Første tilfælde af abekopper i Danmark og Rune Lund til Afrika

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Første tilfælde af abekopper opdaget i Danmark. Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, forlader Folketinget. Og så er tidligere socialminister Manu Sareen blevet formand for ADHD-foreningen.  

Første tilfælde af abekopper i Danmark

En mand er testet positiv for abekopper i Danmark. Manden er isoleret, og Styrelsen for Patientsikkerhed har iværksat smitteopsporing af hans nære kontakter.

En mand er i dag testet positiv for abekopper i Danmark. Manden udviste symptomer på smitte efter en rejse til Spanien og har derfor været i kontakt med Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Rigshospitalet. Han er nu hjemme og i isolation.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger:

”Vi har nu det første tilfælde af abekopper i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing, så nære kontakter til patienten bliver vejledt i, hvordan de bør forholde sig. Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen.”

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

ECDC melder, at der den 22. maj var 59 bekræftede tilfælde af abekopper i EU/EEA medlemslandene og yderligere mindst 10 tilfælde under mistanke.

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet retningslinjer til sundhedsvæsenet om, hvordan de skal håndtere sygdommen.

 

Rune Lund stopper i Folketinget 

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, stopper i Folketinget for at blive medfølgende ægtefælle til fru Marianne, der er er blevet udstationeret i Kenya for Udenrigsministeriet.

Det skriver i et opslag på Facebook:

“Med kort varsel har min dygtige hustru Marianne fået tilbudt et meget spændende job i Kenya de næste to år, og vi har besluttet at takke ja til dette som familie.

Jeg og resten af familien flytter derfor til Kenya efter sommerferien.

Der er helt nyt. Fx er alle detaljer er ikke plads omkring jobbet, f.eks. hvornår Marianne skal starte på jobbet. Men det bliver på et tidspunkt efter sommerferien.”

placeholder

 

Tidl. socialminister formand for ADHD-foreningen

Forhenværende socialminister og medlem af Folketinget for De Radikale, Manu Sareen, er søndag blevet valgt som ny formand for ADHD-foreningen.

“Jeg er super stolt og glæder mig til at løfte opgaven, som formand. Mit liv har i den grad forandret sig, efter jeg fik min ADHD-diagnose for fem år siden. Jeg har skrevet en bog om ADHD i 2021, der kommer en ny ADHD bog til august,” skriver Manu Sareen i et opslag på Facebook.

“Jeg coacher børn og voksne med ADHD/ADD og nu skal jeg supplere dette med min nye rolle som formand for foreningen. Det er slående hvor lidt hjælp, der findes til mennesker med ADHD/ADD og hvor tabuiseret psykisk sygdom er i vores samfund. Det er noget, jeg gerne vil være med til at ændre igennem mit nye hverv som formand. Der er ingen tvivl om, at arbejdet med ADHD/ADD er blevet et kald for mig og jeg glæder mig til, at komme i gang,” skriver Manu Sareen.
 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce