haver kunne finde ud af at følge

“Der er ikke retningslinjer til det hele, og derfor er det anbefalinger og klare meldinger, man skal følge i disse dage. Der bliver løbende lavet retningslinjer, men i Danmark har vi også kunnet tale os til rette, ligesom med de zoologiske haver.”

Presseafdelingen i Erhvervsministeriet oplyser over for Netavisen Pio, at Simon Kollerup for nærværende ikke har yderligere kommentarer til sagen.

IKEA forsvarer åbningen af varehuset med, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket, at man i flere uger frivilligt har haft lukket, og at man i forbindelse med åbningen har indført en række corona-foranstaltninger. Blandt andet må der maksimalt være 3.500 gæster i Ikea Taastrup mod normalt det dobbelte.

Byggemarkeder som Bauhaus og Silvan har - modsat IKEA - under hele corona-krisen holdt åbent. Byggemarkederne har dog indført en række forholdsregler, sådan at sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og afspritning overholdes.

Regeringen og partierne i Folketinget er i øjeblikket i gang med at forhandle om rammerne for en genåbning af butiks- og erhvervsliv i Danmark.

Opdateret 17.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce