Annonce

Fagforening taber historisk sag om ligeløn: “For mig at se har ligelønsloven spillet fallit”

HK Privat satte alle sejl ind på at vinde sag, som ville give de primært kvindelige laboranter tusindvis af kroner mere i løn. Det blev dog til et nederlag.
Foto: Colourbox
HK Privat satte alle kræfter ind på at vinde en sjælden stor sag om ligeløn.

HK Privat mente, at laboranter blev underbetalt på virksomheden Novonesis (tidligere Novozymes) i forhold til teknikerne.

Langt størstedelen af laboranterne er kvinder, mens langt størstedelen af teknikerne er mænd.

Et flertal af dommerne var dog ikke enige i HK Privat i, at det kunne bevises, at de primært kvindelige laboranter blev underbetalt.

Formanden for HK Privat mener, at ligelønsloven har spillet fallit.

Støjende og beskidt arbejde 

Cirka 85 procent af laboranterne på Novonesis er kvinder, og cirka 85 procent af teknikerne er mænd.

HK Privat mener, at de to grupper leverer arbejde til samme værdi. Løngabet mellem de to faggrupper er på cirka 12 procent, hvilket svarer til 4000-5000 kroner om måneden.

“For mig at se har ligelønsloven spillet fallit. Begge grupper indgår i en højteknologisk fremstillingsproces. Alligevel lægger højesteretsdommerne vægt på, at teknikernes arbejde er støjende og beskidt,” udtaler formand for HK Privat, Kim Jung Olsen, i en pressemeddelelse.

Han mener, at dommen baserer sig på en forældet tankegang.

Det er for mig at se en gammeldags industritankegang, som ikke stemmer overens med arbejdsmarkedet, vi har i dag

“Det er for mig at se en gammeldags industritankegang, som ikke stemmer overens med arbejdsmarkedet, vi har i dag. Desuden lægger de vægt på, at fordi der er en større uligeløn mellem de to grupper på det generelle arbejdsmarked, så er det OK med et løngab på 12 procent hos Novonesis”, siger Kim Jung Olsen.

HK vil løfte sagen politisk 

Sagen blev kørt som en faglig voldgift, hvilket betyder, at den ikke kan ankes. HK Privat håber, at man kan løfte sagen politisk.

“Det er svært at se, hvordan man med ligelønsloven fra 1976 i hånden rent faktisk skal kunne løfte spørgsmålet om arbejde til samme værdi, på det arbejdsmarked vi har i dag. Det vil vi forsøge at løfte politisk,” siger Kim Jung Olsen.

Fakta i sagen

Afgørelsen i sagen om ligeløn fandt sted fredag den 9. februar.

  • Laboranterne arbejder primært med gæring og rensning af enzymer i lille skala og med forskellige formål i Novonesis’ produktion og udvikling af produkter.
  • En del af laboranterne arbejder desuden med kvalitetskontrol.
  • Teknikerne arbejder i samme processer men i større målestok.
  • Begge grupper har en kort videregående uddannelse. Laborantuddannelsen er dog normeret til to et halvt år og 150 ECTS-point, mens procesteknolog-uddannelsen er normeret til to år og giver 120 ECTS-point.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For af kunne forstå problemet mangler vi en beskrivelse af hvorfor kvinder ikke søger jobbene som teknikere, i stedet for det lavere lønnede job som laborant ?

At "teknikernes arbejde er støjende og beskidt” i modsætning til laboranternes, er da et helt igennem legitimt argument, og da begge køn jo har lige adgang til de to uddannelser og dermed også de to jobs, bliver ingen udelukket fra den højere løn, ligesom ingen bliver tvangsindlagt til at udholde snavs og støj.

Og dered er alt vel, som det skal være. Ikke?

Det må da være rimeligt at lønnen følger jobbet, og ikke kønnet.