Europæisk fagbevægelse vil lære af dansk LO

Alle øjne var rettet mod den danske fagbevægelse denne sommer, da sagen mod Ryanair rullede. For det er ikke kun i Danmark, men i hele Europa, at flyselskabet har skabt furore med deres udadvendte direktør og fravalg af overenskomst.
Det er i Europa, at krigen mod social dumping skal vindes og kravet om ordentlige arbejdsforhold og en løn man kan leve af gennemsyrer da også debatten på dem europæiske fagbevægelse EFS’ 13. kongres i Paris.

Under overskriften: ”A Fair Society: Quality Jobs and Workers Rights” debatteres vores fælles udfordringer: Ungdomsarbejdsløshed, dårligt arbejdsmiljø og selvfølgelig social dumping. Vigtige emner, som har et til fælles nemlig, at de skal afskaffes, for at få et mere retfærdigt samfund.

På kongressen kommer vi fra LO Danmark med et vigtigt budskab. Budskabet om at det nytter at tage handsken op og sige fra overfor social dumping. At det nytter at insistere på, at ingen skal gå på arbejde og være working-poor. Det gør vi i dialogen med de andre delegerede, over for magthavere og ved et særligt event med fokus på netop Ryanair-sagen.

Der vil jeg igen fremhæve grundene til den samlede fagbevægelses succes i Danmark. Vi gik ikke baglæns, heller ikke når bølgerne gik højt og truslerne føg. Vi stod sammen, og gik på gaden, var aktive på de elektroniske medier, i aviser og spredte ordet om, at det ikke er acceptabelt, når medarbejdere må samle flasker for at få enderne til at nå sammen, økonomisk.

Og alle skal vide, at fagbevægelsen ikke ønskede konflikt, men en overenskomst. Til sidst fik vi understreget at alle flyselskaber er velkomne på dansk jord, hvis de vil efterleve de aftaler arbejdsgiverne og arbejdstagerne er enige om i Danmark.

Det er vigtigt, at vi deler erfaringer over grænser og samarbejder, for social dumping er grænseoverskridende på alle måder. Og det gør vi på EFS-kongressen.

EFS den europæiske fagbevægelse, hedder European Trade Union Confederation (ETUC) på engelsk. På kongressen er social dialog og arbejdsforhold kernetemaer og her vedtager de delegerede et handlingsprogram for den næste periode. Der er repræsentanter fra 90 faglige organisationer, 10 brancheorganisationer fra i alt 39 lande – repræsenterende mere end 60 millioner.

 

Lizette Risgaard (f. 1960) er næstformand for LO.


placeholder

Annonce