Annonce

Fagforening: Regeringens forslag er dybt problematisk. Tæppet kan rives væk under fleksjobbere

SVM-forslag om at fleksjobberes løn og arbejdsvilkår ikke længere behøver at følge overenskomsterne kan have enorme, negative konsekvenser, for enkelte fleksjobber, mener forbundsformand for Serviceforbundet, John Nielsen.
Foto: Serviceforbundet
Serviceforbundets forbundsformand, John Nielsen.
Fleksjobordningen er utroligt værdifuld for titusindvis af danske fleksjobbere, og for det danske samfund. Det er en solidarisk investering i mennesker og i deres velfærd.

I dag muliggør ordningen, at personer der af forskellige årsager ikke kan varetage en fuldtidsstilling, stadig kan være en aktiv del i et fællesskab og bidrage positivt til det danske arbejdsmarked, i det omfang det er muligt for den enkelte.

Ifølge Danmarks Statistik er der mere end 87.500 personer i fleksjob i dag.

Det er mange tusinde personer i arbejde, som bidrager positivt med det de kan. Og det er de ordnede forhold for disse mange tusinde arbejdstagere, som regeringen nu vil fjerne, hvis lovforslaget stemmes igennem.

For med forslaget vil regeringen gøre op med den nuværende sikring af ordentlige løn- og arbejdsvilkår, som fleksjobbere er beskyttet af – uagtet om arbejdsgiveren er omfattet af en overenskomst eller ej.

Aftalefrihed for parterne

I regeringens udkast står der: ”Lovforslaget indeholder en ændring af reglerne om fastsættelse af løn og øvrige arbejdsvilkår i fleksjob på områder, der ikke er dækket af overenskomst, således at det af reglerne kommer til at fremgå eksplicit, at der er aftalefrihed for parterne.

Den foreslåede lovændring sikrer således, at parterne på områder, hvor der findes en relevant sammenlignelig overenskomst, der skal tages udgangspunkt i, kan aftale fravigelser herfra.”

Ja, vi må spørge os selv, hvem der vil vinde med denne lovændring?

Lovforslaget betyder, at aflønningen til fleksjobbere ikke længere behøver at følge overenskomsterne.

På den måde kan virksomheder – der ikke har en overenskomst – i fremtiden undslippe at ansætte personer i fleksjob på de vilkår og løn, som de ellers nu, er sikret efter de repræsentative overenskomster.  

Ja, vi må spørge os selv, hvem der vil vinde med denne lovændring?

Jeg gætter på virksomheden.

Jeg mener helt grundlæggende, at det er dybt problematisk, at regeringen lægger op til at forringe fleksjobberes – som i forvejen er nogle af de svagest stillede på det danske arbejdsmarked – muligheder yderligere.

Arbejdsretten slog fleksjobberes rettigheder fast i foråret 

I foråret afsagde Arbejdsretten ellers en dom, der fastslog, at fleksjobbere – uanset om arbejdsgiveren er dækkes af en overenskomst eller ej – skal aflønnes efter den mest repræsentative overenskomst på det givne område.

Men nu vil regeringen ændre dette og fjerne sikkerheden for personer med nedsat arbejdsevne. Med forslaget åbner regeringen op for, at ikke-overenskomstdækkede virksomheder kan spekulere i at ansætte fleksjobbere for på den måde, at anskaffe sig billigere arbejdskraft på ringere vilkår.

Det er ganske enkelt så forkert og er ikke anstændig social politik.

Min klare opfordring til regeringen er: træk det urimelige forslag tilbage

Foruden en mulig markant forringelse af løn- og arbejdsvilkår for den enkelte fleksjobber, ved at give arbejdsgivere uden overenskomst mulighed for at fravige sig den repræsentative overenskomst, kan regeringens forslag yderligere resultere i en konkurrenceforvridning, når konkurrenter uden ordnede forhold vil udnytte fleksjobvisiterede i et konkurrencepræget fleksjobmarked.

Vi skal beskytte fleksjobberne. De personer som aktivt gerne vil bidrage positivt, med alt det de kan, men som står i en meget svagere situation end virksomheden, bør fortsat være beskyttet af lovgivningen.

Min klare opfordring til regeringen er: træk det urimelige forslag tilbage. Mennesker i fleksjob fortjener at være beskyttet af ordentlige løn- og ansættelsesvilkår – også i fremtiden.

John Nielsen er forbundsformand for Serviceforbundet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, det er et helt åndssvagt træk. Men det er vel lige præcis, hvad man får ud af at gå i regering med 2 grundæggende liberale partier, der også skal have plads til deres smudsige fingeraftryk.

Mon ikke det giver færre i fleksjob?
Og hvad nu hvis en borger i fleksjob har børn?
Hvordan skal de børn så "se deres forældre stå op, smøre madpakker og gå på arbejde hver dag"?

Hvad mener Krifa og Det faglige hus om dette tiltag?

Tak for at sætte fokus på lovforslaget. Det er helt uforståeligt at man vil forringe vilkårene for fleksjobbere, der i forvejen har dårlige forhold. F. eks. har vi dårlige pensionsforhold og nu lægges der op til at vi tillige skal arbejde for en lavere løn. Det giver ikke mening for mig. I forvejen bliver man set ned på som fleksjobber og ikke altid regnet for noget, da man er 'handicappet'. Det giver arbejdsgiverne endnu en grund til at se en som 'dum i arbejde' og det er slet ikke den vej vi skal. En socialdemokratisk ledet regering burde ikke stå bag sådan et forslag.