Annonce

Et politisk karaktermord på VUC'erne er i gang

Regeringens politik betyder, at skoler i yderområderne må lukke. Det vil gå hårdt ud over den unge enlige mor, der skal transportere sig 2-4 timer om dagen.
Samtidig med at regeringen råber på kompetenceløft er de i fuld gang med at nedlægge Voksenuddannelsescentrene – VUC’erne. I hvert fald er det konsekvensen af den politik, som de fører.

Kigger man på VUC’ernes regnskaber... Så springer store røde tal i øjnene

En politik, som desværre bygger på den myte, at VUC’erne er forgyldte uddannelsesinstitutioner, som ikke bidrager synderligt til samfundet. Intet kunne være mere forkert. Kigger man på VUC’ernes regnskaber og budgetter rundt om i landet. Så springer store røde tal i øjnene. Omprioriteringsbidrag og en række reformer har langsomt og sikkert udvandet det økonomiske grundlag for at drive VUC-skolerne.

Yderområderne betaler prisen for regeringens politik

Resultatet af regeringens politik er, at skoler i yderområderne må lukke. Senest er det meldt ud, at VUC på Langeland nedlægges – og flere andre af de mindre skoler vil følge efter den kommende tid. I 2021 vil det med regeringens politik se helt sort ud for uddannelsesformen.

Det vil gå hårdt ud over den unge enlige mor, der ikke kan transportere sig selv 2-4 timer om dagen

Her vil rigtig mange af VUC’erne være tvunget til at dreje nøglen rundt, hvis regeringens omprioriteringsbidrag fortsætter, som de har meldt ud et skal. Det vil gå hårdt ud over den unge enlige mor, der ikke kan transportere sig selv 2-4 timer om dagen for at få en uddannelse. Det vil ramme den håndværker, der tager et kursus for at opkvalificere sig.

Det vil ramme den unge, der har haft lidt svært ved at finde fodfæste i livet og uddannelsessystemet, men hvor den lokale VUC er den udstrakt hånd, der kunne nås. Det vil ramme den unge der har et sabbatår med arbejde i lokalområdet, men som lige mangler et tillægskursus for at kunne starte på en videregående uddannelse det følgende år.

Stop den langsomme sultedød

Det ville klæde regeringen med undervisningsministeren i spidsen at melde klart ud, at VUC’erne ikke har deres interesse. I stedet for at lade dem lide en langsom sultedød.

De lokalt valgte MFere fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti må så stå til ansvar overfor deres lokalområder. De må forklare, hvorfor de ikke vil de lokale uddannelsescentre.

Vi vil have flere med på uddannelsesvognen. Ikke færre

Den socialdemokratiske holdning til VUC’erne er helt klar; I en tid hvor alle råber på mere uddannelse er det helt galt at føre en politik, der betyder lukkede uddannelser. Der skal være uddannelsestilbud i alle dele af Danmark. Derfor skal vi have en redningspakke til VUC’erne så de også eksisterer i fremtiden.

Vi vil have flere med på uddannelsesvognen. Ikke færre. Det skal den førte politik afspejle. Det politiske karaktermord på VUC’erne skal stoppes før det er for sent.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet