Annonce

Flertal vil have Mette F i samråd, fradrag for de rigeste og nederlag til Trump

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Onsdagens håndfuld nyheder fra ind- og udland, indeholder i dag en statsminister, der kræves i samråd, et omstridt fradrag som primært kommer de rigeste til gode og et nyt initiativ fra regeringen, der skal komme hvidvask og svindel til livs. Og så fik Donald Trump en begmand af vælgerne.

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Flertal vil have statsministeren i samråd

Et flertal i Folketinget kræver statsminister Mette Frederiksens (S) forklaring på, hvorfor så mange nyansatte presse- og kommunikationschefer i landets ministerier har bånd til regeringen. Det står klart efter et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden. Det skriver Berlingske.

Tirsdag afviste Mette Frederiksen at møde op til et samråd, som fire af de blå partier havde indkaldt hende til. Hun henviste i stedet til skatteminister Morten Bødskov (S), da han har det overordnede ansvar for personalemæssige forhold.

Statsministeren er ikke forpligtet til at møde op, men det vil være ”dybt kritisabelt”, siger den konservative gruppeformand, Mai Mercado og Venstres Sophie Løhde mener, at det vil være ”meget, meget arrogant”, hvis statsministeren ikke vil i samråd.

Regeringen har af flere omgange afvist kritikken af de pågældende ansættelser, og ministerierne har understreget, at ansættelserne er sket efter bogen.

Læs hele historien her.

 

Nye tal: Håndværkerfradrag er ulighedsskabende

Danmarks rigeste får markant mest i skatterabat fra håndværkerfradraget.

De 10 procent rigeste – dem med over en halv million kroner i årsindkomst – fik udbetalt 25 procent af de 785 millioner kroner, der sidste år blev udbetalt via det omstridte fradrag til renoveringer og hushjælp, viser tal fra Skatteministeriet.

Blandt de 2,1 millioner danskere, der tjener under 200.000 årligt, var der kun 3,9 procent, der brugte ordningen. Blandt borgere, der tjener over 700.000, var tallet 32,7 procent. Det skriver Altinget.

Det kan snart være slut med det omdiskuterede fradrag, der er blevet en del af finanslovsforhandlingerne, fordi alle tre støttepartier ønsker fradraget afskaffet. Socialdemokratiet ønsker at fastholde ordningen.

Læs hele historien her.

 

Regering vil styrker indsats mod hvidvask og terrorfinansiering

Regeringen opretter et operativt myndighedsforum med deltagelse af SØIK, Hvidvasksekretariatet, PET, Rigspolitiet, Finanstilsynet, Erhvervsstyrelsen, Skattestyrelsen og Spillemyndigheden for at styrke det tværgående myndighedssamarbejde om bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. Det skriver regeringen i en pressemeddelelse:

”Det er en topprioritet for regeringen at bekæmpe samfundsundergravende økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at stoppe kriminelle, der stjæler fra fællesskabets kasse. Regeringen har derfor besluttet at styrke det tværgående myndighedsarbejde med et nyt operativt myndighedsforum, så vores myndigheder får bedre muligheder for at forhindre hvidvask og terrorfinansiering,” siger justitsminister Nick Hækkerup om tiltaget.

Læs hele historien her.

 

DF vil have forklaring fra minister

Dansk Folkeparti vil bede boligminister Kaare Dybvad (S) indkalde alle partier, der var med til at vedtage ghettopakken i 2018.

Det sker, efter at Odense Kommune har tilbudt kriminelle gratis flyttehjælp, hjælp til husleje og 15.000 kroner i hånden for at flytte fra områder, der er i fare for at blive kategoriseret som 'hård ghetto' og dermed potentielt skal rives ned.

"Formålet med at lave ghettopakken var at forhindre ghettoer og forhindre den massive kriminalitet, der er dér, hvor mange indvandrere er samlet samme sted. Det var bestemt ikke vores formål, at der skulle være en gaveregn ned over de kriminelle," siger DF's boligordfører Mette Hjermind Dencker.

Det er Odense Kommune og tre boligselskaber, der er gået sammen om tilbuddet til dømte kriminelle. Og her forsvarer beskæftigelses- og socialrådmand, Brian Dybro (SF) beslutningen:

-"Det er for let at stå på Christiansborg og komme med den kritik. Det er et samlet byråd - inklusiv DF - der går ind for det her," siger han og understreger at der i længere tid er gjort en ekstra indsat for at hjælpe de udsatte beboere i området. Særligt med uddannelse og beskæftigelse.

Læs hele historien her.

 

USA: Store sejre til Demokraterne ved lokalvalg

Demokraterne har vundet terræn ved en række delstatsvalg, hvilket opfattes som et politisk nederlag for præsident Donald Trump.

Demokraten Andy Beshear vandt Kentuckys guvernørvalg efter et tæt løb i den traditionelt konservative delstat. Samtidig har Demokraterne vundet fuld politisk kontrol over Virginias parlament for første gang i over 20 år.

Udfaldet af de to valg skaber optimisme hos Demokraterne forud for præsidentvalgkampen op til valget i november næste år.

Men ved et guvernørvalg i Mississippi har Republikanerne bevaret magten efter et tæt løb, i en stat hvor republikanerne traditionelt sidder tungt på magten.

Donald Trump havde investeret heftig politisk prestige i begge guvernørvalg, og besøgt begge stater inden valget. Han var dog ikke meget for at kommentere valgresultatet på Twitter. ”Baseret på resultatet for Kentucky forudser jeg at flertalsleder Mitch McConnell vil vinde STORT næste år,” skrev han.

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet