Fagbevægelsen vil have særlig lønkompensation til kronisk syge

Arbejdsgiverne støtter op om understøttelse til særligt udsatte grupper på arbejdsmarked.
Foto: Colourbox

Annonce

Mens flere af landets arbejdspladser igen åbner op, så oplever en del ansatte, som tilhører en særligt udsatte gruppe af kronisk syge, at være tvunget til at risikere smitte på jobbet.

Både hos fagforbundet 3F og hos pædagogernes fagforbund BUPL oplever man, at medlemmer i  risikogruppen føler sig tvunget til at risikere deres sundhed og tage på arbejde, selvom COVID-19 ultimativt kan koste dem livet. Det skriver DR.

“(...) vi oplever, at de føler sig pressede til at arbejde, fordi de er usikre på, hvad der vil ske, hvis de bliver ved med at være sygemeldt,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler til DR.

Og det er ganske enkelt ikke rimeligt at stille den enkelte medarbejder i den situation, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Sammen anbefaler de en særlig lønkompensationsordning for udsatte medarbejder, så virksomhederne får ret til lønkompensation, hvis de sender kronisk syge hjem.

Hummelgaard: Forhandlinger begynder snart

Regeringen afsat en pulje på 200 millioner kroner til udsatte grupper på arbejdsmarkedet. Men penge mangler stadig at blive udmøntet.

Forhandlingerne om ordningen for de særligt udsatte på arbejdsmarkedet, vil dog snart gå i gang, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

“Der er ingen tvivl om, at der vil være mennesker, der har vanskeligt ved at møde fysisk på arbejde, fordi smitte med Covid-19 vil være livsfarlig eller med risiko for svært tab af funktionsevne. For regeringen er det afgørende, at man kan gå på arbejde uden at frygte for sit liv og funktionsevne,” siger han til DR.
 

Ansvaret ligger på den enkelte 

I sundhedsmyndighedernes retningslinjer står der, at kronisk syge som udgangspunkt godt kan arbejde.

Dermed står nogle udsatte medarbejdere tilbage med den svære afvejning mellem deres økonomi og deres helbred. Det samme gælder, hvis det er ens nærmeste, der er i farezonen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

For personer i RISIKOGRUPPER kan det være ekstremt farligt at bevæge sig ud mellem andre. Hvordan skal det overhovedet kunne praktiseres at disse borgergrupper kan tage på job ? Er det ikke ret UTOPISK at tro Covid 19 fritstiller nogen for smitte ? Det er en meget BEGRUNDET ANGST for CORONA risikogrupper i øjeblikket går rundt med. . Men.hvem tænker vel på det, og dem når det kommer til stykket ?

Medarbejderen skriver ikke under på at DØ af deres job, når de skriver under på ansættelseskontrakten.
Alle fra risikogrupperne burde stå sammen, og protestere mod dødsrisikoen de ligger under for, såfremt de går på arbejde. Folk finder sig i nærmest ALT. Og de kan bydes ALT. Værd at tænke over på en 1 MAJ.

"TRÆLLE"....andet er folk ikke. "TRÆLLE". Nogen er det mere end andre. Til kamp for "slaveriets ophævelse".

Ika du har ret...men undskyld..jeg har arbejdet i mange år og var uheldig at blive fyret i 2009 og efter det hade jeg flere forskellige job,nogle på et halvt år og ander på 3 månder og sådan lidt af hvert (VIKAR-JOB,
men det lykkes mig ikke at få et fast job.. og jeg var også i fagforening ..og fik også forlænget understøttelsen på grund af de forskellige job.. men til sidst endte jeg på kontant-hjælp..Og idag er jeg også omfattet af 225 timers reglen, så jeg bliver trukket 1000 kr hver måndet som straff fordi jeg ikke har fundet et job...og det er ikke blevet nemmer at finde et job nu, på grund af corona-krisen men allievel skal jeg blive ved med at betale 1000 kr i straf...jeg er 61 år og kan bare kigge på mens alle der nu bliver fyret får hjælp og lovet det ene og det andet og næsten alle får hjælp ....og så føler jeg mig godt nok som om at man er et andenrangs-menneske, men sådan er det, folk på kontant-hjælp bliver ikke regnet for en ....

Jens Kamp,du og alle der står i en situation der ligner din, har min FULDE FORSTÅELSE. Frygter at alt for mange nemt kan blive SORTEPER nu, især under og efter CORONAKRISEN. Mennesker der uforskyldt bliver kastet ud i situationer der gør alting EKSTRA SVÆRT for dem. Særligt ramte bliver risikogrupper,ufaglærte og folk over 5o år.Samt ledige. Får disse grupper mon økonomisk håndsrækning eller på anden vis "hjælp" til at komme videre ? Og holder hetzen mod kontanthjælpsmodtagere op ? Skal disse stadigvæk JAGES som "vildt man må skyde hele året". Mette Frederiksen fremkommer med at alle almene nyttige boliger skal renoveres. Der vil blive sat penge af til det. Der lyder jo herligt. MEN, mon ikke hver en krone bare ender i boligselskabernes lomme ? Sådan forstået at LEJERNE SELV kommer til at betale for de såkaldte renoveringer ? Sådan plejer den slags penge at blive brugt. REGERINGEN skulle sætte gang i KONTROL med de midler de giver ud til sådanne "projekter". Så der er garanti for hvor pengene havner og til HVAD de bliver brugt. KONTROL vil skabe arbejdspladser. Det er jo IKKE rimeligt at staten yder kontanter der bare havner i forkerte kasser.Så en overordnet CHEF kan sidde og lukrere på midlerne,der i virkeligheden var øremærket til andet end hans lomme.

Hvem HJÆLPER RISIKOGRUPPERNE der kan DØ af CORONASMITTE når de går på job ? Og hvordan får man standset alle DEM der er fuldkommen LIGEGLADE med om andre bliver smittet ? Folk går simpelthen bare SYGE ud og handler,og de går SYGE på job. Kan Covid 19 smitten standses når der stadigvæk er totalt uansvarlige personer derude der kan holde smitten i gang ? Mette Frederiksen du tager grundig fejl hvis du tror at folket er solidariske og ansvarlige.Det er der masser af eksempler på alle desværre IKKE er.

jeg møder dem også af og til..når man siger de skal holde afstand bliver de fornærmet og har kun hån tilovers for corona 19

En "blåtonet bølge" har i årevis bredt sig overalt i landet.Den gennemsyrer samfundet. Præger alting. Derfra strømmer tendenserne til mere og mere MIG MIG MIG. I dag har METTE FREDERIKSEN holdt en stærk 1 Maj tale via TV.Kan kun beundre hende for hendes styrke og den intelligente skarphed hun besidder. "Presset" som hun er fra alle sider.Af et "blåt tyrani" der kun ønsker at vende alt til DERES egen fordel.

"Blå magt" skal IKKE have lov til igen og igen,år efter år at undertrykke hverken arbejder,ufaglærte,
socialt udsatte,pensionister,syge og ældre,samt folk på overførselsindkomst,samt hjemløse. Disse grupper skal ikke konstant "hamres ned" og spises af med usle almisser.Disse grupper trænger til OPREJSNING. De har været "blå magts ofre" længe nok.

Alting taler for at INTET land forsvarligt kan "genåbnes", uden det koster menneskeliv på samvittigheden.