Det er en 180-graders kovending i forhold til den hidtidige amerikanske politik på området.
”Dette er en global sundhedskrise, og de ekstraordinære omstændigheder med corona-pandemien kræver ekstraordinære foranstaltninger,” sagde den amerikanske handelsminister (US Trade Representative), Katherine Tai, i en erklæring, der bebudede ændringen.
”Administrationens mål er at få så mange sikre og effektive vacciner til så mange mennesker så hurtigt som muligt."
"Da vores vaccineforsyning til det amerikanske folk er sikret, vil administrationen fortsætte med at øge sin indsats - i samarbejde med den private sektor og alle mulige partnere - for at udvide produktion og distribution af vaccine. Det vil også virke til at øge tilgængligheden af de råvarer, der er nødvendige for at producere vacciner,” udtaler hun.
Administrationens mål er at få så mange sikre og effektive vacciner til så mange mennesker så hurtigt som muligt.
Udmeldingen fra den amerikanske administration kommer, efter at lande som Indien og Sydafrika har efterlyst en suspendering af patent-rettigheder på både vacciner, men også på anden medicin der bruges til behandling af sygdommen.
Republikanerne tager afstand fta forslaget. De mener, at det er en unødvendig håndsrækning til Kina.
“Ser vi frem til den næste pandemi, så er det farligt for Amerika at gå med på at tage patenter væk på livreddende coronavacciner, der har kostet virksomheder milliarder at udvikle i et historisk tempo - og at belønne Kina med adgang til amerikansk innovation som tak for en verdensomspændende pandemi, som Kina skabte," siger kongresmedlem Kevin Brady, der er republikanernes ledende medlem af det, der svarer til finansudvalget i Repræsentanternes Hus, til magasinet POLITICO.
Handelsminister Kathrine Tai understreger, at Biden-administrationen i princippet fortsat bakker op om at beskytte intellektuelle rettigheder, men at man for at få en afslutning på pandemien er nødt til at fravige dette princip.
Udmeldingen møder også modstand fra medicinalindustrien. Biden-administrationens forslag var "det forkerte svar" på et komplekst problem, lyder det fra IFPMA, der er den internationale brancheorganisation for medicinalindustrien.
"Suspendering af patenter på COVID-19-vacciner vil ikke øge produktionen eller give praktiske løsninger, der er nødvendige for at bekæmpe denne globale sundhedskrise. Tværtimod vil det sandsynligt føre til forstyrrelse af produktionen,” lyder det i en pressemeddelelse ifølge Reuters.
“De reelle udfordringer er handelsbarrierer, flaskehalse i forsyningskæder, knaphed på råvarer og vilje fra rige lande til at begynde at dele vaccinedoser med fattige lande.”
At suspendere patenterne er ikke en beslutning, som USA kan træffe alene. Den skal træffes i enighed blandt de 164 medlemmer af verdenshandelsorganisationen, WTO. Men den amerikanske udmelding vejer naturligvis tungt i det forum.
Men det er interessant for de helt store medicin-producerende lande som Tyskland, Belgien, Frankrig og Danmark
Den tyske medicinalindustri med Bayer i spidsen eksporterer for tre gange så mange penge som den amerikanske. Samlet står EU-landene for omkring halvdelen af verdens medicinaleksport.
EU-kommissionsformanden, tyske Ursula von der Leyen, holder det amerikanske forslag ud i strakt arm. Hun vil dog gerne “diskutere” det amerikanske forslag.
“Vores mål er at øge produktionen for at opnå global vaccination. Men vi er samtidig åbne for at diskutere andre effektive og pragmatiske løsninger. I den kontekst er vi klar til at undersøge, hvordan det amerikanske forslag vil hjælpe med at opnå det mål,” skriver hun på Twitter og fortsætter:
Vi er samtidig åbne for at diskutere andre effektive og pragmatiske løsninger
“På den korte bane vil vi imidlertid henstille til de vaccine-producerende lande om at tillade eksport (af vacciner, red) straks og undgå hindringer af forsyningskæden, siger hun med direkte adresse til USA.
Herhjemme opfordrer Enhedslisten den danske regering til også at bakke op om præsident Bidens linje.
“Enhedslisten har tidligere presset på for at få regeringen til at støtte Indiens og Sydafrikas ønske om en midlertidig suspension af patenterne for at sikre adgang til vacciner til lavindkomstlande.”
“Det har regeringen afvist,” skriver partiets corona-ordfører, Peder Hvelplund, i en mail til Ritzau.
Peder Hvelplund mener, at det er et spørgsmål om, hvorvidt man sætter folkesundhed over medicinalindustriens interesser.