Annonce

Falske selvstændige får erstatning for løntab og krav om lejerindgreb

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
To sosu-assistenter, der arbejdede som såkaldt falske selvstændige for et nu krakket plejefirma, har hos Lønmodtagernes Garantifond fået medhold i, at de har ret til erstatning for deres løntab i forbindelse med firmaets konkurs.

Og så kræver SF og Enhedslisten, at by- og boligminister Christian Rabjerg Madsen griber ind og hjælper de lejer, som på grund af inflationen er ramt af voldsomme stigninger i deres husleje

Velkommen til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik, hvor vi kort fortæller nogle af de historier, du kan læse i andre medier.

 

Afgørelse: Falske selvstændige har ret til lønerstatning

To medarbejdere i plejefirma var at betragte som lønmodtagere, selvom de var ansat som selvstændige konsulenter i et nu krakket plejefirma, viser afgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond (LG). Afgørelsen kan få stor betydning for at sikre ansatte mod lidt for smarte ansættelsesvilkår.

De to medarbejdere arbejdede som selvstændige i plejefirmaet, og de får nu erstatning for deres løntab, fordi de trods deres status som selvstændige ifølge LG skal opfattes som almindelige lønmodtagere.

Afgørelsen vækker glæde i fagforbundet FOA, som kalder afgørelsen skelsættende for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for såkaldt falske selvstændige.

“Nu har vi myndighedernes ord for, at man ansættelsesretsligt er at betragte som lønmodtager - selvom man er hyret ind som underleverandør,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen ifølge en pressemeddelelse.

De to social- og sundhedsassistenter var ansat som underleverandører med egne cvr-numre. De indgik i arbejdsplanen på lige fod med deres kolleger, som var ansat i almindelige stillinger, men kun fik løn for den aktive tid, de var hos borgerne.

”Hvis man vil have ansatte, som indgår i arbejdsplanen på lige fod med kolleger, som er fastansat, bliver man også nødt at honorere dem som lønmodtagere med den sikkerhed og løn, der følger med,” siger Thomas Enghausen.

Læs mere her.

Støttepartier kræver akut handling af Rabjerg

Boligminister Christian Rabjerg Madsen skal ifølge regeringens to røde støttepartier SF  og Enhedslisten hurtigst muligt indkalde til forhandlinger om et straksindgreb, der kan beskytte tusindvis af lejere mod de voldsomme inflationsdrevne huslejestigninger.

Det skriver TV2.

Reglerne for lejeboliger betyder blandt andet, at udlejere har ret til at at hæve huslejen i takt med inflationen. Det rammer mange lejere i private udlejningsejendomme hårdt.

“Ministeren må snarest muligt indkalde lejeforligskredsen til forhandlinger om et straksindgreb, der kan skabe tryghed og værne lejerfamilierne mod urimelige huslejestigninger, siger politisk ordfører hos Enhedslisten Mai Villadsen til TV 2.

Også SF kræver, at ministeren skal handle med det samme.

Tirsdag i denne uge kaldte indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) situationen for de udsatte lejere for meget alvorlig og varslede, at regeringen ville følge udviklingen ”meget nøje”. Men det stiller ikke støttepartierne tilfredse.

“Det går for langsomt, og regeringen er nødt til at træde i karakter nu, siger Halime Oguz, boligordfører for SF.

Læs mere her.

 

Danskerne vil legalisere hash og lade staten stå for salget

Et flertal af danskerne vil ifølge en ny meningsmåling have legaliseret cannabis. I stedet skal staten stå for opgaven med salget.

Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget blandt 1.001 personer, der udgør et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning.

Det skriver Berlingske.

I målingen siger 54 procent ja til legalisering af hash. 28 procent svarer nej.

Vælgernes opbakning til legalisering af hash går på tværs af alle partier. Kun blandt vælgere, der stemmer på Venstre, Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne, bakker færre end hver anden vælger op.

 

København starter forsøg med pant på takeaway

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) vil lave forsøg med indføre pant på emballager fra takeaway-mad i Kødbyen i København.

Det skriver Politiken.

Ambitionen er at bruge erfaringerne fra forsøget til på sigt at indføre et nationalt retursystem.

Håbet er at nedbringe mængden af skrald fra takeaway, som årligt koster Københavns Kommune mere end 100 millioner kroner at slippe af med, og at række miljøet en hånd i samme ombæring.

 

Heunicke: Uacceptable forskelle på amputationer

Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder det ifølge Jyllands-Posten uacceptabelt, at der er så store forskelle mellem landets fem regioner, når det kommer til benamputationer og forebyggende behandling for åreforkalkning og åreknuder.

“Det må være muligt at sikre behandling af højeste kvalitet til de borgere, der skal behandles for åreforkalkning og åreknuder, og som risikerer at få amputeret et ben, uanset hvor i landet de bor,” siger ministeren til avisen.

Ifølge en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser (RKKP) er der i løbet af de seneste seks år blevet større forskel på, hvor mange benamputationer der bliver foretaget i de forskellige regioner.

Region Sjælland er klart den af regionerne, som har det højeste antal benamputationer opgjort per 100.000 indbyggere.

“Borgerne skal have den bedst mulige behandling, uanset hvor i landet de bor,” siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet